Skocz do zawartości
t2mek2

Pleksi na przykrywke do akwaium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedługo startuje ze swoim zestawem.

Na poczatku planowałem akwarium Nano Reef 30l

ale staneło na Cube 35x35x35 43l

Mam juz cały sprzet poza przykrywką do akwaium, chciałbym wykonac taka jak jest w oryginalnym zestawie.

Czy przezroczysta płytka Pleksi sie nada? czy swiatło bedzie przez taka płytke przechodzic z pełną "mocą" ?

Jezeli nie to z jakiego materiału mógłbym takie cos wykonac?

do zestawu jest filtr kaskaowy wiec musze wyciąc jedną strone w owal.

Dołącze filmik z oryginalną przykrywką zeby to ładnie zobrazować:)

dokładnie ją widac w 4:36 minucie filmiku :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym to zostawił tak jak w oryginale, bo możesz mieć problem z temperaturą, a w tak małej kostce to może być moment jak skoczy powyżej 30st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym jednak musiał zastozowac taka szybke to pleksi sie nadaje? ile mm grubości, lampka aquael 2x 11w znajdowałaby sie 4-5 cm nad nią, producent podaje 98% przepuszczalnosci swiatła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnej wielkości baniak ( 30X30X35 ), i swego czasu wyciąłem z pleksi pokrywkę do niego. Opierała się na wzmocnieniach które miałem wklejone w akwarium ( nie wiem po co przy tej wielkości akwa, ale to inna sprawa ) .

Z własnego doświadczenia powiem żebyś nie pchał się w pokrywkę - temperatura skacze bardzo szybko w górę - bez wiatraków nie ma szans utrzymania jej w jakichś sensownych granicach. Drugą kwestią jest to że po jakimś czasie od spodu zaczyna się osadzać sól itp. efekty parowania wody, które skutecznie ograniczają ilość światła która przedostaje się do wody.

Pozdrawiam

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumpa mam przykrytego pleksą, akwarium szkłem. Od zawsze.

Oczywiśćie szparka jest dla wentylacji. Położyłem szkło na gumowych stopkach z OBI czyli na całej długości jest szczelina ~1cm.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez sie nad takim rozwiazaniem zastanawialem, zanim wpuszcze jakas plywajaca obsade... ze slodkiego znam z autopsji smutek jak znajdujesz martwa rybke kolo akwa, wiec lepiej dmuchac na zimne. tak sobie obmyslilem, ze dotne pleksido potrzebnych wymiarow, a w celu lepszej wentylacji poprzewiercam male dziurki... mialem jeszcze pomysl zeby plekse zastapic delikatna siateczka, ale jakos go odrzucilem:P

112l, 15kg LR, 9kg LS, 4x24W t5 sloneczka, JVP 101, Turboflotor Blue 1000.

Poki co na miekko :) Amphiprion ocellaris, Chrysiptera cyanea, Amblyglyphidon auresus, Pictichromis poryphera, Calcinus elegans, Archaster angulatus, Nassariusy oraz Turbo-sy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybka (plexa/szkło) szkoda się w to bawić przy tak małym zbiorniku, co do temperatury bardzo istotna sprawa, na moich kostkach nie ma pokryw są tego same plusy:

-Nie trzeba czyścić co 2/3dni szybki

-Światełko cały czas równo oświetla

-Stała temperatura (nawet przy prawie 30 stopniach w pokoju temp utrzymywała się na poziomie 27 stopni.

4715_4728.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innymi słowy wszystko zależy od temperatury w pomieszczeniu w którym stoi akwa.

Jeżeli jest optymalna dla zwierzaków to można myśleć o pokrywce, ale jeśli za wysoka to trzeba kombinować ....

Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w 30 mam g. okinawae i plexi i ledy i wiatraczek w górnej pokrywie kaskady i odwrócony rt 2 i jest ok :thumbup: tzn 26-27 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.