Skocz do zawartości
Piostu

Niagara skimmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie szanownych forumowiczów.

Mam pytanko a pro po odpieniacza Niagara skimmer 280, a mianowicie: "Jak go ustawić" ?

Zbiorniczek jest młody ( a w zasadzie jeszcze niemowlę :) ) - zalany w poniedziałek, powiesiłem ten filterek i kombinuję od tego czasu z jego ustawieniem.

Za każdym razem jak ustawię poziom wody w filterku na kreseczce "Optimum water level" to wypluwa do kubeczka tyle wody że musiałbym co dwie godziny latać i wylewać...

Nie znam się ( jeszcze :) ) na tyle na morszczyźnie żeby wiedzieć "w którą stronę kombinować", próbowałem już kilku różnych kombinacji i nie mogę dojść z nim do ładu :(

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten skimmereczek jest na brzęczyk czy na jakąś pompeczke igłową ?

Musisz nieco ograniczyc dopływ powietrza lub obniżyc poziom czy tez podnieś skimmer w tej kaskadzie tak żeby sucha piana do pojemnika wlatywałą tylko.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o zbiorniku w jakim zastosowałeś tą kaskadę, miałem ją w 30l kostce, zrezygnowałem i Tobie to samo doradzam, niestety dla mnie ta kaskada to jakaś pomyłka, z odpieniaczem to ona nie ma nic wspólnego, a regulacja jest fatalna i strasznie buczy.

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiorniczek to kostka 30X30X35. Świerzaczek - trzeci dzień dopiero sobie liczy.

Niagara jest na pompkę igłową.

Podnieść skimmerka w kaskadzie się nie da, bo to jedna konstrukcja jest.

Foto jak to wygląda :

NiagaraSkimmer280.jpg

A tutaj krótki filmik jak toto działa ( nie mój, ale pozwolę sobie wykorzystać ):

Hałasuje, to fakt, ale niestety nie mogę sobie pozwolić na jakieś konstrukcje DIY ani (tym bardziej) na sumpa/panel itd, więc cała technika musi być "na wierzchu", a co za tym idzie musi jakoś wyglądać ....

Z hałasem sobie radzę ... wyłączając pienidło na noc - liczę na to że po jakimś czasie się dotrze i przycichnie ( myślę że prawidłowe ustawienie też ma znaczenie :) )

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodził u mnie 3 miesiące, nie dotarł się, ten wirnik jest łopatkowy nie igłowy. Życzę Ci z całego serca, żeby udało Ci się go ustawić mi się nie udało. Wyłączanie go na noc jest bez sensu, szczególnie biorąc pod uwagę jago moc przerobową.

Zastanów sie czy nie lepiej kaskada ze skałą i jakimiś absorbentami. Ewentualnie pomyśl o odpieniaczy DIY by Tomko nie wygląda tak źle. Ja miałem taka kostkę przez ponad rok i chodziła bez odpieniacza, a wszystko rosło i nie było większych plag, oczywiście pod warunkiem, że masz zamiar hodować tam same miękkie korale.

Pozdrawiam.

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmianki tak czy inaczej planuję robić około 5l/tydz.

Pienidło bardziej traktowałem jako "support" do tych podmianek, i po cichu liczyłem że dzięki niemu uda się wrzucić tam jakiegoś małego LPSa ...

Jakoś ciężko mi się pogodzić z wizją akwa bez filtra ( ah, te słodkowodne nawyki :) ), więc na pewno będę próbował jakoś ustawić ten filierek, chociaż z tego co czytam jak na razie to wychodzi na to że bez walki się skubany nie podda :/:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kaskadę w miarę cichą przy której da się spać i do tego pojemnej to polecam FNZ3 co jest w zestawie z kostką Aquaela.

1200l/h to już konkretny przerób, do tego dobry ruch wody i co najważniejsze pojemne kosze na wkłady.

Jak nie będziesz miał żadnych Acr czy tego podobnych to bez odpieniacza będzie OK.

Co do podmianek to przy 5 litrach na tydzień możesz wydłużyć ten czas do 1,5/2 tygodni. Ja też z początku podmieniałem co tydzień te 5 litrów i przy bogatej soli wysypywały się dość znacznie glony. Teraz podmieniam co dwa tygodnie a czasami nawet jeszcze rzadziej i glony tylko nielicznie się pojawią. Pamiętaj, że tak wygląda to u mnie, u Ciebie może się to nie sprawdzić :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie taką FZN3 właśnie wymieniłem na cyrkulator, bo żona zrobiła mi małe ultimatum :) buczała i szumiała strasznie.

Pozdrawiam,

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.