Skocz do zawartości
Mystik

Sump - projekt

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Ponieważ powolutku przymierzam się do większego szkła, to proszę Was o pomoc w zrozumieniu pewnych oczywistych rzeczy dotyczących budowy sumpa.

Wielkość akwarium jeszcze nie jest do końca znana, gdyż wydaje mi się, że właśnie wielkość sumpa ją ograniczy.

Ale załóżmy, że miałoby to być maksymalnie 120x50x45 - 270l. (z kominem zewnętrznym 7l)

Ze względu na ilość dostępnego miejsca, zaprojektowałem sobie takiego sumpa:

post-14198-0-25047700-1340274025_thumb.png

Projekt powstał w oparciu o moją wiedzę (czyli "nic") i to co udało mi się znaleźć w sieci :)

Wyjaśnijcie mi proszę, czy ja aby wszystko dobrze rozumiem.

1. Pierwsza przegroda (u mnie od lewej), przy komorze zrzutowej i odpieniaczu, będzie wyznaczać wysokość wody dla odpieniacza?

2. Druga przegroda w zestawie z trzecią służy w zasadzie tylko zlikwidowaniu bąbelków, które mogłyby zakłócić pracę pompy obiegowej?

I teraz kilka pytań dotyczące awarii sumpa.

1. Jeżeli zatka się normalny zrzut, to pompa ma do dyspozycji tylko wodę w swojej komorze. Czyli w moim projekcie około 5l i to liczone do wysokości lustra wody. A biorąc pod uwagę położenie wlotu do pompy, to jakieś pewnie z 3l.

W związku z tym, żeby woda przelała się rurką przelewową, to poziom w akwarium musiałby się podnieść o około 0,5cm. A to, przy podanych wyżej akwarium to jest własnie około 3l.

No chyba, że poziom wody dobiera się tak, żeby woda "prawie" się przelewała rurką przelewową.

2. Wyłączenie prądu. Tu jest chyba gorsza sprawa.

Do sumpa wleje się woda z nad grzebienia (myślę, że jakieś 2cm = 12l) i prawie całość z komina (około 6l). Do tego jeszcze trochę wody z węży, bo akwarium stoi z przesunięciem za ścianą (oceniam to na jakieś 2l) Czyli razem 20l.

Teraz jaką mamy rezerwę w sumpie.

1. Rezerwa bezpieczna (bez podnoszenia poziomu wody w komorze odpieniacza).

Różnica w wysokości przegród to: 28-15=13cm. Czyli ilość wody, którą może przyjąć sump w sposób bezpieczny, to około 8,6l ! Potem nastąpi zalanie komory odpieniacza.

Na zdrowy chłopski rozum brakuje jakieś 12l.

2. Rezerwa awaryjna (z zalaniem odpieniacza).

Całkowita możliwa ilość wody do przyjęcia, to maks: 18l.

Dobrze myślę, że albo sump jest za mały albo akwarium ma być za duże?

Jak projektujecie sumpy, to bierzecie pod uwagę opcję zalania 1 czy 2?

A może wystarczy wyciągnąć "łeb" odpieniacza ponad górną krawędź sumpa?

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokosc tej przegrody po lewej, bedziesz musial zrobic odpowiedia do poziomu wody, jaki potrzebuje odpieniacz. Wydaje mi sie, ze zaplanowales za wysoki.

Cala woda z komina nie splynie po wylaczeniu pradu, gdy w otwor wyplywu wstawisz rurke.

Mozesz tak dlugo zalewac akwarium, az woda po przelaniu sie, zapelni caly sump - np 2-3 cm luzu.

Wtedy wlaczysz pompe obiegowa i za chwile odpieniacz. Ustalony poziom wody w sumpie zaznaczysz kreska i tego bedziesz musial pilnowac (dodajac skale bedziesz musial odlac wode itd.).

Chyba nie podales planowanych wymiarow sumpa ?

Oczywiscie, ze kubek odpieniacza bedzie wystawal, to nic nie przeszkadza. Wazne, zeby miedzy gorna krawedzia sumpa a blatem szafki bylo wystarczajaco duzo miejsca na wyjecie kubka (i czasami calego odpieniacza).

Takze najwazniejsze jest dopasowanie przegrody do odpieniacza, lub nie robienie zadnej - wtedy sump bedzie mial wiecej wolnej przestrzeni na opadajaca wode, gdy wylacza prad. :welcome:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokosc tej przegrody po lewej, bedziesz musial zrobic odpowiedia do poziomu wody, jaki potrzebuje odpieniacz. Wydaje mi sie, ze zaplanowales za wysoki.

Chyba masz rację.

Czasami jedna rozmowa przez telefon wyjaśnia dużo - dzięki AnT :)

Cala woda z komina nie splynie po wylaczeniu pradu, gdy w otwor wyplywu wstawisz rurke.

Mozesz tak dlugo zalewac akwarium, az woda po przelaniu sie, zapelni caly sump - np 2-3 cm luzu.

Wtedy wlaczysz pompe obiegowa i za chwile odpieniacz. Ustalony poziom wody w sumpie zaznaczysz kreska i tego bedziesz musial pilnowac (dodajac skale bedziesz musial odlac wode itd.).

Bardzo fajny sposób. Muszę zapamiętać. Dzięki.

Chyba nie podales planowanych wymiarow sumpa ?

Są na rysunku. Ale już nowym, bo obniżyłem wysokość przegrody i troszke zwiększyłem wymiary.

post-14198-0-28259000-1340277541_thumb.png

Oczywiscie, ze kubek odpieniacza bedzie wystawal, to nic nie przeszkadza. Wazne, zeby miedzy gorna krawedzia sumpa a blatem szafki bylo wystarczajaco duzo miejsca na wyjecie kubka (i czasami calego odpieniacza).

Takze najwazniejsze jest dopasowanie przegrody do odpieniacza, lub nie robienie zadnej - wtedy sump bedzie mial wiecej wolnej przestrzeni na opadajaca wode, gdy wylacza prad. :welcome:

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, gdy druga od lewej przegroda bedzie o 1 cm wyzsza niz pierwsza i 1 cm wyzsza niz trzecia. Taka wysoka jak na rysunku bedzie jedynie przeszkadzac :welcome:Takze poziom wody w przedziale odpieniacza mialby w tej chwili ok 25 cm...

Trzecia przegroda musi byc wyzsza niz pierwsza po lewej...

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugą przegrodę podnieś do 20 cm 16 cm IMHO pompa jeżeli będzie zbyt płytko może zasysać powietrze.

700 L // Diuna 10x54 // BK250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, gdy druga od lewej przegroda bedzie o 1 cm wyzsza niz pierwsza i 1 cm wyzsza niz trzecia. Taka wysoka jak na rysunku bedzie jedynie przeszkadzac   :welcome:Takze poziom wody w przedziale odpieniacza mialby w tej chwili ok 25 cm... 

Trzecia przegroda musi byc wyzsza niz pierwsza po lewej...

A to trochę burzy moje myślenie o sumpie.

Bo jeżeli nadrzędnym celeme jest stały poziom w komorze odpieniacza, to wydaje mi się, że ta przegroda musi być najwyższa z tych, nad którymi przelewa się woda. Inaczej, nieuniknione zmiany w poziomie wody w komorze pompy obiegowej, przeniosą się do komor odpieniacza.

Zaznaczam, że piszę to jako laik w budowie sumpów.

Drugą przegrodę podnieś do 20 cm 16 cm IMHO pompa jeżeli będzie zbyt płytko może zasysać powietrze.

Nad tym myślałem. Tu nie mam zdania. Po prostu nie wiem jak się to zachowa przy dynamice przepływów.

Dzięki.

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli pierwsza od lewej ma 23 cm to poziom wody na prawo od niej nigdy nie bedzie nizszy. Wiec po co tam przegroda 16 cm wysoka ?

A ta druga (srodkowa) moze byc nawet do samej gory a i tak nic nie spietrzy, bo woda przelewa sie pod nia.... Dlatego wystarczy, gdy bedzie z 1 cm wyzsza niz ta po lewej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli pierwsza od lewej ma 23 cm to poziom wody na prawo od niej nigdy nie bedzie nizszy. Wiec po co tam przegroda 16 cm wysoka ?

A ta druga (srodkowa) moze byc nawet do samej gory a i tak nic nie spietrzy, bo woda przelewa sie pod nia.... Dlatego wystarczy, gdy bedzie z 1 cm wyzsza niz ta po lewej.

To ja napiszę jak ja to sobie wyobrażam :)

Lewa przegroda ustala poziom w komorze z odpieniaczem. Czyli mamy tam w zasadzie stałe 23cm i jest git.

W środku mamy przestrzeń z jednej strony z przegrodą 23cm, a z drugiej 16cm. Czyli tak całkiem teoretycznie mamy wody 16cm. I mogę tam wsadzić jakieś absorbenty czy skałę.

No mamy 3 komorę w której mamy pompę i wyjściowo 16cm. Ale wiadomo, że jak włączę pompę, to poziom siądzie o jakieś 2-4cm.

Tak to widzę. A Ty?

pozdrawiam

5119_5162.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.