Skocz do zawartości
TMK

krewetka pistoletowa i modliszkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno dawno temu zaczeło strzelać mi w baniaczku. Przez okolo rok udało mi się zaobsewować końcówki czułek w jamce ze dwa razy i raz parę wyrażnie niesymetrycznych szczypiec bez koloru. Więc wiem w której skałce mieszka,ale dotąd nie widziałam całości.Od kilku dni mam 2 debeliusy i może to ją ośmieliło bo dziś w biały dzień ZOBACZYŁAM :D:yes:yes Oczywiście na mgnienie oka. To coś jest (starałam się szybko patrzeć) w paski chyba czerwonawe wielkość ciała to ok 2 cm. Zastanawiam się właśnie czy to to ,bo na googlach jest dużo ale róznych zdjęć. Jakieś pł roku temu widziałam też coś jasnozielonkawego krewetkopodobnego czyżby to mogłabyć krewetka modliszkowa? Czy ktoś może zdecydowanie zaprzeczyć/potwierdzić że ona też strzela? I gdzie można znaleźc konkrety bo mam wrażenie ze to jakieś zjawy legendy lub diabelskie stworzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by ewenualnie był Alpheus leviusculus ,ale oprocz meerwasser nie znalazłam innego zdjęcia.Ale kiedyś... ją złapie i zrobię fotkę.

Natomiast nadal nie wiem czy modliszkowa na pewno nie strzela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BeRsErK :

Stawiam na pistoletową ale zobacz i porównaj sam

Ja bym napisal : porownaj sama

Pozdrawiam dla TMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modliszkowa nie strzela - najwyżej rozłupuje muszle, a to inny dzwięk.

Także spokojnie można przyjąć że to twoje cuś to kreweta pistoletowa. Gdybyś miała modliszkową to by ci zwierzaczki gineły w "magiczny sposób" (choćby ślimaki czy kraby)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pistoletową, bo dziś widziałam,a słyszę od dlugiego czasu. Miałam pustelniki, ale niestety się nie uchowały, czy modliszkowa atakuje pustelniki? Mam dużego turbo i ciągle jest. Natomiast małe ślimaki to pojawiają się i znikają.

Modliszkową widziałam dość dawno i nie wiem czy jeszcze żyje.Obecnie mam dwa mandaryny -od września i od kilku dni dwa debeliusy i zastanawiam się czy mogą zostać żarciem.Wydaje mi się ze krewetkę pistoletową ośmieliła ich obecność, a może to przypadek, ale dziś pokazała się ze 4 razy, a jej roczna średnia pokazywania wynosi 1,5 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja pistoletowa często pomyka po tanku ale tak max. 10cm od norki i tylko jak gobi stoi na czatach. Dokup jej yellow watchman gobby lub jakąś inną symbiotyczną babkę (tanie są) to zobaczysz jaka to zabawna para.

Co do modliszkowej - jeśli była to na 100% jest dalej. Z tego co czytałem to tak wredne stworzenie że prędzej zeżre ci wszystko z baniaka niż zdechnie z głodu. Na razie pewnie jest mała i się nie zabiera za zwierzaczki ale jak podrośnie to może być problem.

Pustelniki podczas wylinki są bardzo łatwym łupem - to samo krewetki więc jak ci zacznie coś znikać to wiesz już gdzie się podziało.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ze trzy pistoletowe. Zielonkawe w niebiesko czerwone paski z asymetrycznymi szczypcami. Brzydkie jak noc listoadowa. Strzela tym większym jak cęgami. Jest to tak głośne ze budzi mnie w nocy czasem - mam akwa w sypialni. Jak tylko sie porozumiewaja to strzelają cicho, ale czasem przywali nieźle. Widziałem je w sumie ze 4 razy przez 3 lata a słyszę co dzień i ...zastanawiam sie kiedy zdechną bo na złapanie nie ma szans.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam modliszkową na samym początku (przypętała się ze skałką, jak to zwykle bywa). Mój mąż ją załatwił za pomocą pęsety. Teraz chyba mam pistoletową, ale jak dotąd jej nie widziałam. Z akwarium jeszcze nic nie zginęło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

To by ewenualnie był Alpheus leviusculus ,ale oprocz meerwasser nie znalazłam innego zdjęcia.Ale kiedyś... ją złapie i zrobię fotkę.

Natomiast nadal nie wiem czy modliszkowa na pewno nie strzela

Modliszkowa strzela również :D na 100%. Wiem bo miałem.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
smk :

Modliszkowa nie strzela - najwyżej rozłupuje muszle, a to inny dzwięk.

Także spokojnie można przyjąć że to twoje cuś to kreweta pistoletowa. Gdybyś miała modliszkową to by ci zwierzaczki gineły w "magiczny sposób" (choćby ślimaki czy kraby)

Wolałbym abyśmy pisali tylko to czego jesteśmy pewni. Mopdliszkowa strzela, jej strzały sa inne niż pistoletowej ale strzela i to głośno.

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Darek S

A co jeszcze masz w akwa?

Ja jestem mocno zdziwiona co się stało mojej, ze się pokazuje. Zadnych nowych skałek, czyli nie zjawiła się konkurencja-tylko dwie nowe krewetki debeliusy.

A czego to nie robiłam, zeby ją zobaczyć. Budzik o 3 w nocy, latarka, pułapki ze słoiczka z zepsutym mięskiem, ze świeżym mięskiem, od kurczaka po małże. Nawet ukłułam się w palec i usiłowałam ją wywabić na moją krew i nic...

Raz udało mi się zobaczyć szczypce,a ze trzy razy tylko czułki.

Mieszka w skałce z kilkoma otworami i co ciekawe wejścia są zagospodarowane Tzn przeważnie leży w środku jakiś kamyczek ziernko piasku,a co ciekawe czesto jakiś mikro mały gdzieś znaleziony grzybowieniec .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest 21.50 i pokazała się kolejny raz .Tym razem szczypce w ataku, ale nie strzelała.ślimak przelazł po jej norce i został zaatakowany-szczypany od spodu. Slimak ma na imię Fiona i była nieco zdziwiona tym atakiem.jutro zarzadzam eksmisję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn co jeszcze wogole ?

sprecyzuj pytanie bo bardzo ogolne

95-akwa1.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz krewetki lub kraby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krewetki były dwie, ale wykończył je pseudochromis :D ( na samym środku akwa - różowo-żołta ryba) Kraby mam . Ten z avatara to calcinus elegans no i mam jeszcze 2 duże po 2-3cm głowotułowia - same ze skałą przyszły, czasem ich widac, ale nic nie ginie i nie skubią korali. No i jeszcze inne małe krabiki pomykaja po skałach. Na moją pistoletową polowałem kamerą w podczerwieni, po ileś tam godzin, aż mi się znudziło. Tak jak pisałęm widziałem je kilka razy ale słysze codziennie, nawet teraz w tej chwili a szczegolnie nocą ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ TMK, podobał mi się fragment o krwi. Czego to się nie robi dla nauki:)

Ja swoich pistoletowych nigdy nie widziałem. Słyszę je codziennie ale nic poza fragmentami wylinek nie zaobserwowałem. Kolor wylinki: beżowopomarańczowodziwny. Może chęć pokazywania się jest ściśle związana z gatunkiem. Jedne są bardziej, inne mniej śmiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

Nawet ukłułam się w palec i usiłowałam ją wywabić na moją krew i nic...

Jestes pewna ze ty tam czarnej magii nie uprawiasz :D hehe - ja juz karmiłem moja languste schabowym ale zeby własną krwia, cóż za poświęcenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do krwi to jakoś tak skojarzyło mi się z rekinami,ale nie poskutkowało ;( Fajnie by było mieć zaklecie Machamy różdżka i wołamy MANTIBUS a tu wszelkie modliszki i inne wychodzą zahipnotyzowane....

Dzisiaj pistoletowa znowu się pokazała. Ponieważ wiem w której skałce była, skałka powendrowała do mikro akwarium. A ja teraz siedzę i slucham z której strony bedzie strzelać z prawej czy lewej? słucham słucham i cisza..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo przeskoczyła do innej skałki:)

Jak duże, przepraszam, małe, jest Twoje mikro akwarium obserwacyjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 litry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no. Kawał oceanu. Ja coraz częściej myślę o jakimś naprawdę małym akwarium ale powstrzymują mnie trudności techniczne, na których pokonywanie nie mam czasu. Możesz pokazać albo opisać swoje mikro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikro obderwacyjne to tylko pojemnik z wodą z akwarium nic poza tym. Jutro kupię gdzieś jakąś mała pompkę i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A temperatura jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura w mieszkaniu to 22-23 stopnie . większy problem to brak ruchu wodyLiczę na to że za kilka dni ją złapię, jak nie to rozwalam skałkę.

Skałka strzela,więc polowanie zaczęlo się dobrze. A potem spróbuję coś wykombinować z sitkiem idać z powrotem do akwarium.Jak w końcu będzie duże to może do refugium.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.