Skocz do zawartości
MałaMi

na start przyjmę wszystko 200 l

Rekomendowane odpowiedzi

Smacznego :)

Kurde, nie wytrzymam, zaraz po pracy jade do Pana i zanituje wszystko co mi chce wrzucic do akwarium. Podziele sie oczywiscie wiedza i doradzicie co dalej...

...co ja bym bez Was zrobila. Chyba akwarium :-) slodkowodne.

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kośmid dobrze prawi.

W tym hobby najważniejsza jest wiedza która na pewno tu zdobędziesz. Dożo pomogą ci koledzy z forum, tylko pamiętaj żeby zadawać mądre pytania i wcześniej zawsze korzystaj z szukajki. 95% zadawanych pytań poczatkujących jest już na tym forum i na pewno znajdziesz na nie odpowiedzi.

Ważne dla ciebie - monitoruj targowisko bo tam dużo sprzętu możesz kupić tanioi w bardzo dobrej cenie i tym sposobem możesz znacznie obniżyć koszty.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, na targowisku trzeba też mieć reflex i baaardzo często tam zaglądać. Już nieraz tuż po umieszczeniu przez kogoś ogłoszenia sprzęt szedł błyskawicznie. Czasami się wkurzałem bo można trafić okazję.

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MałaMi- miałam sie nie odzywać, bo moje poczatkowe załozenia równiez sięgały "cos koło 2 tyś." i na poczatku wydawało mi się że jest to całkiem realna kwota, ale...

Nie ma co ukrywać to jest droga impreza, nie tylko przy założeniu, również w późniejszym okresie z tego wzdlędu iż:

- Zawsze musisz dysponować odpowiednią ilością soli na podmianę (nie ma ze miesiąc nie zrobisz podmiany bo nie ma soli)

- przynajmniej podstawowymi testami

- dosyć mocno wzrastają koszty prądu (wszedzie mamy światło na ledach smd, a prąd i tak w granicach 350zł)

- po za tym jak to sie mówi apetyt rosnie w miare jedzenia i nie wierze że nikt tak nie ma że po pewnym czasie nie nabiera chrapki na rzadsze i trudniejsze korale a te tez niestety kosztują

- nie wspominając o absorbentach, suplementach czy nie daj boże jakas plaga, albo gorzej- choroba która wybije ci ryby za 1000zł lub wiecej

ALE!

DLaczego miałoby ci się nie udać :)

masz akwarium i szafkę

Na soli nie warto oszczedzać, ale ma początek IO wystarczy przecież, na świetle również, myslę że za jakieś 400zł kupisz + świetlówki, odpieniacz używany, najlepiej z pompą. Jesli nie zależy ci na czasie i mozesz poczekac z dojrzewaniem całość możesz sklecić z martwej skały jest o wiele tańsza u nas widziałam po 8 zł za kg, sama sobie kupiłam 3 kg ciekawy kawałek. No i oczywiście filtr RO/DI, porządny salimetr (chytry dwa razy placi jak miałam dwa tanie i jeden zawyżał wynik o dwa a drugi zaniżał o dwa a ja szalalam ze zmianami zasolenia, moim zdaniem JBL za 70 zł jest w sam raz)

Także powodzenia i trzymam kciuki z tym że naprawde radzę się przygotowac na większe wydatki, bo najwięcej kosztują te pierdółki (same testy ponad 300zł a jeszcze bakterie, jakies suplementy itd, itp)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma ktos do sprzedania odpieniacz z pompa obiegowa i pompe cyrkulacyjna , oswietlenie 4x t5 39 W - uzywane, to prosze o kontakt :-)

7182_7360.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ma ktos do sprzedania odpieniacz z pompa obiegowa i pompe cyrkulacyjna , oswietlenie 4x t5 39 W - uzywane, to prosze o kontakt :-)

obserwuj targowisko, tam co jakiś czas pojawia się odpieniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.