Godzinę temu, 9866666 napisał:Na Twoim miejscu bym zrobił kilka podmian wody jeśli nie chcesz wysyłać wody na ICP i obserwować co będzie
Wiemy że kolega popełnił błąd w metodzie prowadzenia zbiornika - mając refugium nie pilnował kluczowego parametru w tej metodzie (DSR). Stad krach i rozpad zycia w refugium.
Nie mniej jednak zanim to sie stało i tak zbiorink był prowadzony stosunkowo na wysokich parametrach azotu i fosforu. Widząc staż kolegi i metodę jaką wybrał do prowadzenia akwarium (Dutch Synthetic Reefing) nie zakładałbym jego niewiedzy. Staram sie go natomiast zrozumieć a w części się z nim zgadzam - w obecnym układzie redukcji nutrientów tkwi błąd. Stąd baniak wysoko trzyma te parametry. I pewnie dlatego kolega kombinuje.
Należy ten błąd znaleźć. Przeciazenie systemu? Odkladający i rozkładający sie detrytus? Za małe refugium do obecnego systemu? Podmiana będzie chwilowym lekarstwem a baniak znowu powedruje wysoko...
2 godziny temu, 9866666 napisał:Ja też nie robiłem kilka miesięcy podmian, jechałem na testach saliferta i w ICP wyszło. Za mało strontu, Boru, potasu, litu, magnezu. Z metali ciężki miedź i wanad... Zrób ICP. Tego samego dnia co będziesz robić testy saliferta pobierz wodę do badania i porównaj wyniki. Zerknij na moje: https://nano-reef.pl/forums/topic/110521-wesoła-sześćsetka/?tab=comments#comment-1165024 - u mnie wyniki saliferta z tritonem też się różniły jak widać. Więcej saliferta (chodzi o te testy rozszerzone) nie kupuję - strata kasy i czasu na to.
Nie krytykowałbym również braku podmian, bo wiemy że ta metoda (DSR) na tym bazuje. Jest sprawdzona i dobrze opisana a w mojej ocenie arkusz jaki stworzył Glenn Fong na potrzeby korekt jest rewelacyjny. Wszyscy sie natomias zgadzamy że w metodzie tej mimo zalecanych interwałów testów określonych parametrów dla zalecanych tam producentów najlepiej niezależnie sprawdzić sobie otrzymane wyniki.