Lucjan11 Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Witam Ostatnio zauważyłem, że Kilka moich polipów sinulari ma kolor brązowy Czy jest to szkodliwe i z czego to może wynikać??? Dodam, że koral pięknie się pompuje i stoi i wysuwa gęsto wszystkie swoje końcówki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Bez zdjęcia trudno wyrokować( nawet nie wiem co to za Sinularia), ale objaw taki to zły znak, może się on rozszerzać i może doprowadzić nawet do stopniowego zejścia korala . Proponuje dopóki tej martwicy jest niewiele obciąć to miejsce a jest szansa aby koral uratować. Nawet gdyby się okazało że to nie choroba, a odcięcie będzie profilaktycznym zabiegiem to żadna strata, cięcie się zabliźni a ryzyka utraty korala nie będzie. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Wrzuć zdjęcie, może siedzą na niej wirki? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lucjan11 Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) Sinularia spp - to jest moja Powiem, że co jest jeszcze dziwne to to, że niektóre polipy potem znów nabrały naturalnego koloru Edytowane 20 Maja 2012 przez Lucjan11 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lucjan11 Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 (edytowane) sorry za jakość, ale robione szybko telefonem (to te brązowe plamki) Edytowane 20 Maja 2012 przez Lucjan11 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 20 Maja 2012 Powiem tyle „jasność widzę” i nic ponadto na tym zdjęciu. Jeśli to są takie małe fragmenty i zdarza się że zanikają to tylko na razie obserwuj. Poobserwuj, bo może rzeczywiście są wirki jak pisze grzegorz.k. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach