Skocz do zawartości
Norrden

Odpieniacz BOYU WG-310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów :)

Stałem się posiadaczem odpieniacza BOYU WG-310 i mam pewien problem... odpienianie, a raczej jego brak.

Odpieniacz po wyciągnięciu z pudełka miał posmarowane łączenia smarem sylikonowym(chyba). Umieściłem go w akwarum wczoraj i do tej pory coś nie zapowiada się na to by pienił.

Są jakieś sprawdzone sposoby na regulację ? Czy smar może mieć wpływ na napięcie powierzchniowe wody ?

Szukałem po zagranicznych forach lecz każdy podaje inny przepis na jego ustawienie, żaden nie działa. Odpieniacz produkuje na prawdę mikro bąbelki w porównaniu z poprzednim jaki miałem - PS-300 - wiec to raczej nie wina dużych bąbli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem filmik jak ten odpieniacz natlenia wodę bo o pienieni nie ma mowy. Nie miałem go więc ci nie pomogę za to resum 300 coś tam wywala i piana czasem na 3-4 palce była.

Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używany czy nowy? Jak używany to myślę, że powinieneś dać mu jeszcze parę dni, jak nowy to więcej, u mnie rozkręcał się ponad 2 tygodnie zanim coś do kubełka zaczęło wpadać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowy, o bąblach w akwa nie ma mowy wg tego co piszą a usytuowany jest w panelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój tez się długo rozkrecal zanim wydał pierwsza pianę jednak zmieniłem go profilaktyczne na inny większy.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norrden

jak chcesz żeby ci pienił to musisz utrzymywać poziom wody na wysokości kubka.

Ja do swojego wirnika dokleiłem jeszcze mesh i teraz jestem zadowolony :)

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam za rady :) Wczoraj wytarłem smar i fakt, jest nieco lepiej piana już powoli się ubija. Umieściłem go także do poziomu tego pierścienia w wodzie. Teraz czekamy :)

Rekinie, jak możesz to daj zdjęcie jak wygląda ten mesh u Ciebie.

Pozdrawiam,

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem, lecz chciałem to napisać dla potomnych ;)

Wytarcie dokładnie smaru + odpieniacz zanurzony do poziomu pierścienia od kubka w wodzie spowodowało że zaczął pienić :) Teraz kwestia regulacji i powinno być cacy. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Pozdrawiam,

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.