Skocz do zawartości
smk

słowo o naszych "fachowcach"

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bede klął i się już więcej dziś denerwował bo właśnie nic innego nie robię od ok 1,5h.

Dziś dokończyłem już na tip top całą hydraulike łącznie z durso i całym sprzętem w sumpie i odpaliłem to wszystko zadowolony i zniecierpliwiony (bo skała już kilka dni bez odpieniacza na samej cyrkulacji jedzie bidulka) i...

...mam piękną plamę wody pod szafką (na szczęście szybko to zauważyłem i szafka bez szkody przeżyła)

Sump przecieka! Co za kretyn u tego szklarza wydał mi akwarium klejone na zamówienie bez sprawdzenia szczelności?! Jego szczęście że po 18 się to stało bo bym wsiadł w auto i go pie... tym sumpem w łeb (a miałem się nie denerwować i nie przeklinać). Co ja mam teraz zrobić? Jutro, a przy odrobinie poprzestawiania zadań najpóźniej pojutrze wieczorem musze wyjechać na 3 dni a skała bez odpieniacza biega.

Kurde jak się człowiek śpieszy to zawsze takie rzeczy się dzieją.

Sump sobie stał chyba ze 3 tygodnie u mnie pod akwarium i naprawde mi do głowy nie wpadło że facet nie sprawdził zanim mi to wydał czy czasem jest szczelne. No ale cóż - POLSKA i nasi wspaniali fachowcy. Odwalić, skasować i mieć w d...

Niech to rozkleja i klei mi na nowo - nie bedzie mi tu dziabał na około silikonem gdy jedna ścianka od dna o prawie całą szerokość szyby wystaje na zewnątrz akwarium (nie wiem jakim cudem ja tego nie zauważyłem jak to odbierałem).

Ok ide się zrelaksować bo mnie zaraz szlag trafi.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ja odebralem 2 tygodnie temu akwa od szklarza. Mial polaczyc przelewem akwa z panelem. Nie dosc ze wziol za to 30 zl (chyba drogo, bo nowe akwa tyle kosztuje:)) to wszystko bylo krzywe. Malo tego. Akwa przyjechalo do domu i dobrze ze zalalem w piwnicy na probe. Efekt... cieklo siurkiem w jednym miejscu i na dnie troche slabiej. Nie mam kometarza dla takiego partactwa...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Przykre........co tu dożo pisać. Ale wyobraź sobie jakbyś wyjechał na 3 dni i by Ci zalało cały sklep......nawet o tym nie myśle :) Straty w tysiącach pln-ów. Byłaby MASAKRA

A teraz coś na poprawinie humoru SMK :

Sopot. Mandaryna właśnie zakończyła śpiewanie. Publika szaleje:

- Jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz!

No dobra, to zaśpiewała, skończyła, a publika: "jeszcze raz!". No i tak trzeci, czwarty piąty... dziewiąty raz. W końcu już zrezygnowana mówi do publiczności:

- Kochani, ale ja już nie mam siły śpiewać..

A publiczność:

- Kur**! Śpiewaj aż się nauczysz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem przygodę ze szklarzem.

Jak zamawiałem mały sump to mi za pierwszym razem skleił bokiem (górę zrobił z boku), poprawił i zrobił do góry nogami tak, że zamiast przegród miałem jeden wspólny zbiornik. Za trzecim razem nie uszczelnił tych przegród przy dnie tak, że woda i tak sie przelewała z komory do komory.

Po tych poprawkach sump wyglądał jak z odzysku - poszedł do kosza. Trwało to łącznie chyba ze dwa miechy.

Nie było mi do śmiechu. A facet niby akwaria klei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale macie problemy czytalem ze w rosji facet chcial w nocy sprawdzic ile ma paliwa w karnistrze wpadl na genialny pomysl zeby przyswieciz zapalka i bylo BUM :haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he poprawiliście mi troche humor - jak wiadomo nic tak nie poprawia nastroju polakowi jak informacja że sąsiad też ma źle lub jeszcze gorzej :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja coś na pocieszenie - właśnie wlewam wodę do 400l. Co prawda zbiorniki robił Thewald ale i tak się trzęsę.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smk: nie wiem jaki masz dokladnie system ale jesli masz w planach wyjazd to zawsze mozesz zrobic prowizorke, np kupic male akwarium i wstawic jako sump. na pare dni wystarczy.

Aha, ja kleilem swojego sumpa sam, i tez ciekl. najprostsza forma naprawy jest wklejenie "latki". poniewaz latka nie decyduje o wytrzymalosci akwarium to takie zalatane akwa mozna szybciej zalewac.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

Tak jak mówi harnaś. Ja bym kupił nowe małe akwa i do środka powklejał szybki albo plexi. POZDRO SMK i ....... powodzenia. Dzisiaj jedziesz do szkalrza? Chciałbym tak być jak go op.......lasz. NAGRAJ TO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczególne smk, że masz kolegów w zoohandlu za ścianą, niech ci pomogą. Pożycz zwykła akwarium i wstaw jako sump. Ja na takim jadę od początku (1,5 roku) bez żadnych przegród.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

A nie mozesz odpieniacza wsadzić do zbiornika (na te 3 dni)??

To logiczne......

A w tym czasie sump się naprawi (raczej nie sam) i do tego musi wyschnąć silikon.....

Pieknie taki odpieniacz nie wygląda w zbiorniku głównym - ale żywej skale i tak się spodoba.....

A sump lepiej kleić samemu .

Teoretycznie mogę ci go skleic jeszcze raz (trzeba go rozebrac i dopiero sklecić jeszcze raz (napewno nie odtłuścił gamoń przed klejeniem) do cięcia trzeba czasami kłeczko do cięcia maczać w oleju aby dobrze szło.

Pewnie kapło mu - wiec szmatą (lub ręką) przejechał i gotowe.

Jak chcesz to podrzuc go do mnie - jesli akurat jedziesz w tym kierunku.

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kawały fajne ale NAWET JA jak kleiłem panel do mojego baniaczka (innego) to mi się za pierwszym razem udało, ładnie i bez problemów. nie żebym się chwalił bo i po co ale kto to jest TEN szklarz jak czegoś takiego nie potrafil skleić a ja umiem (odtłuściłem tonikiem)

ja mam takiego pomysła: zrób żeby woda od razu przelewała się do drugiej komory jeśłi pierwsz przecieka, ale tego nie pisałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że oodpieniacz to DownDraft i kloc z niego ogromny i szerokości musi mieć akwarium minimum 40cm żebym go wsadził a długości nie więcej niż 50cm.

Pierwsze co zrobiłem wczoraj to poleciałem za ściane do zoologicznego i próbowałem coś przypasować ale albo za małe ale za wielkie.

Do szklarza jeszcze nie dojechałem ale po 15:00 się zbiore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.