Skocz do zawartości
Kraszan

HQI 35W i 50 W ! 6.500-20.000K

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie dostałem odpowiedź od producenta.

Otóż: byłaby mozliwość wyprodukowania żarników HQI 50W 230V, 10.000K lub 14.000K lub 20.000K o zywotności 10.000h. Oczywiście producent Chiński. Deklaruje on również możliwość wyprodukowania żarników HQI 35W w identycznych tempraturach barwowych i identycznej żywotności. Kurcze... zawsze marzyłem o długim zbiorniku rafowym z zawieszonymi 4 żarnikami HQI 35W 10.000K. Cena jest zależna od wielkości zamówienia, ale wiadomo jakie są te ceny - rzędu kilkunastu dolców za sztukę ;-) Jest tylko mały problem - musiałbym zamówić minimum tysiąc tych żarników - jeżeli znajdą się chętni to może zamówimy wspólnie? ;-)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że dostępne kształty to:

T6, T7, T9.5, T15, ED17, ED28

oraz trzonki:

Rx7s, G12, E26, E27, FC2, E39, E40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos: wysłałem drugiego maila z zapytaniem co są w stanie zaproponować w temacie balastów i układów zapłonowych - na razie czekam na odpowiedź. Na stronie mają kompletne układy startowo/zapłonowe do 250W po 35$ sztuka/detal. Ale chińczyki sprytne są - dobrze że pisałem maila z konta firmowego. Skubańcy zadzwonili, spytali czy to na pewno firma i czy ja to ja itd... Dobrze że człowiek parę słów po angielsku umie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

A propos: wysłałem drugiego maila z zapytaniem co są w stanie zaproponować w temacie balastów i układów zapłonowych - na razie czekam na odpowiedź. Na stronie mają kompletne układy startowo/zapłonowe do 250W po 35$ sztuka/detal. Ale chińczyki sprytne są - dobrze że pisałem maila z konta firmowego. Skubańcy zadzwonili, spytali czy to na pewno firma i czy ja to ja itd... Dobrze że człowiek parę słów po angielsku umie :)

Cześć

To gdzie Ty pracujesz ??

Co do tych lamp 35W i 50W to może lepiej

załatw jakieś tanie 70W o barwie 14000 k ??

Te będą lepiej chodzić niż te 35w i 50w

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mmm na poczatku mi sie spodobalo ale po dluzszym zastanowieniu to chyba nie ma sesu:( nie chce oczywiscie burzyc waszego planu, ale czy nie lepiej dac dostepne na naszym rynku 70w?? Chyba, ze te mniejsze byly by tansze. Wtedy kto wie...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuję w firmie zupełnie nie związanej z akwarystyką ani nawet z oświetleniem. Gdy pisałem maila do tego chińskiego producenta na szczęście nie zauważyłem, że Outlokk jest na profilu firmowym ;-) Na szczęście w stopce są pełne namiary na firmę, a szczerze mówiąc nie przypuszczałem że chińczycy rzeczywiście "nie udzialają informacji handlowych osobom prywatnym" ;-)

Co do 70W i 150W jest tego od diabła. Bez grzebania po chińskich stronach producentów łatwo znaleźć żarniki o tej mocy w temperaturach 10.000K i 20.000K po 34,99$, czyli mniej niż połowa tego co płacimy w polskim sklepie. I nie trzeba kupować tysiąca sztuk - można jedną, przy czym nie wiem jakie są koszty wysyłki. Szukałem pod własnym kątem, czy istnieje tanie (czytaj: eneroszczędne) oświetlenie HQI, a taka lampa 3 x 35W HQI to byłyby te same pieniądze i podobne zużycie mocy co 4 x 24 T5 a efekt wiadomo jaki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do gotowych lamp. Znalazłem takie coś:

2 x 150W HQI (można do niej wsadzić 2 żarniki 70W):

1149-hqi-korea.jpg

I tutaj mamy cenę: $42,00 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

Pracuję w firmie zupełnie nie związanej z akwarystyką ani nawet z oświetleniem. ...Bez grzebania po chińskich stronach producentów łatwo znaleźć żarniki o tej mocy w temperaturach 10.000K i 20.000K po 34,99$, czyli mniej niż połowa tego co płacimy w polskim sklepie. I nie trzeba kupować tysiąca sztuk - można jedną, przy czym nie wiem jakie są koszty wysyłki. Szukałem pod własnym kątem, czy istnieje tanie (czytaj: eneroszczędne) oświetlenie HQI, a taka lampa 3 x 35W HQI to byłyby te same pieniądze i podobne zużycie mocy co 4 x 24 T5 a efekt wiadomo jaki ;-)

HQI grzeje się bardziej niż T5 więc to nie jest takie idealne 2 zarówki 35W będą bardziej sie grzały niż jedna 70W

Taniej i mniej problemów będzie własnie 70W + T5 a jak można jeszcze taniej kupic niż w polsce te HQI 70W czy 150W o barwach 10000k 20kk czy 14kk to szybciej sie zbierze zamówienie na właśnie coś takiego

Ja już rozmawiałem z firmą BLV i mogę kupic takie HQI taniej niz w sklepie internetowym ale słyszałem że barwa 10kk nie jest ciekawa lepsza jest 14kk a tej barwy dla 70W nie ma z BLV

Cana nie jest powalająca ale zawsze to taniej

Dodam że musiał bym to kupic przez firmę w której pracuje a u mnie nie jest tak łatwo ;(

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio arcadia zrobila promocje na zarniki hqi i zblizyla ceny do normalnosci, a jej 14k wyglada super!!! o ile wiem to dostepne sa 70w 150w i 250w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
RADZIO :

ostatnio arcadia zrobila promocje na zarniki hqi i zblizyla ceny do normalnosci, a jej 14k wyglada super!!! o ile wiem to dostepne sa 70w 150w i 250w

A mozesz napisac gdzie ta promocja ??

i napisz koniecznie gdzie widziałes 70W 14kk bo ja tylko znalazłem 150W i 250W

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.