Skocz do zawartości
tman

Balling, półballing, dolewanie i parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć:)

Od razu napiszę, że w tym temacie Ballinga poczytałem całkiem sporo, ale nadal mam kilka znaków zapytania. Jeśli się powtarzam, to porzepraszam. Kilka rzeczy:

Mam 4-5 miesięczne akwarium, parametry "ballingowe" zahowują się tak, że Ca i Mg spadają BARDZO powoli, (Ca rzędu 30-50 na miesiąc, Mg chyba mniej), a KH szybko - ostatni zjazd z 9.9 1 czerwca do 7.7 4 czerwca - czyli półtora stopnia w 4 dni. Sporo. "Ratuję się" uzupełnianiem roztworem NaCO3, wymaga to codziennego sprawdzania poziomu KH i jest dosyć niewygodne.

Obsada na razie bardzo uboga - głównie szczepki, dwa - 3 większe okazy...

1. Oryginalny Balling zakłada dozowanie KH, Mg i Ca w określonych proporcjach. Rozumiem, że Nie jest to magiczna metoda, której stosowanie zapewni właściwe parametry wody niezależnie od obsady (czytaj: konsumpcji). W moim wypadku stosowanie tej metody spowodowałoby stabilizację KH i wzrost pozostałych parametrów (przy dostosowaniu metody do wyrównania KH) lub w miarę stabilne Mg/Ca przy spadającym KH.

2. Jeśli dobrze rozumiem to pozostaje mi "półballing" (wiem, że to nie istnieje, ale tak wszyscy mówią i wiadomo o co chodzi: dolewanie preparatów zgodnie z konsumpcją. Dla mnie logiczne, ale:

3. Parametry - założenie mam utrzymania stabilnych parametrów na poziomie KH 10, Ca 420 i Mg 1420. Sól którą stosuję (AS Instant Ocean) ma KH wyższe (11.5), Ca takie jak założone i Mg niższe (1175) (dane z Aquacalculatora). Jak uwzględnić te parametry przy tygodniowych podmianach 10% wody?

Z "półballinga" otrzymam jakieś wartości dziennego dozowania płynów (wyliczone np z testów wody robionych w odstępie tygodnia, podzielenia przez dni, wyliczenia dawkowania dziennego, itd, z uwzględnieniem delikatnej korekty np po miesiącu). Takie tygodniowe podmiany wodą o różnych w stosunku do wody w akwarium parametrach też powodują zmiany parametrów w zbiorniku (ok, Ca powinno być stabilne. Na razie nie uwzględniam zmian wynikających ze wzrostu zwierzaków i pojawiania się nowych...)

A pewien doświadczony akwarysta powiedział mi już kilkukrotnie: utrzymuj parametry jakie chcesz (byle w normach), ale STABILNE. I o tę stabilność mi chodzi

Chyba, że te moje teoretyczne przemyślenia to przerost formy nad treścią i przekombinowanie, a wahania parametrów spowodowane podmianami nie są istotne..

Prośba o krótkie info.

aha NH4 w stopce wpisałem jako 0,1, bo nie byłem przekonany, czy z testu wyszło pełne zero czy może delikatniusieńkie zażółcenie. akurat w tym teście próbka jest mętna, różnice w kolorze pomiędzy 0 a "<0.25" na tyle subtelna, że ja jednoznacznie nie potrafię tego określić... A zapomniałem się dopytać u tego doświadczonego akwarysty, którego wspomniałem wcześniej..:)

Pozdrawiam,

tomasz,

GG: 9137955

500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR

11% doświadczenia (może trochę na wyrost..)

4609_4615.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy praktycznie zerowej obsadzie, wystarczą podmiany. Dla zamknięcia cyklu azotowego i stabilizacji warunków nie potrzebujesz dodatkowej suplementacji w postaci metody Ballinga.

130x80x60, Phobos 400 W, "Franek", 2x 6105, Zeovit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie po co chcesz lać Ballinga skoro i tak nie masz obsady dużej,ja mam akwa prawie 5 miesięcy i oprócz podmianek leje tylko jod raz w tyg i wszystko rośnie i sobie żyje bez problemu,fajny jest temat żywe testy , tam jest opisane jak korale się zachowują jak czegoś im brakuje a więc jeżeli twoje rosną i nic im nie dolega to po co kombinować?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie po co chcesz lać Ballinga skoro i tak nie masz obsady dużej,ja mam akwa prawie 5 miesięcy i oprócz podmianek leje tylko jod raz w tyg i wszystko rośnie i sobie żyje bez problemu,fajny jest temat żywe testy , tam jest opisane jak korale się zachowują jak czegoś im brakuje a więc jeżeli twoje rosną i nic im nie dolega to po co kombinować?

Trochę tak jak myślałem:) - póki "właściwa" konsumpcaj się nie rozpocznie stosować "półballinga" (dolewanie płynów w celu stabilizacji głównie KH w moim przypadku. W FM balling light NaCO3 uzupełnia uzupełnia się właśnie jodem...:)

Pozdrawiam,

tomasz,

GG: 9137955

500l+ (120x65x60H) + 130 l sump|BK SM 250|Red Dragon 6500|Tunze 6025, 6045 + 2x6095 pod 7096|ATI SP 8x39|GroTech III NG|50-60 kg LR

11% doświadczenia (może trochę na wyrost..)

4609_4615.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomku, z zaciekawieniem będę śledził wątek - mam podobne objawy. Czasami tak sobie myślę, że może to syndrom "startującego" zbiornika ;)

Akwarium (250l + sump 110l - wszystko brutto), światło: LED CREE 120W + 4x39W T5, pienidło: DIY by Sebastek na pompie Tunze Hydrofoamer 20, obieg wody: NJ 2300, Flitr przepływowy na pelletki, cyrkulacja: Tunze 3x6015, 1x6055, dolewka RO/DI - grawitacyjna. LR około 27kg, LS około 20kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Parametry - założenie mam utrzymania stabilnych parametrów na poziomie KH 10, Ca 420 i Mg 1420. Sól którą stosuję (AS Instant Ocean) ma KH wyższe (11.5), Ca takie jak założone i Mg niższe (1175) (dane z Aquacalculatora). Jak uwzględnić te parametry przy tygodniowych podmianach 10% wody?

Z "półballinga" otrzymam jakieś wartości dziennego dozowania płynów (wyliczone np z testów wody robionych w odstępie tygodnia, podzielenia przez dni, wyliczenia dawkowania dziennego, itd, z uwzględnieniem delikatnej korekty np po miesiącu). Takie tygodniowe podmiany wodą o różnych w stosunku do wody w akwarium parametrach też powodują zmiany parametrów w zbiorniku (ok, Ca powinno być stabilne. Na razie nie uwzględniam zmian wynikających ze wzrostu zwierzaków i pojawiania się nowych...)

skoro planujesz obsadę z spsami to masz złe założenia parametrów gdyż obtymalnie kh powinno być na poziomie 7-8 a nie 10 ,Ca ok420 a MG w granicach 1350 przy zasoleniu 1,024-25 ,uważam że na siłę podbijanie kh nie ma sensu .Oczywiście dużo osób się ze mną nie zgodzi ,ale ja uważam że przy spsach powinno sie robić podmiany solą właśnie o podobnych parametrach które mnie powinne mieć wpływu na ich zmianę przy podmianach co do metody ballinga to jednak aby parametry nie skakały należy podawać wszystkie płyny w jednakowych ilościach .Zbiornik sam weryfikuje te wysokie kh i próbuje ustabilizować parametry a ty na siłe je zmieniasz im więcej będziesz podbijał kh tym więcej bedziesz miał osadu w postaci kamienia na pompach w sampie na krawędzi szyb itd .Nie rozumię skąd wzięła się opinia o utrzymywaniu tak wysokiego kh w zbiorniku rafowym skoro na rafie woda nie ma go tak wysokiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.