Skocz do zawartości
teq

Kraby vs ślimaki

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie w nocy dwa pustelniki zżarły mi ślimaka (RIP - swoją drogą to trzeba nie mieć serca żeby wszamać kolegę we Wszystkich Świętych :) )... ślimak był chyba jakiś osłabiony, bo praktycznie dreptał w promieniu 3 cm w te i z powrotem, a często odpadał od skałki i leżał do góry kołami i się nie podnosił... czy to normalne u krabów i czy w związku z tym inne ślimaki mogą czuć się zagrożone? nadmienię że w akwa jest kilka muszli różnej wielkości więć kraby mogą sobie przebierać jeśli chciałyby zmienić (zresztą jeden już dwukrotnie zmieniał muszle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też tak miałem i teraz myślę, że pustelniki chyba jakoś wyczuwają, że ślimak szykuje się do zejścia

bo zdrowego, żwawego nigdy nawet nie zaczepiał

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiał być osłabiony - jeśli miały muszle to nie powinny go atakować.

Z drugiej strony to miałem w akwa takiego delikwenta który wykończył mi wiele więcej niż ślimaka i musiałem go eksmitować.

Oto i on - na zesłaniu w akwarium 15x 15x 15cm u mojej drugiej połówki (która uchroniła go przed niechybną śmiercią w toalecie za jego zbrodnie)

818-krab_morderca.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"uchroniła go przed niechybną śmiercią w toalecie za jego zbrodnie"

@smk

mam nadzieję, że nie wyrzucasz do klopa tych zwierzątek, gdy jeszcze dychają.

Podobno wkładając je do zamrazalnika sprawiasz, że zasypiją przed śmiercią.

Dla spokoju sumienia tak robię, bo mimo wszystko nie chcę się znęcać nad bezbronnymi.

Może robie z igły widły - ocenę pozostawiam każdemu z was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no przeciez nie jestem jakimś sadystą - żaden zwierzak nie zginął z mojej ręki - ten krab miał być pierwszy. Ale przez to że się tak długo wahałem to wykończył parę innych zwierzaków.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego sco sie orientuje to kraby zywia sie padlina wiec:

a) Slimak zdechl wczesniej, a krab odwalil brudna robote

:) Nie znalazl nic innego do zarcia i zeby samemu nie zginac z glodu sabil i zjadl.

prawo dzungli:) ciekawe czy gdybyscie karmili tych delikwentow to tez by tak postapili??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten delikwent na zdeciu, mógłbym przysiac że czerpał z tego przyjemność. Odcinał onóża innym krabom i rozgwiazdom itp i nic nie zjadał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.