Skocz do zawartości
Luki

Nemo sie dziwnie zachowuja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio zauwazylem ze blazenki po zgaszeniu swiatla plywaja przy samej powierzchni wody , tak jak by chcialy wyskoczyc z akwa, podobno potrzebny im ukwial, jezeli macie jakies inne spostrzezenia i uwagi to prosze o pomoc..

pozdrawiam

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosi?o by si? o parametry wody ;]

B?azenki znane s? ze swojego przystosowania do ka?dych warunk?w mieszkaniowych - jak nie ma ukwia?u to xenia czy nawet algi mu wystarcz? - przy ?ysej ska?ce wykopie sobie do?ek w ?wirku(te? sprawdzone :) ).

P?ywanie przy powierzchni ?wiadczy?o by raczej o niedotlenieniu wody - jaki masz ruch powierzchni ??

Je?li te maxi 750'tki to ca?a cyrkulacja to zdziebko ma?o - ja w 126l mam jedn? 2000 i drug? 1000 a do tego dochodzi kaskada ok 600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Ok ale one zachowuja sie tak tylko po zgaszeniu swiatla, w ciagu dnia wszystko jest normalnie..

A poza tym mam je juz pol roku a te dziwne zachowanie dopiero jest od ok 2-3 tygodni..

pozdro..

300L+80L sump, Bubble Magus NAC7, newjet 3000, 2 x newjet 3900, UV 11w, pudełko przelewowe

32kg LR, 18kg LS, 2 x ocellaris, 2 x sexy shrimp, hepatus, żółtek, doktorek, escenius midas, centropyge loricula, 2 x krewetka czyszcząca, 3 x euphylia, zoanthusy, grzybki, barierum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz tam algi to wszystko jasne:

rośliny w procesie fotosyntezy (dzień) pobierają Co2 i wydalają tlen, w nocy z kolei, ze względu na brak światła, pobierają tlen i wydalają Co2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj to juz wogule dziwnie to wyglada. Pływaja jakos tak bezwładnie, brzuchami do gory i zaraz sie odwracaja, o co tutaj chodzi??

Pliss help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki - leć jutro z samego rana do Atolla i zrób za 20 zyla testy jak nie masz własnych - może być dużo czynników ale jeśli nie ma widocznych objaw chorobowych to stawiam na złe parametry wody - może azotyny, może amoniak etc - ciężko coś powiedzieć bez danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobilem testy na NO3 NO2 NH4 MG/CA KH pH i PO4

wszystko wyszlo jak najbardziej wporzo z wyjatkiem PO4, normalny stan powinien wahac sie w granicach 0,07 a ja mam w akwa 1,0 nawet do 1,5

Wczoraj zrobilem podmiane wody i za pare dni planuje to samo, zobaczymy

Ok, ale jeszcze jedna sprawa, w akwa mam nie tylko nemo ale jeszcze pare innych rybek i one zachowuja sie normalnie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to fosforany masz faktycznie na wysokim poziomie - tu moje pytanie - czy nie masz problemu z algami? Bo jeśli tak to Adi dobrze napisał, że może być tutaj jakiś zgrzyt a błazenki może są najbardziej wrażliwe na niedoltenienie spośród Twojej obsady.

Ile wogóle ma baniaczek, i jakie ryby jeszcze Trzymasz?.

Z podpisu mogę narazie wywnioskować tylko te ocelarisy, słabą cyrkulację i wysokie PO4.

Podmianki to doraźne działanie - trzeba znaleść przyczyne tych fosforanów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak ma ponad 9 miesiecy

A rybki to 2 ocelarisy, salarias, mandaryn, zebrasoma flavescens..

Kupilem dzisiaj filtereek kaskadowy i zeolit wrzuce do niego.. Zobacze co sie bedzie dzialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci co rosnie mi w akwa:

caulerpa prolifera

caulerpa racemosa

caulerpa sertularoides

halimeda sp.

i jeszcze jakies gowno, tylko nie wiem co to jest

wiecej jakis pierdów nie widze, narazie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupowałeś błazenki i jak długo są u Ciebie??

Gdyby to były rybki z odłowu(plus pochodziły z jakiegoś podejrzanego sklepu ;]) i miał byś je krótko to w grę mogło by też wchodzić np. odławianie przy pomocy podtrucia ryby.

Ale błazenki zazwyczaj są z hodowli.

Najlepiej było by sie skontaktować ze sprzedawcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenki mam jakies 5 miesiecy, i dopiero teraz zaczely sie tak dziwnie zachowywac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podmiany nic nie dadzą w dłuższej perspektywie, usuną objawy a nie przyczynę, to tak jak z ozoniatorem, podnosi potencjał redoks wody i tuszuje różne rzeczy w wodzie (imwyższy redoks tym większe samooczyszczanie) czyli nas okłamuje, ja myślę że jedyna możliwość to glony, choć jak masz ich sporo to PO4 nie powinno być w wodzie a glonów masz sporo, przynajmniej gatunków :) ja mam tylko proliferę a testów nie robię bo i po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem testy i... PO4 spadło do 0 a NH4 jakis dziwny kolor mi pokazuje ktorego nie mam na tabeli, macie moze jakies sprawdzone testy NH4, bo ja mam JBL i jakos nie dziala u mnie za bardzo..

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, dzisiaj zauwazylem ze to jednak nie chodzi o parametry wody. Od razu jak zgasło swiatlo blazenki zaczely sie dziwnie zachowywac i prawie mi jeden popelnil samobuja wyskakujac z akwa. Wydaje mi sie ze poprostu sie czegos boja, zwlaszcza jeden. Uwazacie ze zakup ukwialu moze zalatwic sprawe?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz tam wielgachnego wieloszczeta który czycha na blazenki i one sie go boją??

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenek z nocturnofobią??:):)

Wieloszczetami bym się nie przejmował - mam u siebie takiego co by mógł całego błazenka otulić jak szal a ten w nocy śpi na skałce jak niedźwiedż - więc albo ja mam nieustraszonego albo schowajmy "strach" do bajek ;]

Luki - problem w diagnozowaniu tego przypadku jest taki, że raz mówisz, że masz wysokie fosforany, dzień później, że jednak coś nie tak w testach na amoniak - po zgaśnięciu światła zachodzą w baniaku różne procesy, np spada Ph - może tu jest problem - może masz niskie ph a na "noc" spada do poziomu na jaki błazenki reagują stresem ??

Czytałem rady kolegów z forum Swirleya - nie chcę im wchodzić w kompetencje ale widziałem kilka baniaków gdzie błazenki nie miały ukwiała i nie przejawiały tego typu symptomów jak u Ciebie.

Poza tym nadal bym Ci proponował przebadanie wody w jakimś laboratorium skoro sam uzyskujesz niedokładne wyniki - to żaden wstyd, zwłaszcza, że testy mogą być wadliwe(o czym sam się niedawno przekonałem).

Wolał bym wydać 20 zł na badanie wody niż 160 na ukwiał, który nie dość, że może się nie okazać lekiem na nasz prioblem to jeszcze sam, jako wrażliwe zwierze, ulec chorobie jeśli się okaże, że to jednak coś z wodą.

Tu mi się pomysły już kończą - piszę co ja bym na Twoim miejscu zrobił - pozdrawiam i życzę Ci szybkiego rozwiązania problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może byćto wina braku schronienia, takiego jak ukwiał ael wiele osób ma błazny bez ukwiała i mają się dobrze, możliwe jest też takie coś: po prostu błazny boją się ciemnosci albo wyłączasz całe oświetlenie naraz i zwyczajnie panikują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda, wodą, parametry, parametrami a ja zauważyłam u moich błaznów, że błaznują po zgaszeniu światła i podpływają do powierzchni wody ale tylko wtedy jak w akwa jest ciemno, a w pokoju widno i tylko w miejscach gdzie tafla wody się nie marszczy. Podejrzewam, że po prostu widzą swoje odbicie w tafli wody bo w tych warunkach rzeczywiście widać ich odbicie od dołu. Pływają wtedy bokiem stroszą się i zachowują jakby rzeczywiście przepędzały inne ryby, po zmianie warunków oświetleniowych zachowują się normalnie.

pozdrówka,

Ewa

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.