tman Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 witam, Dwa postawowe pytania: 1. czy zasolenie w zbiorniku może spadać? przy dzisiejszej podmianie (przed podmianą) zasolenie w systemie wynosiło 30 psu (3%, 30 promili). Mało, ale kilka dni temu przy sprawdzaniu zasolenia wynik był książkowy - 35 psu. Co może się dziać z solą? Nie paruje przecież, a a odkładanie się "gdzieś" (przewody, rury, itp) chyba bym zauważył..? Na rurach z pompy obiegowej widzę jakiś nalot, ale jest od dłuższego czasu i jakoś się nie powiększa, a mowa o ok. 1,5 kg soli... Roda odparowana uzupełniana wodą z RODI. 2. czy dosalać, biorąc pod uwagę wartości pozostałych parametrów? Strzeliłem babola. zrobiłem podmianę (50l, ok 10%) solą bardziej zasoloną - tak, żeby w wyniku uzyskać w zbiorniku 35 psu. zasolenie ok, ale pozostałe paramerty? Jeszcze nie sprawdzałem, ale Mg i Ca przed podmianą miałem wysokie (odpowiednio 1410 i 500), po podmianie nawet nie chcę mierzyć (i tak muszę poczekać aż się wymiesza..), ale będą jeszcze wyższe (bo woda do podmiany zasolona mniej więcej do 65 psu (w teście KH musiałem nakapać 1,4 ml KH żeby próbka zmieniła kolor, poza skalą, a 1 ml KH to 16 dkh..) KH w zbiorniku (zmierzyłem) wzrosło z 7,8 do 9,3 (1,5 stopnia, bardzo dużo jak na jeden raz). wiem, błąd, pewnie można to było rozłożyć na kilka podmian, pomyślałem po fakcie.. ale - czy wodę do podmian można przygotować do 35 psu solą morską, a wyżej podnieść inną (kuchenną, możliwie czystą NaCl?) tak, żeby zasolenie było wyższe niż 35 psu, a pozostałe parametry właściwe dla soli morskiej? całkowita głupota? Cytuj Pozdrawiam, tomasz, GG: 9137955 500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR 11% doświadczenia (może trochę na wyrost..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 tak może spadać chociażby przez odpieniacz wylewasz słony syf z kubka a uzupełniasz ro spróbuj uzupełniać odparowaną wodę jako solankę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 z solą nie szalej, zasolenie może się zmieniać jak robisz podmiankę nieodpowiednio woda do podmianki jest źle zasolona pomiar zasolenia jest przy nieodpowiedniej temperaturze wylewasz inną ilość wody niż wlewasz zasolenie spada w zbiorniku, bo sól się odkłada w miejscach raczej nie zamoczonych, tak jak lampy wycieki z instalacji dodatkowo troszkę tracimy jej przez odpieniacz wody raczej nie dosalaj solą kuchenną Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tman Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 z solą nie szalej, zasolenie może się zmieniać jak robisz podmiankę nieodpowiednio woda do podmianki jest źle zasolona pomiar zasolenia jest przy nieodpowiedniej temperaturze wylewasz inną ilość wody niż wlewasz zasolenie spada w zbiorniku, bo sól się odkłada w miejscach raczej nie zamoczonych, tak jak lampy wycieki z instalacji dodatkowo troszkę tracimy jej przez odpieniacz wody raczej nie dosalaj solą kuchenną to, że babola strzeliłem to wiem, ale: 1. zasolenie sprawdzam refraktometrem, skalibrowanym na RO. Może coś z nim jest nie tak, ale dziś pomiary brałem kilkunastokrotnie - i z solanki do podmiany i ze zbiornika.. nie jest to na pewno topowy model (mój to grand index solutions enterprise z kompensacją temperatury). wada urządzenia to jedyne co mi przyszło do głowy, ale czy takie urządzenie może żle działać? 2. refraktometr ma ATC (kompensację temperatury, z restą i tak wodę do podmiany podgrzewam mniej więcej do temperatury wody w zbiorniku (ok. 25 st) (mniej więcej, bo w zbiorniku mam dokłądny termometr, a temperaturę wody do podmiany ustalam na termostacie grzałki, ale myślę, że różnica w temperaturach nie przekracza 1 st) 3. żeby tego uniknąć policzyłem ilości wody i w zbiorniku do podmian i sumpie (zaznaczam poziom przed podmianą, poziom do którego muszę spuścić wodę i uzupełniam do pierwotnego poziomu). Pewnie mogę się pomylić, ale myślę, że nie więcej niż o litr - dwa. przy 50 l podmiany to 2-4%, nie może aż tak wpłynąć na zasolenie.. w/g aqua calculator musiałem wsypać ok. 1,5 kg soli więcej niż wymagane do salolenia do poziomu 35 psu. czyli taka ilość powinna się "gdzieś" odłożyć. Z lamp sople nie wiszą, jest nalot na rurach, ale nie większy (zauważalnie) niż był dwa tygodnie temu. Zycia mam bardzo mało, z odpieniacza wylewam bardzo mało cieczy (2 tyg = może ze 250 ml płynu - to za mało na taką zmianę zasolenia). A zdarza mi się to już drugi raz (spadek zasolenia). I nie wiem gdzie tej soli szukać... Tomek z erybki zasugerował zastosowanie spławika do porównaia wyników, tak chyba też zrobię.. Cytuj Pozdrawiam, tomasz, GG: 9137955 500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR 11% doświadczenia (może trochę na wyrost..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Mysle, ze taki spadek zasolenia nie jest mozliwy. Blad moze wystepowac podczas pomiaru tym bardziej, ze refraktometr jest jakby inny niz sie powszechnie stosuje. Sprawdzenie splawikiem (albo lepiej splawikami) moze byc pomocne. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Przede wszystkim postaraj się znaleźć powód tak dużej zmiany zasolenia. Sprawdź kalibrację refraktometru, sprawdź zasolenie u kogoś na jego sprzęcie. Żeby zrobić tak poważną zmianę zasolenia w 500l wody nie wystarczą dwa litry RO w te czy we wte. 2. refraktometr ma ATC (kompensację temperatury, z restą i tak wodę do podmiany podgrzewam mniej więcej do temperatury wody w zbiorniku (ok. 25 st) (mniej więcej, bo w zbiorniku mam dokłądny termometr, a temperaturę wody do podmiany ustalam na termostacie grzałki, ale myślę, że różnica w temperaturach nie przekracza 1 st) Temperatura wody nie jest ważna, bo błyskawicznie wyrównuje się z temp. refraktometru. Może zrobiłeś błąd przy kalibracji (zła temp. urządzenia). Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tman Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Mysle, ze taki spadek zasolenia nie jest mozliwy. Blad moze wystepowac podczas pomiaru tym bardziej, ze refraktometr jest jakby inny niz sie powszechnie stosuje. Sprawdzenie splawikiem (albo lepiej splawikami) moze byc pomocne. no to sobie pomogłem, ale dzień.... mam nadzieję tylko, że poziomu morza martwego jeszcze nie osiągnąłem.. jaki refraktometr nie jest "jakby inny"? swój kalibrowałem - po 30 s. wodą z RO (kalibracja niewielka) - zgodnie z instrukcją producenta. dziś przed podmianą sprawdziłem także na RO - wynik poprawny (0). Cytuj Pozdrawiam, tomasz, GG: 9137955 500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR 11% doświadczenia (może trochę na wyrost..) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 to, że babola strzeliłem to wiem, ale: 1. zasolenie sprawdzam refraktometrem, skalibrowanym na RO. Może coś z nim jest nie tak, ale dziś pomiary brałem kilkunastokrotnie - i z solanki do podmiany i ze zbiornika.. nie jest to na pewno topowy model (mój to grand index solutions enterprise z kompensacją temperatury). wada urządzenia to jedyne co mi przyszło do głowy, ale czy takie urządzenie może żle działać? kalibruje się wodą destylowaną, jest różnica bynajmniej umnie w domu ja sobie przykładam szklane naczynie pod gotującą się wodę w czajniku i skraplam parę do kalibracji 2. refraktometr ma ATC (kompensację temperatury, z restą i tak wodę do podmiany podgrzewam mniej więcej do temperatury wody w zbiorniku (ok. 25 st) (mniej więcej, bo w zbiorniku mam dokłądny termometr, a temperaturę wody do podmiany ustalam na termostacie grzałki, ale myślę, że różnica w temperaturach nie przekracza 1 st) jak szybko robisz podmianę po zasoleniu wody w wiaderku ja to robię co najmniej po 24 godzinach, wody nie muszę podgrzewać bo ma już odpowiednią temperaturę 3. żeby tego uniknąć policzyłem ilości wody i w zbiorniku do podmian i sumpie (zaznaczam poziom przed podmianą, poziom do którego muszę spuścić wodę i uzupełniam do pierwotnego poziomu). Pewnie mogę się pomylić, ale myślę, że nie więcej niż o litr - dwa. przy 50 l podmiany to 2-4%, nie może aż tak wpłynąć na zasolenie.. w/g aqua calculator musiałem wsypać ok. 1,5 kg soli więcej niż wymagane do salolenia do poziomu 35 psu. czyli taka ilość powinna się "gdzieś" odłożyć. Z lamp sople nie wiszą, jest nalot na rurach, ale nie większy (zauważalnie) niż był dwa tygodnie temu. Zycia mam bardzo mało, z odpieniacza wylewam bardzo mało cieczy (2 tyg = może ze 250 ml płynu - to za mało na taką zmianę zasolenia). A zdarza mi się to już drugi raz (spadek zasolenia). I nie wiem gdzie tej soli szukać... Tomek z erybki zasugerował zastosowanie spławika do porównaia wyników, tak chyba też zrobię.. problemem u ciebie może być zbyt częsta kalibracja refraktometru, który jest notabene pewnie rozregulowany teraz. spławik jest dobry, też czasami używam Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 nic się nie powinno stać przy twoim zasoleniu, po prostu je powoli uzupełnij np przy podmiance dolej troszkę więcej solanki do zbiornika, jak woda odparuje to będzie dosolone najważniejsze rób to powoli Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Paweł, nie do końca-podstawa to sprawdzić faktyczne zasolenie! Inaczej nawet powolnym dosalaniem można wysłać baniak w kosmos. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Paweł, nie do końca-podstawa to sprawdzić faktyczne zasolenie! Inaczej nawet powolnym dosalaniem można wysłać baniak w kosmos. zgadzam się z tobą, nawet dodam więcej, zasolenie to jest podstawa przy robieniu innych testów, szczególnie KH, Mg i Ca a co do jego niedosolenia to nie jest aż taka tragedia, wiec jak jest pewny że ma 30ppt to są to parametry w normie wiec jeżeli chce mieć 35 to tylko zostaje powoli dosalać. Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 3. żeby tego uniknąć policzyłem ilości wody i w zbiorniku do podmian i sumpie (zaznaczam poziom przed podmianą, poziom do którego muszę spuścić wodę i uzupełniam do pierwotnego poziomu). Pewnie mogę się pomylić, ale myślę, że nie więcej niż o litr - dwa. przy 50 l podmiany to 2-4%, nie może aż tak wpłynąć na zasolenie.. jeszcze jedna sprawa czy przy podmianie masz wyłączoną automatyczną dolewkę? ja by uniknąć problemów z zasoleniem, to jak odleje wiadro starej wody, to wlewam wiadro świeżej solanki, kreskę w sumpie też mam, lecz ona źle wskazuje zaraz po dolaniu solanki, dopiero potem się stabilizuje Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach