Skocz do zawartości
Waldemar Żak

Jak sprawdzić odpieniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) To mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie odnośnie możliwości sprawdzenia odpieniacza bez zasolonej wody. Nie mam jeszcze odpowiedniej soli a słodka woda się nie pieni. Jak doprowadzić do odpowiedniej gęstości aby woda się spieniła? Odpieniacz jeszcze schnie, a wykonałem go wg projektu Jana Fitasa. Chcę zobaczyć czy było warto :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gęstościa są specjalne mierniki - sprawdz sobie w umum znajdziesz kilka.

Syp sól aż osiagniesz 1.020 potem sobie dosolisz wg potrzeb (planowanej obsady).

"______________________ Akwarium 590l; obieg deltec HLP5250; cyrkulacja Tunze Turbelle Stream kit TS07, MJ 1200; Deltec APF600; 2x HQI 150W, 3 x T8 40W;Mieszacz DIY; NR1000; RO+DI; dolewka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze posolona woda się nie pieni (jeśli ktoś coś odpieni ze świeżo przygotowanej wody to radzę sprawdzić filtr RO), to co się pieni w odpieniaczu to białko rozpuszczone w wodzie wszystkie białka są powierzchniowo czynne i "lgną" do powierzchni wody na tej zasadzie działa odpieniacz białek. Aby sprawdzić odpieniacz woda nie może być tylko posolona jęśli tak będzie to w słupie wody będą bombelki powietrza ale na powierzchni nie wytworzy się piana a to ona ma być oddzielana w pojemniku na zanieczyszczenia nie da się więc sprawdzić w ten sposób odpieniacza. Swoją drogą komu się chce jeszcze budować odpieniacze jeśli cena gotowego w 100% działającego kształtuje się na poziomie 100zł....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy z nas akwamaniaków słonowodnych coś tam wie :) jeśli chodzi o Ciebie zbychur, to wypowiedź Twoja kojarzy mi się z powiedzeniem, że słyszałeś dzwon ale nie wiesz gdzie on :con do rzeczy jednak:

>Po pierwsze posolona woda się nie pieni

posolona może i nie ale zasolona na pewno, i niektórzy mówią na to mokra piana, co również sugeruje, że występuje piana sucha i ona zapewne jest powodem, że w/g Ciebie tylko taką uznajesz za pianę w ogóle :con

> to co się pieni w odpieniaczu to białko rozpuszczone w wodzie wszystkie białka są powierzchniowo czynne i "lgną" do powierzchni wody na tej zasadzie działa odpieniacz białek.

:) jeżeli wypowiadasz się w n/n kwestii, to gorąco polecam więcej teorii (i mniej szerokiego uogólniania), z której między innymi dowiesz się, że to nie białko się pieni w skimmer'ze, natomiast dzięki pianie właśnie może zostać usunięte z wody poddawanej frakcji pianowej. natomiast zawartość białka w odpienianej wodzie powoduje zwiększenie napięcia powierzchniowego tym samym sprzyjając 'lepszej' pianie :)

>Aby sprawdzić odpieniacz woda nie może być tylko posolona jęśli tak będzie to w słupie wody będą bombelki powietrza ale na powierzchni nie wytworzy się piana a to ona ma być oddzielana w pojemniku na zanieczyszczenia nie da się więc sprawdzić w ten sposób odpieniacza.

jednak poprawność pracy skimmera można sprawdzić na tylko zasolonej wodzie (znam też inny sposób i Waldek Żak o nim wie) choć nie w kontekście skuteczności jego działania w usuwaniu zanieczyszczeń wody! mam tu na myśli sprawdzenie działania cyrkulacji wody zasilającej skimmer w relacji do pracy np. pompy z igłami - powiem nawet, że jest to niezbędne przy wykonaniu DIY, ponieważ (czego nie wziąłeś pod uwagę) poprawnośc działania skimmera, to nie tylko wydostawanie się suchej piany przez szyjkę pianową :Dozingoff

>Swoją drogą komu się chce jeszcze budować odpieniacze jeśli cena gotowego w 100% działającego kształtuje się na poziomie 100zł....

są widzisz tacy, którym sprawia to frajdę :) i wiele się przy tym nauczą, czego Ty jako nabywca 100 złotowego odpieniacza nigdy nie będziesz wiedział :dontgetit muszę jednak przyznać Ci odrobinę racji - jeśli ktoś ma tylko 100 pln, to dla niego jest to wyjście. w swej krytyce DIY nie bierzesz tylko pod uwagę, że pewne opcje samoróbek w kontekście wydajności i skuteczności działania zbliżają się do skimmer'ów firmowych. jednak w przeciwieństwie do mnóstwa pieniędzy jakie one kosztują, DIY sa po prostu tanie :) mogę tylko dodać jeszcze na koniec, że na rynku słonowodnym zaczynają się już pokazywać skimmery rodem z USA i jeśli ktoś sam umie dłubać, to koszt wykonania będzie o wiele niższy od 'sklepowego'. a są to konstrukcje - przy całej swojej prostocie - których skutecznośc w/g mnie przewyższa wszystkie 'igiełki' 8)

p.s. jestem przekonany, że nie jesteś majsterkowiczem, stąd Twoje malkontenctwo :con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Pana Jana Fitasa

Miło mi że się Pan ze mną nie zgadza lub usiłuje się dowartościować krytykując innych w ten sposób najłatwiej. Skłoniło to Pana do tak obszernej wypowiedzi, może ktoś coś z tego wyniesie, ja nie ;-). Moim zdaniem jednak wytłumaczyłem w miarę jasno (patrz prosto) zasadę działania odpieniacza bez zbędnego wgryzania się w pianę ;-).

NIE CIERPIĘ WIELKIEGO PRZECHWALANIA SIĘ SWOJĄ WIEDZĄ A JUŻ W SZCZEGÓLNOŚCI W TAKI SPOSÓB (post stał bez odpowiedzi 3 dni kiedy ja umieściłem tam swoją wypowiedz wielce obruszony jego wysokość Pan Fitasw 3 godziny pojechał mnie od góry do dołu, że jeśli się nie znam to mam się nie odzywać).

Swoją drogą wiem co Pana tak ubodło w mojej wypowiedzi

>"Swoją drogą komu się chce jeszcze budować odpieniacze jeśli cena gotowego w 100% działającego kształtuje się na poziomie 100zł...."

W przyszłych postach postaram się wypowiadać z szacuniem o DIY PRZEPRASZAM,

a swoją drogą na Pana stronie faktycznie nie ma kolorowych obrazków ;-) pozdrawiam Pana Zbychur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak odrobine poczułem sie dotknięty Pańską wypowiedzią więc coś wyskrobałem może przesadziłem przepraszam, pozdrawiam Zbychur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Janie - pisze Pan o skimmerach z USA, ma Pan na mysli jakis konkretny sklep, portal, miejsce? prosilbym o jakikolwiek kontakt, z gory dziekuje, pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo proszę o 'niePanowanie', bo jakoś staro się czuję :) dzięki :)

skimmery z USA, to ETS i HSA, czyli downdraft skimer'y lub High Speed Aeration Skimmer'y, czyli maszynki, w których woda wtryskiwana jest przez wtryskiwacz z pewnej wysokości znad odpieniacza, co jest rewelacyjnym rozwiązaniem :) rysunek poglądowy ETS (downdraft skimmer) zobacz tutaj http://www.cypnyk.republika.pl/zrobtosam1.htm a kupić taki odpieniacz możesz tutaj http://www.aquarius.ima.pl/index.php?pkt=1 osobiście wolę opcję HSAS podobną do HSA, gdzie jako wtryskiwacza używa się wtrysku Beckett'a - zobacz tutaj http://www.cypnyk.republika.pl/zrobtosam6.htm do napędu tych skimmerów stosuje się ciś. pompy wody, choć niektórzy napędzają je zwykłymi pompami cyrkulacyjnymi. wydajność pompy, to minimum 2500 - 3000 ltr/h. jedynym mankamentem - jak do tej pory - był problem kupienia w Polsce takiej pompy :) obserwuję, że powoli zaczyna się to zmieniać :)

p.s. a tutaj http://www.superskimmer.com można obejrzeć zdjęcia skimmer'ów sprzedawanych w AQUARIUS'ie w Gdańsku; i kolejna lina :)http://reefcentral.com/gallery/showgallery.php?cat=500&si=Zephrant&thumb=1&page=4&sort=1&perpage=12&papass=&ppuser=10857&stype=2

to skimmer'y, które lubię najbardziej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :) Wyjątkowe podziękowania dla Janka - gdyby nie twoja strona i pomysł był bym uboższy o doświadczenie w budowie i FRAJDE a poza tymi ważniejszymi :) w kilkaset złotych. Co do sprawdzenia to wykorzystałem pomysł z dolaniem octu do wody w skimerze (w systemia zamkniętym naturalnie) - sprawdził się! Nie mniej czekają mnie modyfikacje choćby z zasilaniem i odpływem. Janku jeszcze raz dziękuje z cenne podpowiedzi. Na szczęście są ludzie którzy chcą udzielić pomocy i podzielić się swoją wiedzą!

Nie sądze aby musieli się extra dowartościowywać! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za linki, rzeczywiście skimmery robią wrażenie, także ich nazwy są zupełnie odjazdowe (ach, Ci Amerykanie :-), największe jednak wrażenie robią ceny - od 350 $ wzwyż :-) biorąc pod uwagę narzut Aquariusa za sprowadzenie (około 100%, choć może przy tak wysokich cenach Witek zejdzie do 70%) to cena pozostaje poza zasięgiem zwyklego (tutaj Ja się kłaniam) najemnego pracownika. Jak ja zazdroszczę umiejętności manualnych Janku, jak ja Ci zazdroszczę :-) dzięki za odpowiedź i pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tylko tyle - Jakby nie Janiek i Jego strona to do dziś mieszałbym wapno patyczkiem w słoiczku (jest to jakieś rozwiązanie, ale skoro są tańsze, lepsze i takie które dają satysfakcje z dobrze wykonanej pracy to.................)

Dzięki Janku - tak dalej - czekam co jeszcze zbudujesz:)

88d3e180721d3e3cf82e042b1e240cc3u1718a15

Tu najłatwiej mnie łapać :P:P:P  https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Janek,

moglbys napisac gdzie kupiles wtryskiwacz Becketta?

Pozdrawiam

Arek

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi Ci o miejsce w sensie geograficznym, to we Wrocławiu :) a bliżej - w sklepie ogrodniczym :) jest to wyposażenie fontann w oczkach wodnych 8) producentem jest Sicce ale widziałem takie wtryski również w obi - inaczej tylko zbudowane... za swój zapłaciłem 18 pln :)

p.s. w USA kosztuje około 15 $. można również zamiast Beckett'a zastosować 1" venturi Mazzei. 'drobna' różnica polega na ilości kasy, którą trzeba wykaszlać :con

1" w/w zwężka kosztuje w USA około 80 $ - jak sądzę jest to jeden z powodów, dla których Beckett nie 'zginie' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie info.

Teraz musze sie tylko zastanowic co powie moja polowica jak zaczne znow kombinowac z odpieniaczem. :)

Pozdrawiam

Arek

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, co Ty Waldek :dontgetit w tym wątku, w mojej trzeciej z kolei wypowiedzi zapodałem sporo linków - nie otwierałeś ich?

p.s. tutaj http://www.cypnyk.republika.pl/becketwtrysk.htm są zdjęcia wtryskiwacza kupionego przeze mnie :)

p.s.2 a tutaj http://www-2.cs.cmu.edu/~cap/raid/skimmers/injectors/index.html można wtryskiwaczowi przyjrzeć się jeszcze bliżej niż na moich fotach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sprawę do Janka. Skoro to jest sewis nano-reef to może mógłbyś zaprojektować jakiś dobry odpieniacz do nano rafy? No może chciaż przerobić istniejące projekty? To taka prośba jednego z tych co nie mają doświadczenia z budową urządzeń.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem przekonany, że wielu z Tych, którzy mają nano, eksploatują odpieniacze przez siebie wykonane lub firmowe mniej lub bardziej przerobione dla zwiększenia ich wydajności i skuteczności :) myślę, że to apel bardziej do nich niż do mnie :)

nie chcę się wykpić, nie chcę też wygłaszać żadnych deklaracji - jeśli się 'uda' i coś zrobię na pewno o tym poinformuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to znalazlem bestie!! :)

Dla Waldka:

po angielsku "Foam jet"

po niemiecku "Schaumfontäne" chociaz czasami nazywaja to tez "Schaumrohr"

Na polskich stronach znalazlem np.:

http://www.heissner.pl w produktach, na samym dole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prosze a tutaj to samo z cena...

http://www.wodny-ogrod.com/index.php/trade/products/details/376

... ok juz nie wrzucam wiecej linkow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.