Skocz do zawartości
Kraszan

Jak się robi takie DIY?

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze... widziałem już przerobione halopaki, ktoś nawet jakąś lampkę biurkową na HQI przerobił. Ale tak profesjonalnej samoróbki to jeszcze nie widziałem. Ma ktoś schemat jak krok po kroku takie coś wykonać?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72443860

(aukcja zniknie, więc daję foto):

1149-hqi diy.jpg

Trochę wierzyć mi się nie chce, że to DIY, a Wy jak uważacie? Widzę że Tynio z forum licytuje - może jak wygra to nam przedstawi szczegóły :-)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z ciekawosci nawiazalem kontakt z czlowiekiem od tej aukcji pod wzgledem tego czy by nie wykonal np. dla mnie takiej lampy. I wszystko wyglada ze to jego dzielo przy czym zarzeka sie ze moze sie zmiescic w 300 plus koszt zarnika. Pogadam z nim jeszcze i jakbyco to dam znac co jak gdzie i po co ;]

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to jest to obudowa (cała srebrna, z tymi ładnymi przełącznikami) pochodzi od lampy atamana. Natomiast przerówbką tutaj wydaje się być wywalenie bebechów, włożenie halopaka, no i gustowne podwieszenie szybki.

Bardzo ładny DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

Kurcze... widziałem już przerobione halopaki, ktoś nawet jakąś lampkę biurkową na HQI przerobił. Ale tak profesjonalnej samoróbki to jeszcze nie widziałem. Ma ktoś schemat jak krok po kroku takie coś wykonać?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72443860

Trochę wierzyć mi się nie chce, że to DIY, a Wy jak uważacie? Widzę że Tynio z forum licytuje - może jak wygra to nam przedstawi szczegóły :-)

Cześć

Też mi wpadło to w oko

A co do przerobionego QHI to tak jak pisał mnowogro

jest to ewidentnie atnam ale chyba 60 cm co jest sporym + bo jak się uda to ta lapma bedzie poddana innym i zarazem nastepnym DIY

może uda zamontować tam dodatkowo 2x 24W T5

z z tego zo robiłem rysunki i plany to jest to do zrobienia.

czyli moze to byc bardzo ładna lampa HQI + T5

Tylko prawdopodobnie trzeba bezie zastosować układ elektroniczny do lampy QHI

ale to sie by okazało jak już bym miał ten zestaw w domu

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwykla lampa atmana przerobiona na power compact lub hqi. Takie lampy juz przerobione z T8 na t5 sprzedaja w aqualight. Jakby pogadac z szefem Aleksandrem to by pewnie zrobil hqi polaczone z T5 jak pisze Tynio. Mozna by w ten sposob miec tanim kosztem extra lampe za niewielkie pieniadze. Co o tym sadzicie??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu koledze z Lublina strasznie sie taka lampa spodobala i kupil sobie taka do slodkiego rok temu. Wiem ze jest duzo modeli tych lamp bo przegladalem je z nim. Musialbym poszukac w archiwum.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czesku ee lepiej tu wejść http://www.jkanimals.cz/

Jak będe mieć ta lape to dokłądnie przeanalizuje jak to jest zrobione ale myśle że koszt tego to tak jak ktoś pisał max 300 zł z czego myśe że jest szansa za zrobienie tego nawet za 250 zł wszystko zależy od ceny lampy (tej atmana)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale dla lepszego efektu T5 czasem umieszcza sie nisko nad woda, a HQI powinna byc na pewnej wysokosci z powodu temperatury.

T5 i HQI w jednej oprawie to troche tak, jakby chciec pogodzic ogien z woda :)

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piotr Jan Rogalski :

No dobrze, ale dla lepszego efektu T5 czasem umieszcza sie nisko nad woda, a HQI powinna byc na pewnej wysokosci z powodu temperatury.

T5 i HQI w jednej oprawie to troche tak, jakby chciec pogodzic ogien z woda :)

Zgadzam się z Tobą ze powinno być nisko

jednak tu stosując te 70W QHI + 2x24W z odbłyśnikiem na wodą około 25-30cm bezie ładnie dawać w akwarium które ma zaledwie tylko 40 cm wysokości a nad lustrem wody (jakieś 8-10cm )była by dana świetlówka 24W

suma tego oświetlenia to 142W

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze taki zestaw bylby swietnym rozwiazaniem. Jak Tynio zrobisz to u siebie to daj znac przemysle czy by w swoim nie zlikwidowac pokrywy i zrobic oswietlenia na bazie wlasnie Atmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kursze też tak kombinuje jak tu pomieścić w jednej pokrywie 150W HQI i świetlówki T5 i boję się że do Atmana to nie wejdzie, ale kombinuję jakby tu wykorzystać np takie aluminiowe profile kasetonowe:

profile%20kasetonowe.jpg

h1.jpg

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

kursze też tak kombinuje jak tu pomieścić w jednej pokrywie 150W HQI i świetlówki T5 i boję się że do Atmana to nie wejdzie, ale kombinuję jakby tu wykorzystać np takie aluminiowe profile kasetonowe

Masz racje Alex że nie wejdze do środka i to na 100%

ale ja bardziej myśle o wykozystaniu tych tajemniczych rowków które są w oprawie a służą jako prowadnice uchwytów/postawy (opacia na akwarium)

Tam by były zamontowane własnie 2 sztuki świetlówek T5 razem z odbłysnikami.

Jak będe mieć oprawe już w ręku to wtedy jest szansa że własnie to wykonam choć na 100% nie jestem pewny czy się uda.

Zanim sie zabiore za DIY musze wszystko dokłądnie obmacać - tak było z pokrywą do 30l akwarium i tak bylo z odpieniczem oraz z oswietleniem i systemem chłodzenia w tej mojej 30

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze kombinujesz Alex, moją starą lampę miałem zrobioną z profilu sapa 73011 , zrobię fotki jak to mnie więcej wyglądało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby Panowie w samej lampie umiescic tylko zarnik i swietlowki a elektornike od lampy i swietlowek dac poza pokrywa w puszce??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakaś maksymalna długość kabla z wysokim napięciem od układu zapłonowego do żarnika, jakiej nie można przekroczyć. Nie wiem ile.. metr?

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aqvalight robią takie zestawy całej elktroniki w puszce i można zdecydować ile tego kabla ma być od eletroniki do lampy. Także jest tu pewna swoboda, a ile proponuje kontakt z aqvalight. Pewnie doradzą tzn doradzi właściciel, ale nie pamiętam jak ten przemiły Pan się nazywa.

pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam ta lampke atman:) W orginale jest 2x15w a ja mam 2x24w t5:8 koszta samej lampy dr60 to okolo 140zl.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex@ to są resztki tej lampy:

wymiar 35x70 w lampie są układy zapłonowe od HQI stateczniki miałem około 1,5m od lamy

333-lampa1.jpg

333-lampa2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

Jest jakaś maksymalna długość kabla z wysokim napięciem od układu zapłonowego do żarnika, jakiej nie można przekroczyć. Nie wiem ile.. metr?

Tak jest maxymalna długość kabla miedzy statecznikiem a świetlówką

Jest to przeważnie podawane przez dobrych producentów na statecznikach

Odległość ta wynosi około 1,5m

1144-157_5780.jpg

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio, to jak tam to akwarium z Allegro? Wiesz już dokładnie jak zrobić tą lampę?

""" Tylko dwie rzeczy sš nieskończone: wszech?wiat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewno?ci"" Albert Einstein"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miłosz :

Tynio, to jak tam to akwarium z Allegro? Wiesz już dokładnie jak zrobić tą lampę?

Cześć

Sory że dopiero teraz ale jakos czasu nie miałem na grzebanie.

Więc

- Jest to zwykły Atman 60 cm

- Odbłyśnik jest z oprawy halopaka (zwykła halogenowa)

- szyba jest hartowana na wymiar (myśle że to bedzie najwięszky koszt)

- od środka jest spawana (czyli odbłysnik + obudowa )

- Tam gdzie była szyba/coś przeźroczystego jest zamontowana płyta aluminiowa lub z innego materiały , zakrywa to wszyskie bebechy

- cała elektryka (czyt. statecznik) jest poza oprawą

Lampa fajnie wykonanie jednak jest kilka spraw do poprawy

- srubki którymi jest przykręcona szyba musza byc duzo lepszej jakosci (juz je rdza bierze)

- zastosowanie elektronicznego statecznika do HQI - koszt około 250-270 zł ale wszystko upchnie sie do oprawy nie lezy to gdzieś na podłodze , wydłuza życie lampą oraz nie gdzeje sie u nie buczy

Takie 70W swiatło jest dobre ale by kogoś oślepić (dałem żonie po oczach - ale miałem zadymę )

Dodatkowo zastosuje 2x24W kóra bedzie zamontowana własnie w oprawie - musze tylko wymyśleć jak zrobić by się nie nagrzewała zbytnio

Suma watów jaka bezie z tej lampy to 118W na akwarium wysokości 40 cm

Jak bede mieć chwilke to moge zrobić kilka zdjec jak wygląda to z bliska i od srodka.

Zastanawiam się też czy te 30cm nad woda nie bedzie za dużo moze dam dla testów jakieś 25 cm

Ale to już wyjdzie w praniu.

Muszę tylko zrobić dłuższe łańcuchy by miec regulację

łańcuchy będą ocynkowane ogniowo myśle że wytrzymają (o słoną wode mi chodzi)

Tynio

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.