Skocz do zawartości
MILeN

dziwne zachowania krewetek

Rekomendowane odpowiedzi

post-13124-133751548016_thumb.jpgnie wiem czy dobre lokum dla tego pytania ale co tam ;-)

od wczoraj mogą wundermani siedzi albo za grzałką wysoko prawie przy powierzchni tafli wody a dzisiaj siedzi na lampce nocnej i w dodatku dołączyła do niej jedna sexy shrimp....o co chodzi ...?

siedzą i siedzą i nic i tak siedzą ...

z nowości to 4 dni temu doszło dwóch mieszkańców nowych Gobiodon malutki i Pictichromis paccagnella ... dodam że do tej pory nie zauwarzyłam aż takich podróży po akwa ;-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli parametry wody masz OK to jedyne co mi do glowy przychodzi to 1.temperatura wody wysoka, 2. pictichromis je gania, moze nie maja kryjowek.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze tlenu za malo, cos korzuch widze na wodzie i jakos ta woda stoi...

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dwie koralie.. jedna skierowana ku górze... korzuch mam raz większy a raz mniejszy a raz wcale...nie wiem od czego to jest spowodowane bo koralii nie ruszam...

krewetka wundermani padła...znalazłam ją teraz po powrocie do domu.. ta mała dalej siedzi na lampce ;-( temperatura mam bez zmian... parametry też... kryjówek też...

w jaki sposób można określic ilość tlenu w wodzie?

cała resza obsady pływa skacze i te sprawy bez zmian...

ehhh :no

załączyłam teraz napowietrzacz dodatkowo

Edytowane przez MILeN (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne nie dziwne zachowania ale mi wundermani zeżarły dwie acany ... pomimo, że dziś samica puściła chmurę larw to idą precz z baniaka, wolę lpsy niż lysmaty, że się tak pożaliłem ;) już mi lepiej, sorry za oftopka

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz w akwarium odpieniacz? najlepiej natlenia, pusć na mokro.coś musi być nie tak, krewetki są bardzo czułe na zmiany parametrów i temperaturę.

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj jutro z tabletką tlenową jak do słodkiego, kup w zoologicznym i wrzuć w obieg

Pozdrawiam, Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam odpienka... przymierzam się dopiero... miałam ją od marca i żal mi jej... w sensie straty jej... u mnie była grzeczna robiła tylko to co miała robić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Odpieniacz ma 2 zadania - odpieniać białka i drugie dużo ważniejsze natleniać wodę. Jeśli robi ci się film na powierzchni to odcina on wodę od powietrza i w akwarium może się zmieniać ph. Woda morska ma duzą pojemność buforową i trudno zmienić jej ph ale po jej wyczerpaniu będzie masakra. Krewetki są czułe na zmiany ph, ogólnie są na wszystko czułe. Musisz koniecznie usunąc film bakteryjny z powierzchni i skombinować jakiś odpieniacz nawet taki na kostkę. Nie musi odpieniać ale żeby przynajmniej natleniał. Istnieje też sposób alternatywny - wystarczy natleniać wodę grubumi bomblami tak żeby rozbijały one film bakteryjny - jest to dobre rozwiązanie w akwariach w których nie moze być silnej cyrkulacji i nie ma komina. Bombelków nie musi być dużo tylko muszą być grube. Możesz też skierować strumień z falownika prosto na powierzchnię.

Ostatnio jestem przy krewetkach więc jak wszystko będzie z akwarium ok to pisz na pw - poprzednio mało gratisów dostałaś więc krewetę wyślę ci po kosztach wysyłki.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad odpienkiem intensywnie myślę bo doszły właśnie dwie rybki... zestaw strzykawek już kupione od miesiąca.. bo najpierw była taka myśl... chodz sporo podobnych ale igiełkowych jest też na ebaju, napowietrzam teraz zwykłą pompką i kamykiem małym i jest on w kaskadzie.. a tą cyrkulacje poprawię żeby jeszcze bardziej wiała na tafle wody i będę obserwować co się będzie dalej dziać z resztą towarzystwa... dziękuje za pamięć... jak sytuacja się zrobi dla mnie bardziej wiadoma niż niewiadoma to się odezwę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nadal obstawiam slabe natlenienie, w slodkim zawsze jak byla przyducha to wszystkie ryby szly pod powierzchnie bo tam najwiecej tlenu, skoro krewetki przybraly tez taka strategie to nie ma innej opcji, brak tlenu w wodzie, nie musiasz zmieniac calej cyrkulacji, daj jedna pompe tak aby woda az lekko pluskala na powierzchni i to wystarczy.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

natlenianie pomogło...cały czas chodzi napowietrzacz ...intensywnie szukam teraz odpienka...mała krewecia sexy shrimp od rana bryka sobie przy o na euphilii ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec moja pierwsza trafna od razu pomoc na tym forum z dziedziny morszczaka :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dziekuje dziekuje :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też dam jak się zaloguje przez kompa bo przez tel nie idzie ;-]

---

I am here: http://tapatalk.com/map.php?5ydejc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

brak tlenu w wodzie = wzrost stężenia CO2 = kwas węglowy = spadek ph [po wyczerpaniu pojemnosci buforowej roztworu].

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.