Skocz do zawartości
kzp64

Odpieniacz - czy tak mozna

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam pytanko otoz dlaczego wszystkie odpieniacze jakie widzialem sa przezroczyste? czy z technicznego punktu widzenia ma to jakies znaczenie?

Chcialbym wykonac odpieniacz z rurek pcv bo mam ich troche w domu tylko nie wiem czy takie rozwiazanie przyniesie jakis skutek i czy bedzie taki odpieniacz rzeczywiscie odpienial.

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że przezroczystość ułatwia jedynie regulację. Nie ma wpływu na bicie piany :) Po prostu widać co się w środku dzieje.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz :)

zabieram sie do pracy.

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku budowy DIY przezroczystosc daje rowniez wglad na sposob produkcji piany, na rozklad pecherzykow w poczatkowym momencie "pienienia". Jezeli skimer jest prototypem to im wiecej widac tym lepiej.

A jak sie na czyms wzorujemy, to mozna zrobic przejrzysta tylko gorna czesc, lejek i kubek.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzoruje sie na odpieniaczu w dziale DIY :) do malej rafki.

Jesli chodzi o ten odpieniacz to jest on dla czystego sumienia i sprawdzenia czy potrafie. Bedzie w akwa tylko skala na poczatek i podmianki wody wiec odpieniacz jest w zasadzie zbedny, ale jak bede rozszerzal pozniej akwa o inne zwierzeta to do tego czasu zbuduje inny porzadniejszy - wiadomo czlowiek uczy sie na bledach

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

"Bedzie w akwa tylko skala na poczatek i podmianki wody wiec odpieniacz jest w zasadzie zbedny"

Z opisów dojrzewania akwariumu wyczytałem (bo jeszcze nie mam), że to co przyszło ze skałą, a nie przeżyło transportu silnie zanieczyszcza wodę, więc odpieniacz jest raczej potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje z tym ze planuje podmieniac tygodniowo (na poczatku) jakies 10% wody z baniaczka a to jest calkiem sporo wiec wiekszosc "odpadkow" bedzie usuwana.

Ale odpieniaczyk bedzie :)

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kzp64 :

Masz racje z tym ze planuje podmieniac tygodniowo (na poczatku) jakies 10% wody z baniaczka

Ja bym jednak zrobil inaczej - albo kupic skale juz dojrzala, albo z frachtu i zastosowac odpieniacz.

Podmieniaja wode usuwasz tez znaczaca czesc bakterii, a chodzi o to aby tych bakterii namnozylo sie jak najwiecej i jak najszybciej.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniaczyk juz jest moze nie jest najpiekniejszy ani nie jest przezroczysty ale po wstepnych testach dziala poprawnie :)

Problem rozwiazal sie sam jest odpieniacz beda mniejsze podmianki.

Pozdrawiam

Marek Krawczyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kzp64 :

Podmieniaja wode usuwasz tez znaczaca czesc bakterii, a chodzi o to aby tych bakterii namnozylo sie jak najwiecej i jak najszybciej.

A czy odpieniasz nie daje podobnego efektu jeśli chodzi o usuwanie flory i fauny?? Część osób narzeka że odpieniacz wyjaławia za bardzo wodę i jest problem z utrzymaniem zwierząt wymagających ciągłego dostępu do pokarmu. Z nim źle a bez niego jeszcze gorzej :)

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich obserwacji, co innego bakterie a co innego plankton czy jakas zawiesina pokarmowa. Roznica rozmiarow to kilka rzedow wielkosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się co do wielkości tychże organizmów, ale przecież odpieniacz usuwa nie tylko plankton, ale również np. produkty białkowe które są pokarmem dla bakterii i pierwotników. Więc dlaczego miałby nie usuwać bakterii, które można usunąć za pomocą podmiany wody.

Drugie : odpieniacz zapewne działa 24 H a podmiany robimy jednorazowo co pewien czas. wiec IMHO, że więcej bakterii i planktonu pożytecznych dla nas usuniemy za pomocą odpieniacza niż za pomocą podmiany. Jeżeli się mylę proszę o wyprostowanie.

akwa 330 l małosolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bakterii i tak jest więcej nie w wodzie tylko na powierzchni wszystkich rzeczy w niej zanurzonych

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opieram sie wylacznie na wlasnych obserwacjach i na wypowiedziach ludzi tu z forum.

Szybciej przebiega proces dojrzewania gdy powstrzymamy sie z wymiana wody w poczatkowym okresie.

Moim zdaniem, w dobrze funkcjonujacym i zrownowazonym zbiorniku wymiana wody ma na celu usuniecie (rozcienczenie stezenia) substancji przemiany materii i wszelkich innych zanieczyszczen ktore NIE WCHODZA w sklad cyklu azotowego. Z cyklem azotowym, poczawszy od wydalanych bialek powinny poradzic sobie bakt. nitryfikacyjne i denitryfikacyjne.

Odpieniacz usuwa jeszcze nie przerobione bialka i tym samym czesciowo odciaza system.

W poczatkowym okresie, gdy bakterii nitryfikacyjnych jeszcze nie ma (jest malo) osobiscie bym nie rozcienczal wody przez podmiany. Niech stezenie NH3 i NO2 poleci do gory - szybciej rozwina sie nitryfikacyjne. Pozniej NO3 bedzie pozywka dla denitryfikacyjnych.

Moim zdaniem, im szybciej nastapi stabilizacja systemu tym lepiej.

Przy koncu dojrzewania poziom baktr. nitryfikacyjnych i denitryfikacyjnych i tak sie ustabilizuje na poziomie dostepnosci pokarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.