Skocz do zawartości
kaspy

zawór AM M-Ventil?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję 2 zaworów elektromagnetycznych do kontroli przepływu wody RO, myślałem o standardowym zaworze AM M-Ventil. W instrukcji opisany jest sposób podłączenia do osmozy (za filtrem sedymentacyjnym, gdzie mam już jeden zawór), ale ja akurat potrzebuję w kontrolowany sposób rozprowadzić wodę do dwóch punktów już po filtracji - więc zawory będą za DI. I tutaj mam problem - na dole instrukcji pisze że zaworu nie należy stosować do wody morskiej (co jest łatwe do zrozumienia) oraz do wody RO (?!?). Czy ta ostatnia uwaga jest przeznaczona dla ludzi którzy nie zrozumieli czemu zawór powinien być przed membraną, czy ma też jakieś uzasadnienie fizyko-chemiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz mieć elektrozaworów tylko za DI, w ten sposób załatwisz membranę w kilkanaście min :)

Napisz co chcesz osiągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz mieć elektrozaworów tylko za DI, w ten sposób załatwisz membranę w kilkanaście min :)

Napisz co chcesz osiągnąć.

Tak jak napisałem w poście powyżej mam już elektrozawór przed membraną. Jest sterowany przez kontroler filtra (Vertex Puratek Deluxe 100). Na wyjściu systemu jest czujnik ciśnienia który wykrywa zamknięcie/otwarcie wypływu czystej wody z filtra. Przed DI, za membraną wpiąłem trójnik i zaworek który używam do pobierania demineralizowanej wody do celów nie-akwarystycznych. Na wyjściu filtra w kierunku do akwarium będę miał jeden zawór do dolewki, a drugi zawór do automatycznego napełniania zbiornika z wodą do podmian.

Edytowane przez kaspy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie to skomplikowałeś:)

Ja dolewkę i uzupełnianie zbiornika do podmian rozwiązalem inaczej tj:

Za Di mam trójnik z ktorego jedna odnoga idzie do sumpa gdzie jest czujnik i na tej odnodze jest zaworek przeciwzwrotny

Drugi wężyk idzie do zbiornika do podmian gdzie jest zaworek plywakowy z aquatrend

W momencie gdy otwiera sie elektrozawór to woda leci mniej więcej równo do sumpa i do podmianek, a jak zbiornik na podmianę jest pełny to leci tylko do sumpa

Zaworek na nitce do sumpa jest konieczny bo membrana w dolewce Aquatrend stawia spory opór.

Można też prościej na 2-ch czujnikach w szeregu ale wtedy przed podmianą muszę podnieść czujnik w sumpie, zakręcic zaworek odcinający dopływ do sumpa i odkręcic zaworek przed zbiornikiem na podmiany.

Po napełnieniu sie zbiornika na podmiany operacja odwrotna - opuszczam czujnik w sumpie, podnosze czujnik w zbiorniku na podmianę i przekierowywuję wodę w kierunku sumpa

Obydwa warianty stosuję dość długo i jak na razie wszystko dziala no i nie muszę korzystać z polisy ubezpieczeniowej :)

Może ktoś jeszcze podzieli się swoim automatem do uzupełniania równoległego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.