Skocz do zawartości
Ireneusz

Oświetlenie jakię ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Powoli szykuje się do zalania morszczaka,

mam problem z doborem świelówek (ile i jakie)

wymiary aqwa 85x45x35 (szer wys gl)

chce zakupić :

http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_261_263&products_id=4157

i co dalej ?

w tej chwili posiadam oświetlenie 2x39W barwa 6500k (była pomyłka o jedno zero :) )czy mogę je wykorzystać?

acha i jak wysoko nad lustrem wody muszą być założone świetlówki? teraz moje są na wysokości około 15cm.

proszę o pomoc

ps: nie chce mieć HQI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie chcesz miec hqi?? Ja tez nie chcialem. Teraz mam t5 i zaluje:( hqi to jest prawdziwe oswietlenie. Swietlowki to tylko namiastka. Jak tylko mozesz daj hqi 150w, nawet 70w i do tego mozesz dodac te 2 swoje ktore masz jako aktyniczne. A jezeli juz same swietlowki to t5. Tylko polecam ci aby nie dawac 50/50 tylko wiecej bialej a mniej aktyniki. Tak 49/60. chyba ze lubisz niebieski akwa. Pozdro

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przypomnę że świetlówki 39w T5 mają 85 cm jak tój baniak, jakby ci to nie przeszkadzało wyjdzie taniej.

świetny efekt daje kombinacja jednej świetlówki SUN (6500k) na resztę białych i aktynicznych (50/50 plus 1xSUN) a HQI DIY wu=yjdzie niewiele drożej:

HALOPAK 500w 25zł

Statecznik 1x150w 47zł

Zapłonnik 40zł

Kable jakieś 6zł

Żarnik 14000k lub 10000k to 200zł :)

do tego 2 świetlówki actinic T5 do twoich oprawek 70zł

Razem: 378zł

a oto koszty T5 do twojego baniaka:

podwójny statecznik 2x39w (1 już masz) 100zł

końcówki bryzgoszczelne 20zł

Kable 6

Świetlówki (2xactinic 2xdzienne) 140zł

Odbłyśniki 40 zł

Razem: 306zł

Jak widać różnica nie jest tak duża jakby się mogło wydawać, a mitem jest to że promienie UV nieodfiltrowane przez specjalną szybkę są szkodliwe dla korali, szybka w firmowych lampach to jest to co masz w piekarniku, jakaś krzemowa czy coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

popieram hqi, poszukaj na allegro gotowych lamp

DIY , ja kupilem tam gotowa lampe z zarnikiem za 250 zl wiec koszty sa porownywalne, do poki nie zbierzesz kaski na t5 aktynike czasowo mozesz zrobic na t8 - mniejsze koszty a efekt nie jest wcale zly, tak wiec zmiescisz sie w kosztach, a jak dla mnie swiatla z hqi nie zastapi zadna swietlowka

pozdrowienia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypada dodać że ireneusz MA belkę 2x39w

świetlówka actinic T5 to 35 zeta

świetlówka Narvy T8 actinic to 35 zeta

cena porównywalna ale jednak MASZ już oprawki do T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ale nie odpowiedzieliscie jeszcze na 1 kwestie - na jakiej wysokosci zawieszac swietlowki T5?

A ja mam jeszcze pytanie do osob stosujacych HQI - jak jest z parowaniem przy braku pokrywy? Nie grozi grzybkiem na pobliskich scianach? ;]

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inni tak mają i jest dobrze, świetlówki T5 można zawieścić nawet tuż nad powierzchnią wody choć wtedy pluskająca woda może spowodować osad soli na odbłyśnikach. poza tym można w halopaku zmontować mały wentylatorek i gotowe

PS: ja nie mam HQI ale inni się nie skarżą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowy_zarażony :

Czemu nie chcesz miec hqi?? Ja tez nie chcialem. Teraz mam t5 i zaluje:( hqi to jest prawdziwe oswietlenie. Swietlowki to tylko namiastka. Jak tylko mozesz daj hqi 150w, nawet 70w i do tego mozesz dodac te 2 swoje ktore masz jako aktyniczne. A jezeli juz same swietlowki to t5. Tylko polecam ci aby nie dawac 50/50 tylko wiecej bialej a mniej aktyniki. Tak 49/60. chyba ze lubisz niebieski akwa. Pozdro

Cześć nie mam HQI ale moze kiedyś :)

Jednak nie zgode się z Tobą ze 50/50 bedzie niebieskie światło.

Ja mam u siebie 24W - aktyniczne + 8W 10000k i 8W 6500 K

czyli 24W/18W i światło moje jest tylko lekko niebieskawe wpadające w białe.

Dodam że morskei mam od około 1 miesiąca i nie znam sie za dobrze ale co do oświetlenia to siedze w tym od jakiegos czasu ( 5 lat)

Dodam że jak wiadomo każdy organizm ma inne wymagania świeltne oraz inny zakres barwny.

Tylko zastosowanie np. 3 świetlówek o innych barwach moze dać pełne spektrum barwy.

JAk wiadomo mosrkie oraganizny bardziej lubią (preferują) barwe niebieską więc tej barwy powinno być troszke więcej niż światła dziennego (barwa około 5000-6800k)

Co do HQI to myśle że jest bardzo drogie ale bardziej efektywne (więcej lumenów)

I tu masz racje w zbiornikach ponad 100l lepiej mieć HQI ale nie trzeba koniecznie mieć ale podstawa to T5

Tynio

Pozdrawiam

PS

Sory za ewentualne błedy

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ireneusz :

Witam,

Powoli szykuje się do zalania morszczaka,

mam problem z doborem świelówek (ile i jakie)

wymiary aqwa 85x45x35 (szer wys gl)

chce zakupić :

http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=21_261_263&products_id=4157

i co dalej ?

w tej chwili posiadam oświetlenie 2x39W barwa 6500k (była pomyłka o jedno zero :) )czy mogę je wykorzystać?

acha i jak wysoko nad lustrem wody muszą być założone świetlówki? teraz moje są na wysokości około 15cm.

proszę o pomoc

Cześć

Wiec jedna świetlówka się przyda (ta 6500k)

a nastepna to jakaś akwarystyczna 10000k i do tego przydało by się Aktyniczna

Bo te 2x39 to marnie będzie wyglądało (tylko 78W )

Wysokość akwarium jest bardzo ważna im wyższe tym wiecej watów musisz zastosować.

jak byś dodał jeszcze 39W (co dało by 117W)

jest szana na dostateczne oświetlenie

Przy rybkach nie musi być mocne ale koralowce (zwłaszcza te co sie żywią światlem)

Zastanów sie nad dodaniem do tego 2x39W

np. tego http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=115213d1e06b&UID_p=388586c5f0b2&UID=eccc2d22d434 ale 24x2 (da Ci to 48W)

a te 126W już bedzie odpowiednie (tak mi się wydaje)

EDIT - zapomniałem dopisać wysokość myśle że te 10-12cm bedzie dobre tylko zamontuj sobie jakieś ze 2 wentylatory (bedzie sie grzać na 100%)

ja mam u siebie 30l i 40W nad wodą około 8-9 cm bez wentylatorów było by kiepsko.

Temperatura od rana 7:00 25,5C światło od 11:00 do 22:30 i około 27,5C w nocy chłodziło się do 26C a potem już o 23:30 było ponad 28C czyli po kilku dniach może by doszło 30C

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tynio, pomyliłeś się w tym że lumen to stwierdzenie mocy świetlówki/źródła światła. Wydajność to FOTONY a coś ze strumieniem świetlnym to lumen, choć mimo to jest to pewną miarą (więcej lumenów-większa moc)

ja mam T8 66w nad 63l i się wcale nie grzeje, a T8 bardziej się nagrzewa od T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

tynio, pomyliłeś się w tym że lumen to stwierdzenie mocy świetlówki/źródła światła. Wydajność to FOTONY a coś ze strumieniem świetlnym to lumen, choć mimo to jest to pewną miarą (więcej lumenów-większa moc)

ja mam T8 66w nad 63l i się wcale nie grzeje, a T8 bardziej się nagrzewa od T5

Cześć

Masz tu linka co to jest lm http://www.wiw.pl/fizyka/slowniki/Jednostki.asp?haslo=l

Jest to natężenie światła żarówka 40W daje mniej swiatła niż swietlówka czy lampa HQI

Mam tylko katalogo Philipsa wiec porównam tylko barwe 2800-4500k

Wiec świetlówka o mocy

80W PL-L 840 - daje 6000 lm (2G11)

Zarówka 75W (barwa około 2000-2800k) z bańką przezroczystą - daje 930 lm (E-27)

Halogen 60W (około 2000k-2600k) daje 828 lm (R7s)

Switlówka 70W 840(4000k) - daje 6200 lm (G12)

Swietlówka HO 80W 840 (barwa 4000k) - daje 6150 lm( G5)

oraz

Lampa HQI (CDM-TD) 70W (barwa 4200k) - daje 6000 lm (R7s)

Jak widać tylko HQI i świetlówki T5 lub T8

maja duży strumień świetlny( tak to sie dokałdnie nazywa)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowy_zarażony :

Czemu nie chcesz miec hqi?? Ja tez nie chcialem. Teraz mam t5 i zaluje:( hqi to jest prawdziwe oswietlenie. Swietlowki to tylko namiastka.

Nie bardzo wiem o czym mowisz - T5 rewelacyjnie sprawdza się w akwarium morskim. Wydajność świetlną ma porównywalną z HQI tyle że T5 jest światłem mniej skupionym. Ale za to ma wiele wiecej zalet a dużo mniej wad niż HQI.

Poszukaj na sieci jakie baniaki są robione na T5 - szok.

Ja mam T5 od roku u siebie w akwarium i wszystko rośnie jak głupie (LPSy. SPSy, miękie, ukwiały). Moje nowe 550L robie też na - jak to nazwałeś "namiastce oświetlenia" - będzie ponad 500W w T5 - i żadnego HQI (pokrywa, małe parowanie, brak problemów z przegrzewaniem zbiornika). Poczekaj do lata - będziesz płakał ze szczęścia że masz T5 a nie HQI.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie ja nie mam problemu z hqi i temperatura , wisi 30 cm nad lustrem wody i nawet w lecie nie ma z tym problemu, tak na szybko przejzalem posty i widze , ze przewija sie tam swietlowka 6500 tak bardzo polecam do chodowli glonow, na pewno beda dobrze sie czuly:)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

Nie bardzo wiem o czym mowisz - T5 rewelacyjnie sprawdza się w akwarium morskim. Wydajność świetlną ma porównywalną z HQI tyle że T5 jest światłem mniej skupionym. Ale za to ma wiele wiecej zalet a dużo mniej wad niż HQI.

Poszukaj na sieci jakie baniaki są robione na T5 - szok.

Ja mam T5 od roku u siebie w akwarium i wszystko rośnie jak głupie (LPSy. SPSy, miękie, ukwiały). Moje nowe 550L robie też na - jak to nazwałeś "namiastce oświetlenia" - będzie ponad 500W w T5 - i żadnego HQI (pokrywa, małe parowanie, brak problemów z przegrzewaniem zbiornika). Poczekaj do lata - będziesz płakał ze szczęścia że masz T5 a nie HQI.

Cześć

Masz rację że wiecej jest zalet T5 niż HQI - ale tylko kilka.

Zalety też mam oświetlenie HQI

Co sie okazuje że takie świetlówki przeyższają zywotność włąsnie HQI jednak w lampach HQI zużywanie jest bardzo płynne a w świetlówkach ten spadek jest troszkę bardziej "gwałtowny"

Dla lamp HQI można przyjąć 9-12 miesięcy (myśle że jest to też zależne od barwy)

a dla świetlówek T5 to tak około 12-14 mieisęcy z czego po tym okresie może bardzo szybko spadać wudmo światła oraz skuteczność świetlna.

Do naszych polskiech warunków też bym polecał T5

- masz klimę lub stać Cie na HQI to można kupić

co do świetlówek T8 mozna powiedziec że to sa dobre świetlówki ale do słodkiego akwarium

a i jeszcze na zakońćzenie , bardzo wazne też jest to że wszystkie T5 wymagają stateczników elektronicznych - to to jest spory +

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spór stary jak świat: T5 kontra HQI.

Ja nad tym akwarium oprócz tej belki 2xT5 widzę HQI 150W i masz takie oświetlenia, że wszystko będzie mógł w przyszłości włożyć. Oczywiście zrobisz jak zechcesz.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

spór stary jak świat: T5 kontra HQI.....

Masz rację

A jak kto bedzie miał to jego sprawa.

Powiedz mi czy te Twoje 39W T5 to jest 6500k Barwa ??

Jak tak to napisz jak sie glony czują ??

bo ktoś (tomik) napisał ze własnie taką barwe lubia jego glony

Ja zawsze myślałem że ta barwa jesy odpowiednia do mieszania z aktyniczną np.

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z glonami to temat na osobny topic (w skrócie mówiąc światło jes tylko katalizatorem a nie przyczyną pojawienia się brzydkich glonów w akwa). Osobiście używam światła o barwie 10kK i aktyniczna, to świetlówki, 16kK to 150W HQI. Robię wszystko by glony w moim tanku czuły się źle i wreszcie mi to wychodzi :)

Na twoim miejscu z 6500K bym zrezygnował

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
raclaw1 :

Pytanko a ile T5 do 200l

Cześć

Ja słyszałem że na na 1l daje sie 1W (minimum)

jednak jak wiadomo oswietlenie do akwarium 40cm (wysokość) bedzie inne niż przy wysokości 60cm

Muusisz napisać więcej danych o akwarium

oraz co dam będziesz trzymał jak są wymagające koralowce lub np. ukwiał to takie oswietlenie musi być mocniejsze.

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa 100x40x50 stump 60l, z pewnościa trochę twardych i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to ja tez pokatuje pytaniami. Planuje akwa 96l - 60x40x40. I do wyboru mam 4x24 T5 lub HQI (150W lub 70W). I teraz:

- jak sadzicie czy HQI 150W to nie za duzo?

- czy samo HQI 150W by wystarczylo (o barwie 16000k)

- do HQI 70W jedna aktynika? 2?

- do osob stosujacych HQI w niewielkich zbiornikach - nie grzeja wam sie zbytnio? Bo u mnie to bedzie chyba sprawa decydujaca. Teraz jest zimno, ale jak sie znowu lato zrobi a ja bede mial jeszcze grzejnik nad akwa to to mi sie chyba zagotuje.

Dziekuje i pozdrawiam,

Maciej Kawecki

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę że jeśli cię stać to bezdyskusyjnie HQI, jak domontujesz nieduży wentylatorek to nie będzie problemów z temp.

70w starczy ale lepiej 150w 13000k 1x24w Actinic

nei sama lampa gdyż actinic pali się dłużej niż HQi, przez to jest odwzorowywany cykl dzienny a co za tym idzie możesz obserwować korale jak się składają na noc albo zwierzęta się mneij płoszą

Ja mam 66w T8 i wcale się nie grzeje a one są gorące i to jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.