dyzio Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Witajcie teraz mnie dopadla plaga wyjadaczy prądu pobliska budowa pozbawiła go moich zbiorników narazie upsy dają rade-jeden falownik i obieg w słonym sie kreci, w slodkim napowietrzanie tylko bez pomp bo tu niepotrzebne zobaczymy kto wygra z naturą jak za godzine nie bedzie skocze do auta po akumulator albo z kijem na pobliską budowe w fachowcach motywacje przyspieszyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grubar Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 heja, Prąd odłącza zakład energetyczny, a nie chłopaki na budowie. Oczywiście na ich wniosek i im szybciej się uwiną, tym szybciej włączą. W mojej okolicy domy rosną jak grzyby po deszczu, stąd od czasu do czasu doświadczam wyłączeń (kilka - kilkanaście razy w roku, na ok 5 godzin). Zwykle kilka dni wcześniej pojawia się karteczka ZE (na drzewie, czyimś płocie) o planowanym wyłączeniu. Akwarium jeszcze nie mam, ale generator to i tak chyba kupię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 zasadniczo pobieżnie nie moge sie niezgodzić tak być powinno nestety zero informacji ,u mnie informacje zawsze w bloku wisiały jak coś sie miało dziać nasza rzeczywistość wygląda nieco odmiennie od przepisów,każdy z odrobiną wiedzy lub umiejetnosci może otworzyć dzis stacje energetyczną jako wieloletni były pracownik zakladu energetycznego conieco wiem na ten temat pogadałem po powrocie do domu z kierownikiem budowy i jest 10 minut trzeba było na zrobienie ryby merdają z zadowolenia ogonami,upsy wytrzymaly oba(w obu szkiełkach mam zamontowane) łacznie godzine pracy miały, to i dla zdrowotności ich dobrze zrobi tylko. generator fajna sprawa ale u mnie starczaja upsy i to dość słabe ograniczam obciżąenie na nich do niezbędnego minimum polecam każdemu kto miewa czasami 20 stopień zasilania dyzio/Krzysiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 mozesz napisac jaki miales pobor pradu i jaka pojemnosc ups'a? przymierzam sie do kupna i stoje przed dylematem jaki wybrac. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyzio Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 ok już patrze na szkiełka w slodkim mam napowietrzacz tetra ASP400 na podtrzymaniu oczywiscie 4,5W w słonym falownik RESUN wawer 2000 3,5W i pompe NJ 1200 15W upsy moje to APC ES 400 w słodkim APC ES 700 w slonym oba upsy ciekawe technologicznie bo maja dwie listwy czterogniazdkowe w tym jedna z podtrzymaniem zasilania z wymienialnego akumulatora (można by wiekszy podlaczyć, ciekawe czy bedzie doładowany jak trzeba) ograniczyłem na nich pobieraną z listwy potrzymujacej moc do minimum jak narazie choć nie czesto spełniały swoje zadanie znakomicie powyżej godziny jeszcze nie sprawdzałem, może kiedyś specjalnie test zrobie tabelki tabelkami mozna policzyć ale wole sprawdzic bo róznie z akumulatorami bywa pewnie jest masa podobnych urzadzeń droższych i tańszych-opisałem tylko te co ja mam na pokładzie. Wybierałem je czysto przypadkowo do innych zastosowan, zamontowane 8 gniazdek (4 podtrzymane)dopełniły swego-mniej listw zasilajacych trzeba montowac to mnie skusiło,wiem że to nie fachowo ale ja tylko prosty ludek jestem i średnio sie na tym znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Marca 2012 Ok dzieki Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz1974 Zgłoś Napisano 29 Marca 2012 U siebie zastosowalem przetwornice pelny sinus 300W do ktorej mozna podlaczyc akumulatory do 300Ah w tej chwili dziala przechodzony akumulator kwasowy 100Ah - falownik 24W. Po okolo 9 godzinach zaczyna "piszczec" i tyle wytrzymalem testujac bo te piszczenie zmusilo mnie do podlaczenia wtyczki Przy bryle ponad 1000 Litrow spadek temperatury jest w ciagu doby ok 1 stopien. Bez odpieniacza i pompy cyrkulacyjnej sadze ze 10 h system wytrzyma..... Planuje agregat z autostartem , ktory bedzie sie wlaczal po 30 min i on bedzie zasilal poprzez stabilizatory caly system. Oczywiscie wraz z oswietleniem i przy okazjii LED awaryjne na dom ....no moze wyda na lodowke jeszcze Cytuj 1000 L + 160 sump / 170kg skaly / 800W LED DIY + sterownik by morswin / Franek by Sebastek / doser ONE / Profilux 3.1N ex / sterowanie PLC Fatek z profiluxem na spółke Korale - same miekkie / kilka rybek / kilka krewetek . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 29 Marca 2012 U mnie o 8:00 rano zaczyna sie przerwa w dostawie pradu do 17:00... Agregat i akumlator w gotowosci... Bedzie szansa sprawdzic jak dlugo akumulator 200Ah podtrzyma 4 pompy cyrkulacyjne (2x 6205 + 2x6105)... gdybym nie sprawdzal co tydzien strony dostawcy to bylaby fajna niespodzianka. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 30 Marca 2012 U siebie zastosowalem przetwornice pelny sinus 300W do ktorej mozna podlaczyc akumulatory do 300Ah w tej chwili dziala przechodzony akumulator kwasowy 100Ah - falownik 24W. Po okolo 9 godzinach zaczyna "piszczec" i tyle wytrzymalem testujac bo te piszczenie zmusilo mnie do podlaczenia wtyczki Przy bryle ponad 1000 Litrow spadek temperatury jest w ciagu doby ok 1 stopien. Bez odpieniacza i pompy cyrkulacyjnej sadze ze 10 h system wytrzyma..... Planuje agregat z autostartem , ktory bedzie sie wlaczal po 30 min i on bedzie zasilal poprzez stabilizatory caly system. Oczywiscie wraz z oswietleniem i przy okazjii LED awaryjne na dom ....no moze wyda na lodowke jeszcze To wychodzi, że ten przechodzony 100Ah ma obecnie góra 30Ah. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 30 Marca 2012 U mnie o 8:00 rano zaczyna sie przerwa w dostawie pradu do 17:00... Agregat i akumlator w gotowosci... Bedzie szansa sprawdzic jak dlugo akumulator 200Ah podtrzyma 4 pompy cyrkulacyjne (2x 6205 + 2x6105)... gdybym nie sprawdzal co tydzien strony dostawcy to bylaby fajna niespodzianka. Moge potwierdzic, ze akumulator 200Ah spokojnie pociagnal 4 sporawe Tunziaki przez 10 godzin. A przy okazji laptopa i komorke tez podladowal . Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach