Skocz do zawartości
Adi Zet

3 tygodnie bez podmian-git

Rekomendowane odpowiedzi

włąśnie dizsiaj robię pierwszą od 3 tygodni podmianę wody

(20 dni) i jedyne co zauważyłem w tym okresie to dużo życia , nowego znaczy się wyszły:

piękne glony (i pierwszsy kawałek wapiennego, mesophyllum) w tym takie krzaczaste czerwone i jakaś halimeda

do tego dorosła pięknie moja prolifera która zaczeła marnieć wraz ze zmianą soli

i choć to już z tym nie związane, zauważyłem małą rozgwiazdę słoneczną, granatową, 1cm i jest GIT

nic nie zmarniało, tylko wczoraj zoanthusy się nie otworzyły ale jest OK.

żadne inne grzybki czy inne kolonie polipów nie składały się, tylko pięknie rosły, mimo dość małego poziomu mikroelementów.

I tu moje pytanie: jak często i po ile podmieniać wodę?

Najpierw było 5l/tydzień ale prolifera gniłą, teraz zrobiłem to co powyżej i chcę podmieniać 2l tygodniowo, chyba będzie OK? nie?

a teraz to już mi napiszcie ile powinienem podmieniać wody żeby mi glony nie gniły, bo nitkowate nie urosły nawet o włos, a prolifera o ok. 8cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez rok robiłem 1 podmianę i wszystko pięknie żyje.

Raczej z braku czasu i wrodzonego lenistwa więc nie polecam tego jako regułe ale dodawałem mikroelementy, stosowałem raz na jakiś czas węgiel aktywny i kontrolowałem PO4 i nie było problemów.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie robię żadnych testów, zarażony już wiesz że kiedy będę mógł, myślę że na samym początku stycznia robione kamerą internetową. w ogóle mój baniak fajnie wygląda, tylko brakuje mu korali i jakiejś rybki czy krewety, za mało się tam rusza

PS: JJUUUUUHHHUUUUUU DZISIAJ DORÓSŁ MI 1 ZOANTHUS!!! WRESZCIE COŚ MI UROSŁO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.