Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakies 4 miesiace temu po4 bylo 0,34 tez mierzone hanka. NO3 sprawdze dopiero;) ale na oko to widze po grzebieniu jak porasta. :) ale spoko czekam cierpliwie.

Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chwilę czasu na aktualizację wątku :)

Wracając do parametrów, mierzone dzisiaj:

PO4 - 0,41

NO3 - 0 (niewykrywalne)

KH - 8,0

Ca - 380

Mg - 1200

Od tygodnia powili podbijam Mg bo znowu jest znaczny spadek w porównaniu do innych parametrów. Na użycie czeka już Phosguard, z uwagi na amatorski sposób wykonania filtra przepływowego pewnie poczeka jeszcze parę dni. I wtedy myślę, że rozwiążę się sprawa z wysokim PO4. Po koralach nie widać by wysokie PO4 im przeszkadzało, ale.....jest jedno ale, które mnie bardzo martwi.

Spójrzcie proszę na zdjęcie tą Euphyllię i powiedzcie dlaczego nie chce się ona tak pompować jak na poprzednich moich fotach?

Euphyllia

Dodam jeszcze tylko, że Euphyllia którą widać na zdjęciu, miała po zakupie 4 główk, potem się podzieliła i miała ich 7. I pewnego pięknego dnia wzięła wagę i ułamała kawałek szkieletu i spadła na piasek (główkami w piach). Niestety nie podniosłem jej od razu tylko po 3 dniach. Po 3 główkach już nie było śladu i widać to na fotkach. Ta akcja była już z 2 miesiące temu w związku z czym nie łącze faktu niepompowania z tym co się stało, jednak od tamtej pory Euphyllia nie pompuje się tak jak kiedyś. Dodam może tylko, że zauważyłem wzrost PO4 właśnie po utracie tych dwóch główek, ale wtedy również padły dwie krewetki czyszczące więc to też mogło mieć wpływ.

Zmiany w akwarium jakie zaszły w ostatnim czasie to przeprowadzka Halichoeres chloropterus do innego baniaka na forum (Szklane Jacuzzi - Enia).

Zakup Salariasa, brzydala oraz 4 szt. Chrysiptera cyanea czyli w sumie przybyło 6 nowych rybek i a jedna zmieniła dom. Po 1,5 roku życia na wieczną rafę odeszły krewetki czyszczące (najpierw jedna a druga tydzień później), a w ich miejsce pojawiły się "świeże" krewetki do chłopaków z SeaWorld.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wygląda jak przysmak brzydala.

Miałem dawniej dokładnie tak wyglądającą Euphyllię i to była sprawka brzydala, po eksmisji koralik odżył.

zbiornik 130x60x55, 30 kg żywej skały, 25 żywego piachu, sump 130L, obieg NewJet 6000, cyrkulacja Jebao WP-40 + 2x Jebao WP-25 , odpieniacz Aqua Medic Turboflotor 1000, oświetlenie 6x39W T5

8408_8652.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prawie by się zgadzało :) ale brzydal przyjechał 2 tygodnie temu a koral wygląda tak już prawie od 2 miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartku może jakaś aktualizacja??

Nowa lampy świecą nad baniakiem a tu nic w temacie.

pozdrawiam

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek jest na etapie rozkładnia baniak na czynniki pierwsze z racji tego, że będzie tworzył nowy projekt w niedługim czasie (kompletuje zabawki).

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie:)

Aktualnie czekam na nowy baniak i stoję przed wyborem nowego stelaża, jeszcze nie wiem czy coś spawanego czy może zbijanego z drewna:)

Miał być tylko nowy baniak, ale doszedłem do wniosku, że dobrze przerobić wszystko w kwestii budowy szafki i rozmieszczenia w niej klamotów.

Lampki świecą super, teraz wiem jak świecą korale fluo czego przy t5 nie byłem w stanie dostrzec. Ładne wschody i zachody, płynne przejścia i fajne możliwości konfiguracyjne.

Zapewne tak jak to było przy baniaku nr 1 pokażę fotki z budowy i przygotowań oraz startu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genialny masz ten baniaczek u mnie na dniach będzie panel zamontowany na tylnej szybie akwa więc odpieniacz wyląduje w nim i troszkę skałę przestawię puki mam jeszcze możliwość :)

Edytowane przez adamusk28 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.