kermit85 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Odpalam właśnie małe szczepkarium SPS/LPS i mam dwie opcje co do podłoża: 1. Bez - zostawić czystą szybę, dwie pompy dmuchają przy samym dnie i podbijają spadający pokarm. plusy: pokarm dłużej lata w obiegu, korale więcej wyłapią, nie ma problemu z utrzymaniem czystości minusy: nie rozwija się na dnie życie, które normalnie rozwija się w piachu, wygląd 2. piach na dnie, warstwa 2-3cm, rozgwiazdy piaskowe i kopiące ślimory plusy: wygląd, życie minusy: zbierają się odpady, mniejsza cyrkulacja Szczepkarium jest samodzielnie działającym systemem. Jakie jest wasze zdanie? Jakie inne plusy ma piach lub jego brak? Jak macie u siebie lub jakbyście to zrobili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 zdanie jest proste dla mnie bez piasku pozdro edit no a jakie szczepki tam bedziesz miec? przy spsach i jakis eksperymentach kolorystycznych z suplami, piasek bedzie tylko dodatkowym problemem Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Idź na kompromis, pół dna zasyp, drugi pół nie Szczepkarium to zaplecze jakby, tylko podstawowe sprzęty. Chyba największym plusem będzie to, że z dna cyrkulacja będzie podbijać pokarm. Dużo to to planujesz ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 dolacze sie. czy lepiej szczepkarium podpiac w obieg czy postawic oddzielnie? Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 80x70x50, tak jak piszesz luft - będę robił eksperymenty z kolorkami złapałem teraz trochę więcej wolnego czasu i muszę to jakoś zapełnić. Co do sprzętu tu jest apf600 i peletki, światła jest 8x24W t5, ale zastanawiam się jeszcze nad led + T5. Wraz z rozwijaniem się akwarium i przede wszystkim mojej wiedzy co do spsów, dojdą pompy dozujące, co jeszcze, zobaczymy Dzięki za wasze opinie, też się bardziej skłaniałem ku opcji pierwszej. Teraz już jestem do niej przekonany. pzdr Kuba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 dolacze sie. czy lepiej szczepkarium podpiac w obieg czy postawic oddzielnie? taniej i lepiej w obieg, więcej papu mają z głównego, większa stabilność. Jak chcesz się pobawić w wyciąganie kolorów/ potestować różne dodatki/metody to tylko osobno. Za duże ryzyko, że poleci Ci cały system jak coś nie pyknie albo z czymś przesadzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2012 Hmmm więc trudna decyzja Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach