Marcmonk Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Cześć mam prośbę abyście ocenili czy takie akwarium jest bezpieczne. Po zalaniu wyskoczyła mi pajęczynka, spuściłem wodę i wkleiłem wzmocnienia. Pajęczynka się zmniejszyła ale pojawiło się sporo bąbli (mam wrażenie że bąbli przybyło przez ostatnie kilka dni, pajęczynka się nie powiększa). Oczywiście wykonujący akwarium twierdzi że nic się nie rozleci i to normalne, pomijam względy estetyczne. Stoję przed dylematem wydania następnego 1000PLN na szkło (których deficyt po skompletowaniu całości) , rurki itd... Jednak mam pietra przed 200l. Na gościu który robił nic nie wymuszę co najwyżej mogę mu dać w zęby ale już mi nawet na to szkoda sił. Stąd moja prośba do doświadczonych w tej dziedzinie o odpowiedź rozleci się czy nie ? akwarium o wymiarach 100x40x50, szyba 10mm opti. i druga strona wygląda lepiej: Wielkie dzięki za pomoc!! pozdrawiam marcin Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 moim zdaniem nic mu nie będzie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sledzik Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 mialem tak w 300 roslinnym. tez mialem obawy ale nic sie nie stalo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Mialem to samo... niby nie powinno sie rozpasc ale mi nie dawalo spokoju dalem do poprawki..... niestety tez po zalaniu. musalem zlac wode do wiaderek, skale itd.... tydzien bajzlu w domu ale teraz jest ok . nie ma zadnych babli itd lepiej dac do poprawki teraz niz zbierac wszyskto z podlogi kazdy szklarz ci powie ze sie nie rozklei ale jak zapytasz czy zwroci kase jak jednak sie rozklei ... glupieje pzdr Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Jakby zrobił czarnym silikonem to nie byłoby widac bąbli ani pajęczynek. Nie niecierpliwi jak nie widac Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 gdzie ta pajęczynka bo ja nic nie widzę a tak poważnie moim zdaniem możesz spać spokojnie, taki urok przeżroczystego silikonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Myślę że powinieneś popatrzeć czy się nic nie zmienia i nie pogarsza przez jakiś czas, jak Ci to da spać spokojnie to zostaw. Na to chyba nie mam mądrego....czasmi nic nie widać i potrafi bez ostrzeżenia walnąć a czasami będzie widać bąble i nic się nie będzię działo... jak to z siłami natury bywa. Pozdrawiam P.s. Możesz ewentualnie doubezpieszyć mieszkanie. a jak z gwarancją na szkło? bo chyba jakaś jest? i czy to nie podlega wymianie albo naprawie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 wg mnie zbyt dlugo trwalo zanim przylozyl plaszczyzny do siebie przy klejeniu. Silikon troszke przysechl i nie rozprowadzil sie do konca rownomiernie ale nie powinien puscic. Kwestia estetyczna jedynie. Moge sie mylic ale na youtub'ie jakis zawodowiec tlumaczyl jak kleic silikonem i omawial te sprawy. pozdrawiam Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 przerabialem temat ostatnio. Jesli babelki w taki sposob w nowym sie pojawia to jest ok. Jesli w starszym sie pojawia (jak bylo u mnie) to kwestia czasu kiedy sie rozklei. Pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 to moje nowe stało już 3-4 miechy bez wody, no nic akwa zostaje miejmy nadzieje że będzie dobrze Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 to moje nowe stało już 3-4 miechy bez wody, no nic akwa zostaje miejmy nadzieje że będzie dobrze Obserwuj, czekaj. Zdjęcia masz i każdej chwili możesz porównać. Temu co kleił zawsze możesz powiedzieć ze coś takiego jest i w razie pogarszania się sytuacji (zrobisz zdjęcia) możesz śmiało do niego walić z reklamacją. Sam myślę że będzie ok. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pante Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2012 Nic mu nie będzie, wiekszośc tak ma. Podobno to duża sztuka skleić żeby nie było tych bąbli. Na czarnym sylikonie nie widać. Cytuj 700 L // Diuna 10x54 // BK250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach