adam_s Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2012 Trochę się dorzuce do "wartości dodanej" forum (taką mam intencję ). Piszę tekst o krzemianach w wodzie wodociągowej i co znalazłem. Otóż okrzemki kochają krzem, który dostaje się po RO/Di do maszego akwarium. Nasze wodociągi mają obowiązek wynikający z Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia monitorować określone parametry wody. Jak ktoś ma niewymienione filtry lub nieodpowiedni filtr RO lub DI to SiO2 trafia potem do naszego baniaka! A my patrzymy z reguły tylko na TDS'a. Krzemiany są podawane w parametrze "mętność wody". Wyniki można spotkać w postaci: mg/L SiO2 lub NTU (nephelometric turbidity unit - nefelometryczna jednostka mętności). Jedna jednostka NTU odpoiwada 1 mg/L SiO2, czyli naszej skali krzemionkowej). Wartość dopuszczalna w wodzie konsumpcyjnej wynosi 1 mg/L SiO2. A oto wyniki z wybranych miast: Wrocław - poniżej 0,5 mg/L SiO2 Częstochowa - od 0,44 do 0,79 mg/L SiO2 w zależności od ujęcia. Warszawa - od 0,14 do 0,48 mg/L SiO2 Kraków - od 0,11 do 0,38 mg/L SiO2 Katowice - 0,66 mg/L SiO2 Kielce - nie podają mętności !!! Białystok - poniżej 0,2 mg/L SiO2 Rybnik - od 0,138 do 0,984 mg/L SiO2 Łódź - nie podano wartości tylko zapis "Akceptowany przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian" co jest niezgodnie z obowiązującym prawem. Poszukajcie na stronie swojego dostawcy wody wyników jakości wody (parametr "mętność") i zobaczcie jak jesteście narażeni na okrzemki! PS. Mam nadzieję, że trochę się zrehabilituje modowi za ostatniego minusa za gadulstwo Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2012 w Bielsku-Białej 0,12 mg/L dopuszczalna wartość 1mg/L Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2012 w Bielsku-Białej 0,12 mg/L dopuszczalna wartość 1mg/L Zaraz będziemy mieli mapę "potencjału okrzemkowego" w Polsce Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach