Skocz do zawartości
nowy_zarażony

54l in progress:D

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety mialo byc akwa 50x30x25h i do tego zewnetrzny panel 10l w przelewem. Caly sprzeciol bylby po za akwa i wogole byloby git, ale niestety akwa cieknie:( nieby przekleilem juz je, ale nie recze za to. Wobec czego plany trochu sie zmienily;

Akwa 60x30x30l (54l)

Oswietlenie to belka atmana 2xt5 24w na dwoch oddzielnych zaplonnikach

swietlowki aquastar i coralstar

do tego programatorki czasowe i oswietlenie nocne z 1w halogenka.

Cyrkulacja:

i tu mam problem. W poprzednim planowanym akwa miala byc pompa 2000l/h z rozgalezieniem na cale akwa. Tytaj albo zastosuje jakiies mniejsze pompki albo close loop. Prosze doradzcie. Na stanie mam pompki: 600l, pare po 300l, 1000l i jakies dwie po 250.

Filtracja. Planuje na razie 10kg skaly, jak bedzie malo to za jakis czas doloze. Mysle o skale z indonazji, potem oczywiscie tanga:)

odpieniacz miniflotor z pompka (mam kilka wiec zobacze ktora najlepiej pieni) jezeli bedzie za niski poziom wody to skroce miniflotora i git:)

Ogrzewanie to grzalka jaegera 50w. ma wszystkie zabespieczenia wiec nie powinno byc problemow. Poza tym to jaeger:)

Co do obsady to planuje jakies grzyby, miekasy. Moze yellow polips, clawularie, xenie. jeszcze zobaczymy. Co do ryb to myslalem o parze blazenkow. W aquariusie sprzedawane sa w dobranych parkach(nie wiem czy to nir jakis pic:D). Nie wiem czy to nie bedzie za duzo jak na takie male akwa.

Za jakis czas zrobie przelew i postawie duzy panel z refugium i wywale tam caly sprzet.

Sol jaka uzyle to tropic marina pro reef. Mysle ze wiekszosc parametrow zalatwia podmiany. bede dozowal kalkwasser, a jak bedzie za malo to baling.

Jestem otwarty na wszelkie propozycje i prosze o pomoc. Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu jeszcze doradzać?

Wszystko masz obcykane.

U mnie w 37 litrach 600l/h robi niezły młynek, więc u Ciebie pewnie 600+300 bedzie w sam raz.

Mam też 1W oświetlenie nocne i wygląda w nocy super, choć trzeba poczekać na całkowite ciemności bo tak to wygląda blado.

No to do roboty:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh dzieki za odpwiedz. Wymyslilem wlasnie, ze zrobie pod zkale rysztowanie z rurek pcv. dam tam PH 1000l/h i trojnik. rorki wyprowadza poza skale. Mysle, ze bedzie fajny efekt. Dam jeszcze pompke, zeby powierzchnie marszczyla. Razem jak policzyc straty wychodzi jakies 1200l/h, czyli 22razy na h. Mysle, ze bedzie spox. Co o tym myslicie?

Postep prac:D

Akwa wymyte dokladnie. Szklo naprawde fajne. Podzadnie klejone, zadnych odpryskow, fajnie krawedzie wystrugane:) firma to najprawdopodobniej JUWEL. Jako podklad uzylem dwoch warstw parawany za kaloryfery (nie wiem jak sie to dokladnie zazywa:D)

Mam jeszcze pytanko. Bylem ostatnio w sklepie zoo. Gadalem z kolesiem o tlach. Powiedzial mi, ze najfajniejsze tlo robi sie... sprjem:D Po prostu maluje zewnetrzna tylna czesc akwa. jak myslicie czy to dobry pomysl?? Zrobil bym sobie niebieskie i git. Widzialem juz czarne robione w ten sposob i byly niczego sobie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, zainteresowanie nie duze:( trodno. Takl wiec pod skale zrobie rusztowanie "dwu schodkowe". Z elementow 3/4 zala bo takie mam:) Pierwszy poziom bedzie na wysokosci okolo 5cm nastepny 15. Co o tym sadzicie??W przestrzeni ktore powstanie bedzie pompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wiesz na takie pytania trudno odpowiedziec sa gusta i gusciki :wink

z rusztowaniem pod skale tez sie zastanawialem sugerujac sie ze dam podnie pompke zeby dmuchala skale od spodu ale dalem poprostu tuf i tez jest dobrze tak mi sie zdaje

pozd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalalem akwa na probe:) jezeli dobrze pojdzie to jeszcze dzis podlacze ro i zasole wode:) co do pom to przeprowadzilem maly test. Uzyje dwoch power head-ow: 400l/h i 1000l/h. mala pompka bedzie marszczyla powierzchnie, a duza bedzie zabierala wode spod skaly i obmyje ja z zewnatrz. Jak bedzie zalegal jeszcze jakis syfek to dorzuce jeszcze jedna pompe 600l. Zastanawialem sie tez czy nie bylo by dobrym pomyslem, aby ta pompa 600l/h wlaczala sie wtedy gdy oswietlenie. W nocy rybki mialy by spokoj:D Co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Hi. Jeżeli chodzi o tło to proponuje zrobić z pleksi.

Metr kwadratowy pleksi koszyuje (przynajmniej u mnie w Raciborzu) 38zł. Więc 60x30 to będzie połowa ceny. A z niebieskiej pleksi tło wygląda super. i najlepiej jest je wkleić od środka do akwa i przykleić silikonem akwarystycznym. EFEKT MUROWANY. Pleksi najlepiej 3mm. DUŻO MIEJSCA NIE ZAJMIE. POZDRO

Czekam na Twój test pompek do odpieniacza....Który bedzie najcichszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj skonczylem zalewac akwa woda ro. Wlaczylem pompe i grzalke. Jak woda osiagneta 25oC Wsypalem sol. Lacznie rozpuscilem jakies 1650g. Zasolenie wynosi 1,023. Sol mieszala sie cala noc i dzis zmierzylem parametry:

NO2 i NO3 = 0

PO4 = troche powyzej 0 a ponizej 0,1

Pojawil sie natomiast problem z ph. W tej chwili test wskazuje na jakies 7,8-7,9. Czy to normalne na poczatku? Dodam, ze zasalalem sola tropic marine pr.

Mam jeszcze pytanko co do odczytywania wartosci z gestosciomierza. Czy nalezy patrzec na skale ponizej lustra wody czy na menisk tworzacy sie poza nia? Roznica wynosi jakies 0,005. To nie wiele, ale wole wiedziec:)

Aha, w akwa mam kupe jakis paproszkow. Takie malenckie wlukienka. Wydaje mi sie, ze to posostalosci po wycieraniu szmatka akwa. Czy moge zalozyc na PH wate akwarystyczna i zebrac ten maras? A moze to zanieczyszczenia z soli??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nowy_zarażaony: z tym ph, miałem tak samo. nawet niższe także się nie przejmuj. poczekasz tydzień, włożysz skałę, i samo Ci się podniesie. Ja mam coś około 8.2 po włożeniu skały. sól ta sama.

cóż radę tą otrzymałem od Bardzo Mądrej Głowy w akwarystyce morskiej, także jest sprawdzona

co do testów na no2,3 i po4 to się wstzrymaj aż będziesz coś miał w akwarium bo sama woda i sól Ci nic nie dzadzą. co ma produkować zanieczyszczenia i co ma je rozkładać?

pozdrawiam

PS co do reszty to nie wiem

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za rade. Ile po zalaniu akwa wkladales skale? Od razu wszystko czy po czesci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skałę włożyłem 2tyg po zalaniu, bo tak się złożyło. Można np tydzień po. Zasadniczo powinno się wkładać wszystko od razu. Ja ze względu na zawirowania z moimi kamykami włożyłem na dwie raty w odstępach kilkudniowych, ale generalnie jak możesz to włóż wszystko na raz.

pozdrawiam i powodzenia

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sa pierwsze problemy:( Nie wiem jak sesownie rozlozyc sprzet w akwa:( Musze tam zmiescic miniflotora, grzale, pompki. Nie mam juz koncepcji:( kolejny mos problem to syf na powierzchni. Nie potrafie sobie z tym poradzic. Co proponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Ustaw pompkę tak aby marszyła powierzchnię wody. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, tak wlasnie zrobilem. po godzince juz praktycznie nie ma syfu:) Zalozylem tez na PH prefiltr z wlukniny. Wszystko wybierze. Mam jeszcze jeden problem. Metna wode:( Czytalem watek, ze ktos tez tak mial. Sole ta samo i wogole historia podobna. Zbyt szybko sol nasypalem- taki jest moj wniosek- i wytracil sie wapn. Mial tak ktos jeszcze? kiedy to zniknie? Moze podmienic czesc wody??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

:) ZOSTAW JE W SPOKOJU :)

A tak poważnie. Spokojnie woda zaczyna "żyć" po około 3 tygodni. Muszą się wytworzyć bakterie odpowiedzialne za naturanle oczyszczanie wody.

A wapno na pewno jest :D Przecież nie masz jeszcze nic w akwa :)

NIE MARTW SIĘ NIC

Daj szansę NOWEMU ŻYCIU POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak,ja mam baniak 60x30x35 i:

grzałkę aquaela, jagera ędę miał od ciebie :)

2 pompki aquael circulator, jedna z zepsutym mocowaniem, umocowana gumką recepturką, pod idelanym kątem marszczy powierzchnię wody, druga w przeciwnym boku baniaka ustawiona normalniej, pod pewnym kątem w środek baniaka na przednią szybę

widać że ta cyrkulacja jest SUPER do niedawna miałem sporo glonów nitkowatych: PIĘKNIE falowały, raz w tą raz w drugą stronę i o to mi chodziło :)

a glony mi nagle się skróciły jakoś o połowę w tydzień po pierwszej podmianie solą TM proreef, wcześniej było redsea, PH po zalaniu solą redsea-8,3 gęstość 0,22

ale TM jest the bEST (poza ośmiornicami :))

oświetlenie mam 66 vat T8 (2x18w dzienne, razem włączane, i osobno włączane 2x15w actinic narvy)

świetlówki dzienne pracują 13 godzin na dobę (7,30-20,30) podłączone so starego wyłącznika co mi się walał i rozgryzłem jak działa :):D:D

actinici włączam jakieś 15 minut wcześniej w małych odstępach, i wyłącam jakoś o 21:00

jedna aktynika jest zamontowana na ściance akwarium jest we wnęce, jest jakieś 20cm od poziomu wody, bardziej od tyłu, daje piękny efekt po wyłączniue reszty oświetlenia, i w ten sposób mama świetne proporcje oświetlenia

więc będzie GIT :) tylko odpieniek ci baniak zaszpeci, później zastanów się nad małym sumpem albo odpieniaczem zewnętrznym np. weipro, taki TUNZE poziomy do twojego baniaczka to jest 450 zeta więc to też będziesz mógł przemyśleć :D

miałem odpieńka z butelki po arcticu i mi całą lewą część baniaka szpecił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musisz miec odpieniacz na stale? W naszym kraju odpieniacz wszyscy uwazaja za obowiazkowy, boja sie grubego podloza (Deep Send Bed) itd. Ja nie mam odpieniacza, a tylko duzo skaly i Live Send oraz cyrkulacje i swiatlo. Plusy- prostota obslugi, malo zabawek (chyba, ze ktos sie lubuje..), zadnych suplementacji (wapno "stoi" na stosownym poziomie). Na www.nano-reef.com sa fajne arykuliki nt prowadzenia nano rafy takim sposobem

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie wole miec odpieniacz. Zawsze to jakies zabespieczenie. Pojawil mi sie natomiast jeszcze jeden proble. Chodzi o skalke. Mianowicie chce kupic 10kg skaly prosto z frachtu. Cos mi sie wydaje, ze pomysl troche poroniony, ale zapytam:) Co o tym sadzicie? Wiem, ze male akwa, ale moze przy podmianach i dozowaniu kalkwasser sie uda. Prubowal juz ktos fracht przy tak malej ilosci wody??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa.. Zabezpieczenie:dozingoff Wszyscy pisza o niezbednosci i korzysciach z odpieniaczy, a malo kto mysli o problemach. Moim zdaniem duzo skaly i piachu daje Ci w tak malym litrazu to, ze odpieniacz nie wywala Ci wielu potrzebnych jonow i nie ubija fitoplanktonu- ergo: nie musisz praktycznie (procz podmiany wody) dolewac zadnych plynow (m. in. kalkwasser) i mamsz szanse na hodowle niektorych koralowcow, co to za klopotliwe sie uwaza (np. mam taka teorie o gonioporach, ze trudnosci z nimi biora sie z tego, ze w akwa ze skimerem nie maja wlaciwego- drobnego pokarmu; potwierdzil mi to pewien amerykanski artykul, w ktorym gosc opisuje chow goniopor w wielkich zbiornikach opartych na LR i LS i tylko z refugiami)

Niestety nie tak duza jak zamierzalem, ale praca w toku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 63l, 7kg skały oświetlenie 66w (2x18w dzienne i 2x15 aktyn) bez dobłyśników bez odpoie.ńka i jest GIT a teraz mi ślimole żrą glony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)skala bedzie w piatek:) 10kg prosto z frachtu z karaibow:8 Powiedzcie mi jak mam akwa przygotowac? W twj chwili jest tam okolo 5kg drobnego zwirku(taki jak w 180l akwa tomasza:)) z dojzalego akwa i mala skalka z przemrozonymui glonami:(

Czy mam zwirak pozbierac i wlozyc do jakiegos pojemnika z pleksi, postawic w akwa i dac nad niego jakas pompke czy zostawic tak jak jest?

Teraz jaka ma byc temperarura w akwa jak bede wprowadzal skale? Narazie jest 25, ale mozna podbic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę że opt. to 27, przy tej temperaturze wszystko jest super, przy niższej nie wiem czemu sabellie nie do końca chciały wyjść z rurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.