Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Start akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto jest lac do akwa bakterie podczas dojzewania? Chodzi mi o preparaty typu tetra bodaj aquasafe.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosowałem w akwa łącznie - żywy piach, wode i bakterie w kapsułkach tetra bactozym. Nie wiem co tak szybko zadziałało ale akwa było gotowe w 2tyg a zwierzaki wprowadziłem po 3tyg. A akwa ma już prawie rok bez żadnych problemów.

Ale z drugiej strony moje szybkie odpalanie akwa i zarybianie nazwali "syndromem smk" :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie Aquasafe bo to jest uzdatniacz do wody kranowej (moim zdaniem raczej nic dobrego, głównie tiosiarczan sodu (chyba)). Sens pewnie jest ale niekoniecznie, zwłaszcza, że masz zamiar wlac wodę z działającego akwa. Powinno być w innym dziale ale napiszę: mogę zaproponować 15l wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna nie mam z tym do czynienia ale czy Bactozym to jest na pewno preparat z bakteriami? Wydaje mi się, że to są odżywki dla bakterii a szczepy znajdują się w innym preparacie i do tego słodkowodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zero chemii. Po co? Żywy piach i żywa skała (dobrej jakości). Zdecydowanie przyspiesza dojrzewanie. Jakbyś miał jeszcze dostęp do wody z czynnego akwarium, to już super szybkie dojrzewanie.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bactozym tetry to takie kapsułki ze szczepami bakterii - biostarter do akwarii słodkich jak i morskich (tak napisane) nie wiem czy zadziałał on czy kombinacja tych czynników ale mam z nim związane same pozytywne doświadczenia

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem JBL Biomarol. Jesli nie masz zywej wody to wg mnie bakterie wskazane. Piachu na poczatek bym nie dawal. Ja dalem i do teraz nie moge go wyprowadzic do ladu.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z pichem nie miałem żadnych problemów, rozgwiazda piaskowa wszyściutko wyczyści.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eltom, wpusciles rozgwiazde do niedojrzalego zbiornika? Tzn. w trakcie dojrzewania?

A co do dojrzewania to masz racje, mix wszystkich czynnikow tzn. woda, skala, piach, bakterie daja odpowiednio szybki efekt - jezeli sie komus spieszy :)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie spieszy mie sie vardzo, ale chcialbym zeby na skale jak najwiecej przezylo

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.