godeusz Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2012 Zachu- dobrze pisze- robale udrażniają skałę i wywalają ze skały swój urobek. Po pewnym czasie gdy wydrążą zapchane tunele przywrócą skale jej funkcje i pyłu w zbiorniku będzie mniej. Można to przetrzymać, ale jest to wkurzające. Nic tego nie jest w stanie spożyć w takich ilościach. Zmiana cyrkulacji też wiele tu nie poprawi, ponieważ kol-MixEEr- wyrażnie pisze że co drugi dzień wymienia zapchaną fizelinę , wynika z tego że cyrkulacja daje sobie radę i unosi do toni wystarczającą ilość detrytusu , tylko fizelina nie jest w stanie tego odebrać (zbyt mała jest jej powierzchnia czynna ). Radzę zostawić ten system filtracji tak jak jest, bo będzie on wystarczający gdy się wszystko oczyści. Proponuję rozwiązanie tymczasowe w postaci bajpasu oczyszczającego. Wygląda to tak: Nad akwarium wieszasz, stawiasz, mocujesz jak wolisz -spory pojemnik plastikowy np. czyste wiaderko po farbie emulsyjnej, (może być niskie ale o dużej średnicy). W dnie pojemnika robisz otwory wiertłem lub wypalasz rozpalonym szpikulcem, i rozścielasz tam kilka warstw fizeliny, często wymienianej. Do akwarium jak najniżej wkładasz dodatkową b. mocną pompę ( typu pompa obiegowa, którą możesz na kilka dni pożyczyć ) wąż tłoczący pompy wyprowadzasz do wiaderka (najlepiej zakończony fajką aby nie wypadał). Włączasz pompę i robisz porządną zawieruchę, długim pędzlem omiatając skały. Pompa podaje zanieczyszczoną wodę do wiaderka na fizelinę a czysta przelatuje dziurami z powrotem do akwarium. Codziennie tak z godzinkę takiej akcji i po kilku dniach masz czysto, bo pozbędziesz się nazbieranych tam pokładów osadu. Jest to sprawdzony sposób pozbycia się takiego balastu. Podstawowy układ filtrujący w tym czasie ma pracować jak dotychczas. Nie zwlekaj, osad ten jest nośnikiem fosforanów i krzemianów i potencjalnym zagrożeniem plagą cyjano i okrzemek. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2012 Super pomysł z tym wiadrem - w niedzielę przetestuję u siebie Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2012 gdybym miał sumpa, to tylko wymiana flizeliny w kominie lub na wylocie, a takto cza kombinować z wiaderkiem itd. . . jednak sump to za***isty komfort . . . Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2012 Pokombinuj z ustawieniem cyrkulatorków,musi w końcu się tak ustawić że zacznie ci dmuchać tak że oczyści dno i skałę bez podnoszenia piachu,ja mam większy cyrkulator ustawiony zaraz pod lustrem wody i skierowany lekko w dno i maluch koralia900 przy dnie skierowany w na skałę,i wszystko gra,piasku nie miesza a syfki ładnie rusza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2012 gdybym miał sumpa, to tylko wymiana flizeliny w kominie lub na wylocie, a takto cza kombinować z wiaderkiem itd. . . jednak sump to za***isty komfort . . . MixEEer -czy Ty chcesz się pozbyć osadu, czy piszesz tylko żeby ponarzekać ? Przecież ten bajpasowy układ oczyszczający jest na kilka dni, aby doraźnie i szybko pozbyć się osadu, a sump sobie zafunduj, kto Ci broni. Myślę że nie bardzo wiesz, czego chcesz ! Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach