Graal Zgłoś Napisano 7 Marca 2012 Cześć! Mam problem z zielonym grzybkiem - nie jest do końca otwarty, z "pyszczków" wychodzi mu takie białe coś (gdzieś czytałem, że to chyba jakieś flaki), wygląda jakby był zwiędnięty. Akwarium: 36L, zalane 3 stycznia, oświetlenie to lampka aquaela 2 x 11W, filtracja to fzn-2 z chemipurem, purigenem i skałą, cyrkulacja - koralia nano. Temperatura: 25 stopni zasolenie: 1,026 pH (zoolek) - pomiędzy 8 a 8,5 NO2 (zoolek) - 0 NO3 (salifert) - 0 Mg (JBL) - 1440 Ca (JBL) - 560 Grzybek kupiony 2 tygodnie temu, na początku było ok, po tygodniu zaczął wyglądać źle. W akwa są jeszcze clavularia i xenia, z nimi wszystko jest ok, są pięknie rozwinięte, xenia pięknie pulsuje. Grzybka nakarmiłem jakieś 1,5 tygodnia temu korallfluidem, jako że jestem jeszcze początkujący to dostał sporo i myślałem, że to ok, ale podejrzewam że to może być przyczyna. Czy grzybek jest do odratowania, jeśli tak to co zrobić? i przy okazji jeszcze pytanie: ślimak turbo od kilku dni w ogóle nie chodzi po akwa, na pewno żyje, ale czy coś mu jest czy one tak zawsze? I kolejne: Na skale były młode palythoa, przed dwoma tygodniami postanowiły się zamknąć i od tego czasu nie dają oznak życia. Powinienem je jakoś usunąć czy zostawić w spokoju? Pozdrawiam Michał PS na fotce grzybka nie widac tego białego czegoś, ale jeszcze niedawno było tego dużo Cytuj Poskoczki! Piko rafa Słodkie Rzeka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 7 Marca 2012 Ze zdjęcia to Twój baniak jest jeszcze na długiej drodze do stabilizacji, gloniska, okrzemki (lub dino) - nie ma się co dziwić, że grzybek grymasi. Jakiej soli używasz? Masz wysoki wapń i magnez, wysokie zasolenie zupełnie niepotrzebne dla miękasów, które trzymasz, za to glony wszelkiej maści na pewno z radością czerpią z nadwyżek mikroelementów. Obniż zasolenie, nie świeć za dużo, usuwaj na bieżąco glony i odsysaj brązowe gluty. A w międzyczasie powertuj tematy o dojrzewaniu. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Graal Zgłoś Napisano 7 Marca 2012 Sól jest Reef Crystals, Co do glonów: zdjęcie jest zrobione przed ostatnim kawałkiem skały z glonem, poza tym jest ok, tylko te okrzemki na piasku... Na szczęście za dużo tego nie jest. Grzybek ma szanse na powrót do zdrowia? I co z tymi palythoami zrobić? Cytuj Poskoczki! Piko rafa Słodkie Rzeka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 7 Marca 2012 Palythoa zostaw, jak warunki się poprawią, to koral odbije, jeżeli nadal będą złe, to powoli będzie zanikał. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 7 Marca 2012 Grzybka więcej nie karm . Ślimaka wyjmij i powąchaj jak śmierdzi –wywal. Daj sobie i zbiornikowi trochę spokoju. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach