Skocz do zawartości
Pietrek

euphyllia poparzyła sinularie

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy dni temu przyjechała do mnie silunaria posadziłem korala około 10cm od euphyllii.

Niestety nie spodziewałem się, że aż tak się napompuje i kiedy wróciłem z pracy okazało

się, że oda korale się stykają, odsunąłem je od siebie, ale wczoraj kiedy dotarłem

do domu zobaczyłem ze silunaria kompletnie oklapła, kiedy ją dotknąłem zaczęła się

rozpływać :( NO3 skoczyło do 15 z praktycznie zera, PO4 0,04 z 0,01 (pomiar na małe hannce)

Czy to możliwe, żeby tak podziałały na siebie te dwa korale czy przyczyną może być coś innego?

pozostałe parametry wody: kH 8, Ca 430, Mg 1380, pH 8, temperatura 24-25 st. zasolenie 1024

i są to raczej stabilne parametry u mnie w zbiorniku od dłuższego czasu.

Dodam również, że druga sinularia która jest u mnie od ponad roku czuje sie świetnie.

Pierwszy raz mi się coś takie zdarzyło wiec wybaczcie jeżeli zadaje głupie pytania.

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ełfilka to bardzo agresywny koral, potrafi dotkliwie poparzyć inne koralowce nawet w dużej odległości. Gdy czuje się zagrożona, wysuwa dłuższe niż normalnie macki i walczy o swoje. Sinularia ma z nią znikome szanse.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ełfilka to bardzo agresywny koral, potrafi dotkliwie poparzyć inne koralowce nawet w dużej odległości. Gdy czuje się zagrożona, wysuwa dłuższe niż normalnie macki i walczy o swoje. Sinularia ma z nią znikome szanse.

Ale sinularia też w cale do spokojnych nie należy u mnie np.sinularia się nachyliła pod wpływem przezemnie źle ustawionej cyrkulacji i dość mocno poparzyła briareum.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek uczy się przez całe życie, szkoda mi tylko bardzo tej sinularii, na przyszłość będę wiedział, że poczekac kilka dni i sprawdzić do jakich wielkości pompuje się koralowiec.

175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z euphyllią jest taki, że w razie zagrożenia potrafi wypuścić pojedyncze, bardzo długie macki. Dlatego przy ustawianiu nowych korali do "normalnych" rozmiarów ełfilki trzeba dodać spory zapas.

Pod względem agresji sinularii nawet nie ma co porównywać euphylli, to całkowicie inna "kategoria wagowa".

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz musze tylko przywrócić stabilność zbiornika, dobrze, że sie i tak w miarę szybko zorientowałem co się

stało i wyciągnąłem poparzonego koralowca. Niesamowite jest to jak szybko to się stało, nie chce wyjść na dziwnego człowieka, którego fascynuje to jak sie koralowce wykańczają, ale fakt jest taki, że to niesamowite

Edytowane przez Pietrek (wyświetl historię edycji)

4117_4119.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.