natalia83 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Własnie dotarły nowe szczepki korali od Stani-ego. Przy wkładaniu miałam wrażenie, że woda w moim baniaku ma leciutko słodkawy zapach. Nie smród słodki, ale taki nawet przyjemny zapach. Cukierkowy? Koraliki zaczynaja powoli wystawiać polipki. Wszystko wygląda normalnie. Dwa dni temu zabralam kilka skal do nowego akwarium, wtedy zrobiło się miejsce w piasku i wlazła tam od razu rozgwiazda piaskowa, siedzi tam od dwóch dni, coraz głębiej sie tam wciska dalej między skały. Widzę jedną noge i tak sie zastanawiam czy to może ona przypadkiem tam nie zeszła i nie zaczyna wody psuć. Jak to najszybciej sprawdzić? Po których parametrach poznać że cos złego się dzieje? Myslałam że może mi sie wydaje, ale mąż mówi że też czuje ten zapach nie jest juz taki "akwariowy" tylko taki obcy. Przyjdzie mi wyciągać wszystko by ją stamtąd wygrzebać i sprawdzić czy żyje? Wszystko inne jest na widoku więc to napewno nic innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mickeangello Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Sprawdź NO3, jeśli będzie dużo za wysokie, może to oznaczać, że coś się rozkłada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Rozgwiazda żyje właśnie zrobiłam taka zamieć w baniaku że szkoda gadać, clavularia dostała w d.. przy przekładaniu a rozgwiazda po wyjęciu skierowała się w to samo miejsce z którego ja wytargałam. Idę robic NO3 i chyba też NH4 co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Kurczę NO3 jest pomiędzy 0,25 a 0,5 mg/l NH4 poniżej 0,25 mg/l ogladam wszystkie krewetki, ślimaki, kraby a tym bardziej ryby są, więc co mogło paść? Dwie krewetki miały wylinkę zostawilam (jak zawsze) wylinki w baniaku, jedyne co mogło zanieczyścić wodę to listek makroglona który zaczął zdychać reszta liści (jak palmy) w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 obumierające makroglony wydzielają do wody całe świństwo które wcześniej wyciągnęły. Mogłaś również mieć jakiegoś dzikiego mieszkańca i teraz właśnie padł, albo coś go zabiło. Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mickeangello Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 A zachowanie zwierząt jak? Zachowują się normalnie, czy inaczej niż zwykle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 póki co wszystko wygląda normalnie ryby i korale nie okazują żadnego stresu. już się zaczymam zastanawiać czy nie świruję ale no3 pokazuje że nie. czekam do jutra co bedzie sie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Ale co ty chcesz od NO3? 0,5 [mg/l] to przecież bardzo dobry wynik Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Dwie krewetki miały wylinkę zostawilam (jak zawsze) wylinki w baniaku, W jakim celu pozostawiasz wylinki w akwarium? Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natalia83 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Pomyliłam się pisaniu zaw. NO3 w wodzie NH3 jest poniżej 0,25mg/l natomiast NO3 z 15 mg/l wzrosło do 25-50mg/l z tym że bliżej mu do 50 więc wynik nie jest dobry Jeżeli chodzi o wylinki to gdzieś przeczytałam że nie należy ich usuwać bo są dobrym źródłem wapnia dla akwarium. Faktycznie było ich sporo w ostatnim czasie 4 krewetki i jeden krab zmieniły ubranko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach