Skocz do zawartości
bober6662

kilka pytań o reef-maxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam reef-maxa od miesiąca i ciekawi mnie kilka rzeczy czy jeden cyrkulator to nie zamało?W jakich godzinach najlepiej ustawić włączanie światła,np w południe do wieczora czy tak jak jest w realu od wschodu do zachodu...i ile godzin najlepiej świecić,czym zastąpiliście kulki z pierwszej komory,i ostatnie to ile dolewacie wody przy temp 25stC co dzień czy co kilka dni...nie moge zaobserwować parowania jak na razie bo się jeszcze nie przyzwyczaiłem do solanki...a w słodkim to inna bajka.Z góry dzięki za porady...Pzdr.Mam nadzieje że dobry dział wybrałem bo chodzi mi tylko o RM a nie inne baniaki.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, podpowiem coś od siebie choć Reefmaxa mam dopiero niepełny rok. Koledzy z dłuższym stażem zapewne coś dodadzą. 1. W RM najlepiej sprawdza się 2-3 cyrkulatory - wtedy łatwiej tak ustawić pływy w baniaku aby nie zalegały Ci nieczystości na dnie.

2. Generalnie świeci się 12 godzin świetlówką aktyniczną i 10 wszystkimi na raz (ustawiasz tak aby białe włączały się godzinę po zapaleniu aktyniki i wyłączały godzinę wcześniej). Co do godzin - chyba nam wszystkim chodzi o to, żeby to akwarium obserwować, więc bez sensu by było wyłączenie wieczorem - kiedy akurat po pracy można je na spokojnie podziwiać :) U mnie światło wyłącza się o godz.22.

3. Z parowniem jest różnie. Myślę, że około 1,5 litra dziennie i więcej. Mam automatyczną dolewkę i spory zbiornik na RO/DI więc dokładnie nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak myślałem,a co do tej automatycznej dolewki to chyba będę musiał pomyśleć ale na razie spokojnie niech dojrzeje,a jak Reef maxiarze rozwiązują odległość między filtrem RoDi a akwarium...bo to mnie ciekawi?ja mam filtr w toalecie zamontowany i jak potrzebuje wody na dolewkę to poprostu podstawiam bańkę i sobie powoli leci,ale nie widzę możliwości pociągnięcia wężyka aż tak daleko to by było z 8metrów a poza tym mało ciekawie by wyglądał wężyk ciągnący się przez korytarz itd...

A więc pytanie brzmi czy można to zamontować w inny sposób?Myślałem raczej o małym akwarium w szafce pod RM z wodą RoDi i na takiej zasadzie jakoś to połączyć,pompka do małego akwa wężyk do RM tam zamontowany jakiś nie drogi czujnik widziałem takie coś na alledrogo za 100kilka złotych plus pompka do tego i mogło by się udać co WY o tym myślicie jak rozwiązaliście kłopoty z dolewkami?Aha i czy jak ktoś ma podobnie do mojego opracowany system to czy w tym małym akwa w szafce pod RM wodę na dolewkę często wymieniana na świeżą?Może jakieś pomysły jakie pompki kupić i jaką dolewkę tanio kupić,np http://allegro.pl/automatyczna-dolewka-aquatrend-najlepsza-i2260281520.html

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dodatkowe akwarium pod Reefmaxem (ok.12 litrów) Tam mam zamontowaną pompkę NJ1200. Zdecydowanie można zamontować jakąś tańszą - trzeba tylko zwrócić uwagę na wysokość podnoszenia pompy - aby była wystarczająca. Automatyczą dolewkę mam od Dr_witta z dwoma czujnikami (wpisz Aquawitt na allegro to wyskoczą Ci jego dolewki) Ja jestem z niej zadowolony, ale są również dobre (a nawet podobno lepsze) produkty innych firm - coś dobierzesz.

Załączę Ci do posta zdjęcie zmontowanych czujników w moim RM - może to Ci w czymś pomoże. Wiele osób usuwa płykę zraszającą z pierwszej komory i umieszcza grzebień na spływie - wtedy montaż czujników jest inny. Dokładnie przeczytaj ten post: http://nano-reef.pl/topic/36592-baza-wiedzy-07v-2011-11-09/ - tam znajdziesz odpowiedź na większość pytań.

Pozdrawiam

post-12000-0-44244300-1334424129_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.