Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Katastrofa:(!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Oj pokusilo mnie cos wczoraj. Jak moze niektorzy pamietaja, stalem sie niedawno posiadaczem piachu z egiptu. Przez caly czas stal on na oknie i byl napowietrzany. Na kawalkach tufu rosly jakies fajne glony, cos ala mala pelzatka i troche rudych glonow, ale nie jestem pewien czy to cyjano. Postanowilem dac troche zycia do mojego pustego ahwa. Wyczyscilem piasek przelewajac go kilka razy woda slona i... wlzylem w pojemniczku do akwa. Bylo tego niewiele, tak z 200ml. Dzis rano szok. Woda czysciutka, zeszlo juz do konca zmetnienie, ale woda ma delikatny zapach tego piasku. Zaraz skoczylem po testy. NO3 zero, ale Ph na 2 testach jest w dolnych granicach:( Nie wiem co zrobic. Poradzono mi podmiane i juz zbieram ro. piach wywalony. Powiedzcie co moge zrobic??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten piach z egiptu to rozumiem z moza :)

mysle , ze piach zanieczyszczony byl zwiazkami ktore obnizyly ph ale tylko jednorazowo (jakies zwiazki kwasne) po podmianie wpodbiles ph a wywalenie piasku moze nastapilo za szybko, chociaz w fazie dojzewania akwa i tak bylby troszke ucizliwy

pozdrowienia , napisz do Qbaba, to prawdziwy specjalista od spraw chemi

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mierzyles pH przed wlozeniem piachu?

Moze to nie piach zawinil?

Moze mam za mala wiedze, ale trudno mi sobie wyobrazic jaki skadnik piachu moze obnizyc pH.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PH przed włożeniem piachu było 7,8-7,9 ale to normalne przy Tropic Marin, myślę że mogłeś tego piachu nie wyrzucać, woda by się wyklarowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie adi ph bylo wyzsze. bylo powyzej 8. Co do piachu to naturalnie z morza byl:) Czyli co radzicie? Woda na podmianke juz sie robi a piach ma wrocic? Dodm ze nie wysypalem go na dnie akwa, tylko byl w boxie z plaxi. dalem nad niego pompke, zeby nie powstaly martwe strefy. Warstwa piachu ma gdzies 1,5-2cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym piach zostawił - lubie eksperymenty. Jak trzymałeś ten piach przed wsadzeniem (w wodzie czy na sucho) bo jak w wodzie to może poprostucoś się w nim rozłożyło ?

a sorki doczytałem że w wodzie :)

Na mój rozum to poprostu się zdziwiełeś że rano pH spada jak jest tylko jakieś życie w baniaku.

Wcześniej mogłeś tego nie widzieć bo jak nie ma życia to nie ma tego efektu.

Pamiętaj, że rośliny w nocy obniżają pH bo oddychają tak jak wszystko i produkują CO2.

tomik nie rób sobie ze mnie pisanek :), wiesz, że w teleturniejach ludzie zazwyczaj wykładają się na pytaniach dotyczących ich hobby lub pracy.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w akwa jest sama woda a swiatla nie swiece wiec to nie to. Wiedzialem o tych dobowych wachaniach ale w moim baniaku to narazie nie zachodzi. Mierzylem przed chwila ph. Wyszlo 8.2 nared sea i najnizsze wartosci na salifercie:) dastalem ten test saliferta i byl uzywany wiec mysle ze po prostu jest zepsuty. A wlasciwie mam taka nadzieje:D Piaseczek moze wroci do akwa ale roche pozniej. Teraz dalej stoi na parapecie i napowietrzam go:) Watpie zeby cos tam jeszcze zylo. moze bakterie, albo chociaz ich przetrwalniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak wsadziłeś piasek to już nie jest sama woda :)

nawet jak już go tam nie ma.

zmierz rano to się okaże czy to nie to :)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jak pomiary ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz jest spoko. Wczoraj mierzylem. PH mam 8,2 a nawet 3:D reszta tez w normie. Woda juz nie smierdzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.