Skocz do zawartości
MixEEr

Projekt akwarium +/- 160l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zajmuje się akwarium od 4 lat (mam 200l Malwi), jednak chciałbym założyć akwarium morskie. Przeczytałem książkę "pierwsze akwarium morskie" i myślałem że już co nie co wiem w temacie i jestem gotów założyć takie akwarium, jednak szperając w internecie zobaczyłem że jeszcze nie jestem gotów do tego i mam mnóstwo pytań i dylematów.

chciałbym założyć akwarium między 120 a 200 litrów, bardziej skłaniał bym się ku mniejszemu (ok 150-160l) jednak jeżeli koszt utrzymanie i startu nieco większego jest porównywalny, lub niewiele większy to czemu nie.

a może lepszym wyjściem będzie coś ok 100l ?

oto zestaw pytań:

1. jak dobrać optymalne wymiary akwarium, zarówno do belki na oświetlenie, jak i głębokości zbiornika by nie było w nim za wąsko. Widziałem fajne akwaria o wymiarach 80x50x40 lub 80x50x50(200L). Jednak większość belek oświetleniowych ma wymiary 60 lub 80 cm. A może montowanie oświetlenia nie jest problemem i można to jakoś pogodzić.

podoba mi się też akwarium o wymiarach 80x40x50 (160l) lub 100x40x40 (160l). Czy może lepiej zrobić akwarium nn zamówienie (biorąc pod uwagę panel filtrowy który chce zastosować)

czy może jednak coś mniejszego ?

2. jakiego osprzętu potrzebuje ?

-akwarium ;) - jakie wymiary (pkt1)

-filtracja (odpiernicza białek + pompa - jaki odpieniacz i jaka pompa do zbiornika do 200l?)

chciałbym zastosować filtracje poprzez panel, ale nie wiem jak wygląda schemat tego, i czy można zrobić taka filtracje w akwarium gotowym, czy murze zamówić akwarium z panelem i podać dokładne wymiary panelu ? jakie wymiary tego panelu powinny być, jak wygląda budowa takiego panelu filtracyjnego i jakie urządzenia do niego potrzebuje i jakie suplementy (węgiel itd) ?

a może panel filtrowy nie jest potrzebny i mogę zastosować inne rozwiązanie (+/- innego rozwiązania), sumpa nie chciał bym mieć, jeżeli jednak będzie niezbędny to siła wyższa i założę, choć wyczytałem że w małych zbiornikach można bez niego przeżyć.

ile potrzebuje żywej skały (20%?)

czy taka filtracja jest wystarczająca ? (odpieniacz + żywa skała?)

-falownik (1 czy 2 i jakie, o jakiej mocy do tego akwarium i jak je umiejscowić, czy na przeciwko siebie czy jeden z tyłu drugi z przodu itd)

-filtr RO . . . posiadam w domu demineralizator/zmiekszacz wody który podłączony jest do sieci i w kranie leci taka woda, czy potrzebuje zakupić dodatkowo filtr RO ? sprawdzić testami parametry wody w kranie ? jakimi testami sprawdzić ? czy ktoś się spotkał z czymś takim ?

-oświetlenie nie mam pojęcia jakie ?? 3x 39W, 3x 24W ? 1w na 1l wody, to potrzebował bym co najmniej 4x39W lub 5x 24W ? i teraz te mocniejsze maja 90cm, do akwarium 80cm to chyba za duże . . . ;/ jak rozwiązać ten problem.... no i jak dobrać kolor ? 2x niebieska, czy tylko1x ?

jak umieścić takie oświetlenie ?? na belce, na panelu ? a może samemu zrobić jakiś stelaż ? co bym potrzebował do tego ?? co radzicie ??

3. żywa skała :

czy wymagane jest kupno od razu tego minimum żywej skały (20% pojemności akwarium) ?

czy może kupić mniej a resztę zastąpić elementami ceramicznymi lub suchą skała ?

ile tej żywej skały bym w takiej sytuacji potrzebował a ile ceramiki/ suchej skały ??

czy proporcja np 5% żywej skały i 15% ceramiki jest OK ??

czy zastosowanie żywego piachu przyspieszy przenoszenie bakterii z żywej skały na martwe elementy ?

z jakimi skutkami wiąże się taka decyzja ?

4.dodatkowe akcesoria (jakie) ?

-grzałka

-testy

-hydrometry

-sól

niektóre pytania może dla niektórych są banalne i proste, jednak nie chce przekombinować z akwarium i stosować innowacyjnych patentów które mogą okazać się nieskuteczne, zależy mi na skutecznych i sprawdzonych patentach, projektach itp.

nie chce tez "głupio" przyoszczędzić, wydając na jakiś element grosze, a w efekcie będę musiał go co chwile naprawiać, wymieniać itd. a z drugiej strony chce uniknąć niepotrzebnych wydatków.

P.S. : czy znacie może w Krakowie lub okolicy sklep z akwarystyką morską ? gdzie kupie akcesoria, żywą skałę, życie itd ?

Pozdrawiam serdecznie

Mikołaj

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam miałem tak samo jak Ty i dam tą samą odp jaką ja uzyskałem na starcie :D

Przeczytaj materiały na forum Dla nowicjuszy i 90% odp tam znajdziesz

POZDRAWIAM :harhar:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj... jest sporo wątków dotyczących wszystkiego o co pytasz.

Tylko tak wspomne jesli chcesz robić akwa o głębokości 40cm i w tym ma sie panel zmieścić to lepiej przemyśl czy w ogóle się za to zabierać. Jak ja zaczynałem planować to było 130-160l a skończyło się na zamówieniu 225l + sump na 112l :) także przemyśl sprawę samego akwa nawet a reszte znajdziesz na forum.

Pompy, odpieniacze, skały, chemia, życie...wszystko o co byś chciał zapytać praktycznie jest. Wczoraj sam szukałem wątku dot. "głupiego" silikonu i się nawet taki znalazł :) a już chciałem zakładać w nowy wątek.

Więc używaj jak najczęściej opcji szukaj ale zanim to zrobisz to dział dla nowicjuszy powinieneś recytować jak Cię ktoś w nocy o godzinie 3 obudzi! Ludzie popełniają dużo błędów i się tym tutaj chwalą więc warto jest przeszukać conieco aby się nie wkopać.

:)

Ps. ten post nie jest atakiem tylko dobrą radą :)

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że pomidor ma rację. Ja jeszcze nie zacząłem a forum czytam od dłuższego już czasu i jeszcze trochę poczytam przed startem, mimo iz akwarium już się klei. CZYTAJ!CZYTAJ!CZYTAJ! :thumbsup:

4710d00f94c099763084e78a6b3f3112u365a339.png?upd=20150324102053

Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie napisze ci żebyś czytał, bo zrobili to już koledzy.

A czytać naprawdę jest co i wiedzy tu jest pod dostatkiem.

Ja dam ci tylko dwie wskazówki co do wymiaru baniaka:

1. Dostosuj sobie długość baniaka do długości świetlówek + jakieś 5 cm z każdej strony dla oprawek, wygody lub ewentualnie dodatkowa długość lampy jeżeli będzie gotowa.

Ja polecam świetlówki T5 39W, wychodzi dużo ekonomiczniej niż 24W

Już pisze że świetlówka T5 39W ma 85cm, więc długość baniaka min 90 cm.

2.Głębokość baniaka - zrób taki głęboki jaki tylko możesz. Duża głębokość to nie tylko GŁĘBIA która później będzie rewelacyjnie wyglądać, ale i też swoboda aranżacji w baniaku. Spokojnie będziesz mógł sobie postawiać skałę tak jak będziesz chciał i nie będziesz potem psioczył na siebie "a mogłem zrobić te 10cm więcej.

Różnica w kosztach założenia baniaka pomiędzy 100 litrów, a 200, czy nawet 250 jest bardzo znikoma więc dobrze się nad tym zastanów.

I pomyśl jeszcze nad sumpem - naprawdę jest bardzo wygodny i da ci wiele wiele możliwości.

Panel jednak jest trochę ograniczony ze względu na swoją pojemność i największy minus dla mnie - skraca baniak.

A resztę wyczytasz

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a biorąc po uwagę że chciałbym aby akwarium było LOW-TECH jakie warunki musze spełnic i jaki sprzęt potrzebuje ? (do akwa 160-200l)

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz moj link ze stopki tam masz wszystko ze sprzetu zamieszczone. Dzisiaj moze wrzuce zdjecia ile hydrauliki do tego trzeba ;]

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.