Skocz do zawartości
patersan

bypass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z materialow dostepnych pod reka, skleilem sobie cos takiego:

gallery_10313_2054_280012.jpg

...i jak widac, wezyk do RO sie nie nadaje - nie reaguje z klejem.

Czego uzyc zamiast, o podobnej srednicy ? :question:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może kup gotowy by-pass ?

http://www.sklep.aquamedic.pl/by-pass.html

Swoją drogą mam pytanie za 100 punktów.

Jakbym zastosował by-pass na wężu pompy obiegowej i podłączył wężyk od dozowania wódki.

Wódka została by wtłoczona czy nie ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patersan – wężyk RO jest wykonany z polietylenu, zdarza się że z polipropylenu, oba nie reagują na klej do PCV, z którego prawdopodobnie wykonany jest korpus. Na klej cyjanoakrylowy też nie.

Można spróbować dopasować otwory i zrobić na wcisk. Ścianka korpusu jest gruba i może to zagrać.

Kośmid – Jeśli pojemnik z wódką będzie niżej od powierzchni wody w akwarium to nie wódka popłynie-a woda do wódki.

Jeśli natomiast będzie dużo wyżej to istnieje taka możliwość że zadziała, tylko musi być zaworek dozujący na wężyku wódki. Niemniej lepszy byłby tutaj inżektor na połączeniu węża i wężyka.

Pozdrawiam :welcome:

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zaworek zwrotny zadziałałby i dodatkowo pod wpływem ciepła odgiąć węższa rurke do dołu ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaworek zwrotny stosuje się w sytuacji kiedy zachodzi możliwość że któreś z medii może zmienić kierunek przepływu z powodu chwilowego braku przepływu drugiego medium.

W tym przypadku który opisuję- nie ma on zastosowania.

Być może myślimy obydwaj o czymś innym.

Myślę jednak że każdy system automatycznego podawania wódki musiał by dozować mocno rozcieńczony jej roztwór bo łatwo można to przedozować i wtedy nie ma żartów.

Myślę że lepszym rozwiązaniem jest dolanie ściśle odmierzonej dawki gorzały do ściśle określonej ilości dolewki i pozwolić aby dolewka opróżniła się do końca, następnie cykl powtarzać w kółko. Moim zdaniem najpewniejsza metoda dozowania, ponieważ całkowicie przewidywalna.

Pozdrawiam.

:welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godeusz, ja wódke stosuje już długo i wyniki zauważyłem a pomysł wyglądałby tak:

post-12437-0-36421700-1335382758_thumb.jpg

Zaworek zwrotny możliwie blisko odnóża by-passu.

W mojej opini powinno działać, jeśli dozownik wyciśnie wódke przez zaworek to zmiesza się ona z wodą i sru. Myśle, że obiegowa New Jet 1200 nie przebije się z drugiej strony zaworku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś superglue?

nie, a mozna ?? nie oddaje nic do wody?

wg mnie jak cos jest do wszystkiego , to jest do niczego... :p

A może kup gotowy by-pass ?

nigdzie nie znalazlem takiego poczwornego... :(

Patersan – wężyk RO jest wykonany z polietylenu, zdarza się że z polipropylenu, oba nie reagują na klej do PCV, z którego prawdopodobnie wykonany jest korpus. Na klej cyjanoakrylowy też nie.

Można spróbować dopasować otwory i zrobić na wcisk. Ścianka korpusu jest gruba i może to zagrać.

korpus z rury 20mm i dwoch muf.

Przy kelejeniu cos mi zaswiatalo, ze moze nie wyjsc, ale dalem sobie z szukaniem w necie :thumbdown:

Otwory troche wieksze, tak aby klej wszedl :angry:

Szukam dalej - moze jakies zlaczki wezykow...

W kazdym razie dzieki za pomoc

Godeusz, ja wódke stosuje już długo i wyniki zauważyłem a pomysł wyglądałby tak:

a nie lepiej tak:

beztytuu2nf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaworek zwrotny możliwie blisko odnóża by-passu.

W mojej opini powinno działać, jeśli dozownik wyciśnie wódke przez zaworek to zmiesza się ona z wodą i sru. Myśle, że obiegowa New Jet 1200 nie przebije się z drugiej strony zaworku.

Teraz gdy zobaczyłem ten projekcik to myślę że powinno to działać, pod warunkiem że ciśnienie pompki dozującej będzie wyższe od ciśnienia pompy obiegowej.

Sprawny zaworek zwrotny nie powinien przepuścić wody do wódki.

Na pewno zaworek zwrotny będzie lepszym rozwiązaniem ( niż zwykły zawór, który trzeba zamykać i otwierać ) ponieważ jest bezobsługowy.

Jeśli stosujesz wódkę to wiesz jak mało się jej dozuje, a im mniejsza ilość dozowanego specyfiku tym dozowanie musi być bardziej precyzyjne.

Chcę przez to powiedzieć że dalej popieram swoją ideę dozowania wódki rozcieńczonej, np. zamiast 40 % to 5-10%, jeśli dozuje się ją automatycznie.

Nam takie siki na pewno by nie smakowały, ale bakterie i tak będą na rauszu.

Ja osobiście leję gorzałę z ręki strzykawką lub kroplomierzem, jestem wtedy pewniejszy, ponadto mam czas i mogę się w takie coś pobawić, mam wtedy możliwość częstszej obserwacji mojego wodnego świata.

Pozdrawiam.

:welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego fajny pomysł tylko bardzo trudno będzie tym sterować odnośnie ilości wódki podawanej.

Nie wiem czy jest sens wyważać otwarte drzwi. Polecam timmer elektroniczny z jakiegoś marketu około 30zł minimalny czas działania 1 minuta daje nam to możliwość od 3600 do 1 dawki dziennie +pompa perystaltyczna .ew jeżeli jesteś majsterkowiczem można ją sobie samemu zrobić z silniczka krokowego lub innego o małych obrotach strzykawki insulinowej i 2 zaworkach zwrotnych. Gdzieś już na forum czytałem wątek o tego typu dozowaniu odnośnie ballinga. :thumbsup:

Ps podawanie ciągłe jest dobre ale czy nie lepiej iść do apteki kupić zestaw do kroplówek około 1,5 pln rozcieńczyć wódke wlać do dużej buteli ustawić wolne podawanie na zestawie do kroplówek i cieszyć się spokojem przez dobre kilka dni.

gallus in suo sterquilinio plurimum potest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe chałupnicze rozwiązania. Pompa dozująca aqua-trend z programatorem ustawionym na 3 minuty starcza mi. Musi się przecisnąc przez zaworek zwrotny i dostać do obiegu właśnie przez by-pass i tu ważna sprawa- połączenie wężyk-pompa musi być szczelne.

Widze, że ubywa mi mieszanki z butli czyli działa.

Haha, wyobraziłem sobie taką kroplówke nad sumpem.

Dodane: co ile należy wymieniać ten wężyk santoprenowy ?

Edytowane przez Kośmid (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.