Cześć, nie zauważyłem pytania, a wiec mała aktualizacja.
1. Chelmon - o dziwo żyje, nadal nie rusza mrożonek, żeruje na skale - wiec musi cos tam być. Być może z sumpa pompa obiegowa przedostaja sie kielze - bo mam ich sporo i zasilaja 2 dwa mandaryny, hexe i chelmona. Jedyny pokarm ktory przyjmuje (i to niechetnie) to żywy wodzień (szklarka) ktora raz na 1-2 tyg. podaje. Mam sporo aptazi i tez niestety nie rusza...Byc może sprawie sobie jakiegos sprrawdzonego brzydala, zeby mi przetrzebił rozwijajaca sie plage.
2. Parametry - wciąż walczę, uparłem sią ma prowadzenie zbiornika bez podmian i powiem ze łatwo nie jest. Testuje różne metody (były peletki all in one przez 2 miesiace) - nie zaskoczyły mi. Teraz zmieniłem na vsv. Jest pozytyw - zbiłem no3 do 50 po4 do 0,25 - no ale jeszcze daleka droga. Zbiornik trochę przeciążyłem nowymi rybami i się wahnęły parametry. Muszę teraz z 2 tyg. lać vsv (leje po 2 ml na 100 l) i zobacze co sie bedzie działo. Widzę po koralach, że im lepiej...Za to glony - spaghetti mi w refugium marnieje. Pozostałe parametry - Kh - 8; Ca - 440; Mg - 1380; Potas - 400
3. Obsada ma się dobrze.