Skocz do zawartości
Daniell

Pompa cyrkulacyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ma pytanie tak jak w temacie jaka pompę cyrkulacyjną do akwarium 450L

Proszę o informacje jak jest przelicznik ona litraż akwariowy o ile takowy jest.

Pozdrawiam,

Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy od obsady, wymiarów, ułożenia skały i zasobności portfela. Na forum jest sporo zbiorników o podobnym litrażu prowadzonych przez doświadczonych kolegów, podejrzyj jak oni mają rozwiązaną cyrkulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zakłada się, że łącznie pompy powinny na godzinę przetłaczać 30x-50x objętość akwarium. Nie należy jednak w 100% bazować na tych wartościach, gdyż wszystko zależy od planowanej obsady, ustawienia i ilości żywej skały oraz rozmiarów zbiornika (np. w baniaku 200x50x45 będziesz potrzebował inaczej dobranej cyrkulacji niż w 100x100x45). Nie mniej jednak ten przelicznik daje ogólne pojęcie o tym jaka cyrkulacja będzie nam potrzebna.

Pozdrawiam, Chruscik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x tunze 6105 lub vortechy mp40 i kazda opcja konczy sie happyend'em :)

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dziękuje Panowie za informacje.

zastanawiam się nad kupnem Tunze 6095 na dobry początek.

Jedyna wada jaką widzę to tylko cena, uuuu

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wątek oczyszczony ze złej energii :coffee:

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że co druga osoba z portalu ma coś do dodania w tym temacie zwłaszcza mojej ortografii. A sami piszą:

,, powiedzielam,, - co by to słowo nie miało oznaczać.

Dziękuję wyrozumiałość i jakże cenne uwagi akwarystyczne dotyczące moje dysleksji na tym portalu podkreślam akwarystycznym :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daniellu, uwierz mi wyważasz otwarte drzwi na oścież. Byli tu podobni przed Toba, analogicznie rozdzierali te same szaty. Wielokrotnie. Na tym forum Akwarystycznym panują jakieś zasady (regulamin) i w dobrym tonie jest korzystanie z opcji podkreślania błędów, które sam robie i polegam na tejże pomocy "podkreślarki". Nie oburzaj się, szybko sie przyzwyczaisz. Pozdrawiam. luft

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.