Skocz do zawartości
mhonzik

Ślimak stożkowy uciekł

Rekomendowane odpowiedzi

Po 1,5 miesiąca ślimak stożkowy wyszedł na zew. ścianę akwa ale akurat to widziałem. Wczoraj zniknął całkiem. Czy to normalne? Ile on przeżyje bez wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ratuje zycie. Sprawdzales cykl azotowy ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ratuje zycie. Sprawdzales cykl azotowy ?

Jestem świeżakiem, moje akwa to nano 30l, polecisz jakieś testy na zbadanie cyklu azotowego?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij od NH3 NO2 NO3 (to na poczatek)

450L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no zalamka, jak ja zakladalem zbiornik to zaczalem czytac forum dwa miesiace przed zalozeniem. wg mnie NIKT nie powinien Tobie pomagac i udzielac odpowiedzi bo nawet nie raczyles przeczytac podstaw z dzialu dla poczatkujacych!

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani...oplulem monitor... :rofl:

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum zawsze znajdzie się ktoś kto chce pomóc, ale fakt jak napisał "CNCRob" zacząć należy od czytania podstaw

450L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja spróbuję pomóc :

Przeczytaj dokładnie KILKA RAZY ten temat:

LEKTURA OBOWIĄZKOWA

Jak nie masz sam testów, to weź próbkę wody ze swojego akwarium i leć jak najszybciej do sklepu gdzie kupiłeś ślimaka - na pewno mają testy i za drobną opłata sprawdzą Ci wodę.

Jak wrócisz ze sklepu to poszukaj kogoś w swojej okolicy kto ma morskie akwarium i daj mu swoje zwierzaki ( jeśli masz jakieś poza tym ślimakiem ). na przechowanie do czasu aż zakończy Ci się cykl azotowy. Testy z punktu pierwszego powiedzą Ci ile to jeszcze potrwa.

Wykorzystaj ten czas i czytaj forum !

Pozdrawiam i cierpliwości życzę.

edit:

Jeśli chodzi o to jakie testy to tutaj masz temat w którym padło to pytanie: KLIK

Edytowane przez Piostu (wyświetl historię edycji)

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że ktoś podobny do CNCRob pracuje w sklepie gdzie radzą mi od początku co mam robić, czyli ignorancko i mało odpowiedzialnie podchodzący do sprawy bo tego nie stwierdzili jako problem na początku. W każdym razie dziękuję, za odpowiedzi pomocne w tej sprawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byc moze, ze wszystko jest ok a slimak lubi po prostu sobie czasami wyjsc. W kazdym razie przynajmniej test na NO3 (moze Saliferta?) Ci sie przyda.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że ktoś podobny do CNCRob pracuje w sklepie gdzie radzą mi od początku co mam robić, czyli ignorancko i mało odpowiedzialnie podchodzący do sprawy bo tego nie stwierdzili jako problem na początku. W każdym razie dziękuję, za odpowiedzi pomocne w tej sprawie

Sluchaj. Ignorantem to Ty jesteś bo zanim zadales te śmieszne pytania to mogłeś się chociaż wysilic i przeczytać kilka podstawowych tematów z działu dla początkujących. Natomiast g...o czytales i poszedłes na łatwiznę! A jeszcze masz czelność kogoś tak nazywać. Wejdź na mój profil, zobacz ile mam odwiedzin na forum i ile spędzonego czasu, znam i przeczytałem tu większość tematów więc przestań robić z siebie pokrzywdzonego bo jesteś zwykłym leniem i nierobem!

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pucek

Liczysz na to, że ktoś Ci odpowie co jest nie tak z twoim zbiornikiem tylko na podstawie tego, że jakiś ślimak się ewakuował na zewnątrz? Może wszystko jest nie w porządku a może wszystko jest ok, tylko ten egzemplarz tak ma...

Testy do wody i umiejętność używania ich to podstawa. Zaopatrz się przynajmniej w te podstawowe.

Naprawdę, nie ma się co obrażać, skorzystaj z dobrodziejstwa tego forum a nie z mądrości sprzedawców w sklepach. Dzięki wiedzy ludzi stąd, czytania tematów itp. można dużo skorzystać. Kiedyś nie było takiej możliwości...

Twój zbiornik, jak każdy, ma szanse być naprawdę fajnym akwa, ale to wymaga trochę wysiłku, bo to jednak nie jest akwarium z gupikami, w którym można zasadzić roślinki, włożyć rybki i "jakoś to będzie". Sporo zbiorników jest likwidowanych, bo ludzie zrażają się do tego hobby, nie radzą sobie z glonami, ciągle im coś zdycha itp.

Wystarczy trochę poczytać, trochę się popytać i prowadzenie akwarium stanie się przyjemnością a nie drogą przez mękę.

ps. znalazłeś w końcu tego ślimaka? raczej nie poszedł zbyt daleko poza baniakiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za offtop ale nie mogę się powstrzymać

.....

Wejdź na mój profil, zobacz ile mam odwiedzin na forum i ile spędzonego czasu, znam i przeczytałem tu większość tematów więc przestań robić z siebie pokrzywdzonego bo jesteś zwykłym leniem i nierobem!

.....

Przepraszam, dwa pytania: Po pierwsze pokaż mi proszę miejsce w którym autor "robi z siebie pokrzywdzonego"

a po drugie "Wejdź na mój profil, zobacz ile mam odwiedzin na forum i ile spędzonego czasu" - co to ma wspólnego z tematem ?

Twój profil:

Poziom reputacji: 20

Całość postów:

378 (1.97 na dzień)

Najwięcej w

Off-Topic (55 postów)

15-November 11

Odwiedzin:

275

Profil osoby która pierwsza, bez zbytnich złośliwości ( za to z humorem ) i załamywania się zdiagnozowała problem:

Poziom reputacji: 131

Całość postów:

7726 (3.25 na dzień)

Najwięcej w

Dla nowicjuszy (1579 postów)

23-November 05

Odwiedzin:

4232

Nie da się ukryć że autor tematu źle postąpił stawiając solniczkę bez ŻADNEJ wiedzy teoretycznej i przygotowania, co doskonale pokazał.

Jeszcze gorzej zrobił robiąc ten wjazd w Twoją stronę i opierając się na zdaniu sprzedawców w sklepie którym zależy na zysku a nie komforcie zwierząt ( w myśl zasady że jak padnie zwierzak to przyjdzie do nas po drugiego ) i absolutnie nie zamierzam go w tych kwestiach bronić, jednak Twoja postawa wobec niego również pozostawia w moim odczuciu wiele do życzenia.

Sam sobie odpowiedz na pytanie co wnoszą do tematu oba Twoje posty w tym temacie ?

Stało się, mhonzik ma już baniak i kierując się dobrem zwierzaków my powinniśmy postarać się mu pomóc w tej jednej kwestii i pokazać co i gdzie ma zacząć czytać żeby nie popełnić kolejnych kardynalnych błędów.

Rozumiem ze się wkurzyłeś ( w sumie się nie dziwię, bo jednak masa ludzi włożyła sporo pracy w to żeby w "dla nowicjuszy" były poprzypinane odpowiednie tematy itd. ) jednak zamiast wykrzykiwać że "wg mnie NIKT nie powinien Tobie pomagac" lepiej chyba by było wrzucić jeden, pojedyńczy link do działu dla nowicjuszy, lub nie pisać nic ....

Kończąc ten przydługi post pozdrawiam wszystkich i życzę metrowych przyrostów.

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymądrzać się nie zamierzam ale popieram postawę jaką prezentuje Piostu :clap: Mimo to uwaga, że podstawy należało by znać jest jak najbardziej na miejscu. Tak czy siak wszystkie analizy zachowań naszych zwierzaków i zmian zachodzących w naszych zbiornikach zaczynamy od poznania parametrów wody.

Edytowane przez Maxgolonek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego mhonzik, .... niestety de facto Koledzy mają rację, choć mnie nie bawi ich sposób pouczania świeżaków to uważam, ze przed podjęciem decyzji czy to o założeniu akwarium morskiego, czy też skokiekm na bungie bądź przekłuciem sobie sutków należy wcześniej zasięgnąć informacji co się z czym wiąże. A Wy Koledzy nie skaczcie mu po plecach i cieszcie się, ze nie wpuścił hepatusa :chris:

Akwarium 150x50x55 412 L, sump 140 L, oświetlenie CRP Metis 3x100W, obieg NJ 4500, cyrkulacja 2xAquael 10000, pienidło TS1060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.