Skocz do zawartości
eltom

\"Gapowicze\" w żywej skale

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niestety, ale w mojej żywej skale znalazł się mały krabik, który w nocy podjada glony nitkowate.

Czy jest on niebezpieczny ?

A na ile niebezpieczne są wieloszczety, które czasami widać w nocy.

Czy należy tych "gapowiczów" bezwzględnie usunąć ?

Pozdrawiam

Tomasz Kasprowicz

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektorzy nieproszeni goscie zostali opisani tutaj

http://www.meerwasser-lexikon.de/

Po prawej stronie w menu mozna wybrac "Borstenwürmer" lub "ungebetene Gäste".

I jesli chodzi o wieloszczety to w sumie jak na razie sklaniam sie do stanowiska, ze nieduze osobniki moga mieszkac sobie i sprzatac resztki. Co prawda moze sie trafic jakas wieksza i nawet agresywna bestia i wtedy rzeczywiscie trzeba ja usunac.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie, w dopiero dojrzewajacym akwa, mam na skale stworka, ktory jest opisany na powyzszej stronie jako "Glasrosen". Dokladnie taki jak na zdjeciu Jurgena Schmitt'a... Co on robi ? Mam problemy z j.niemieckim :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to niemile zwierzatko. Przede wszystkim agresywne w stosunku do innych. Wydziela bardzo silne toksyny i jesli jakis koral ma stycznosc z "aiptasia" (Glasrose), porazony moze nawet umrzec. Do tego potrafi sie bestia bardzo szybko rosprzestrzenic po calym akwarium. Sa rozne sposoby walki z tym niepozadanym gosciem. Zjadaja je Wundermanni Krewetki, Pencetniki, mozna potraktowac je kwasem solnym (nie polecam) albo gesta papka roztworu z kalkreaktora. Dokladne opisy znajdziesz w sieci.

Pozdrawiam

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jeśli można coś doradzić, to o ile niemasz jeszcze "plagi" proponuje potraktować mocno stężonym calcium, u mnie pomogło, jednak w przypadku większej inwazji chyba trzeba zdać się na tak jak kolega poradził np. na pomoc pencetnika :)

Niepolecam wyrywania, odszczypywania itp. zaqbiegów - gwarantowany efekt szybkiego przyrostu tychże szkodników.

pozdrawiam

ALEX

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj tez sie dolacze. Wlasnie zapomnialem wspomniec, ze nie wolno dotykac "bestii" i probowac niszczyc jej mechanicznie... potrafi sie odrodzic z naprawde malych kawaleczkow i wtedy juz bardzo niedaleko do plagi.

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie jak ja to miałem w baniaczku to niebyło kogo pytać, i sobie je wyskubywałem, a co mi tam 8) i sie okazało, że bardzo szybko miałem tylko to draństwo :)

ALEX

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pdobno dobrym sposobem na aiptasie jest strzykawka pelna goracej wody, inna sprawa, ze nieruszana wcale nie musi sie rozmnazac i zostanie tam gdzie jest, sam potraktowalem jedna wlasnie goracym zastrzykiem i sie nie odrodzila (przynajmniej po 7 tygodniach), druga jest ciagle w tym samym miejscu i sie nie rozmnaza

PS tak sobie eksperymentowalem, zobaczymy co bedzie dalej, pozdro

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytalem to sporo ryzykujesz, ale to Twoje akwa :)

sposobow na aiptasie jest bardzo duzo (nawet stezony sok pomaranczowy :)

W Polsce nie jest ona wielkim problemem bo akwaria generalnie zapewniaja slabe warunki, ale w na zachodzie gdzie czesto karmi sie planktonem,jest b. mocne swiatlo, duzo robakow z DSB, to dranstwo czesto jest niezniszczalne, potrafi np zalatwic konika!

Polecam http://www.sjwilson.net/reef/ - naprawde swietna strona, pare godzin przegladania, mozna zobaczyc jak daleko nam jeszcze do tego poziomu.

Przygody z aiptasia tez tam sa opisane

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.