Skocz do zawartości
smk

Uzupełnianie odparowanej wody - problem z czujką.

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 dni mam podłączony pod moje 550L AM Nivaumat (połączenie czujki poziomu wody z pompą SP3000) który od roku pięknie działał w mojej 12L rafce.

I od 2 dni mnie dobija włączająca się i wyłączająca pompa dozująca. Kto ją ma to wie że załącza się ona z charakterystycznym kopnięciem. I jak tak słysze to kopnięcie co 1-2 minuty to zaczynam rozumieć dlaczego ludzie sobie podcinają żyły :D

W małym akwarium działało pięknie - jak woda spadła to załączała się pompa, nalała co miała nalać i był spokój. A tutaj odpala się i gaśnie po kilku sekundach bo czujka pląsa na niespokojnej powierzchni falującej w sumpie wody.

Można to jakoś rozwiązać żeby tak nie skakło? Zaznaczam że przestawiłem czujke w najspokojniejsze miejsce w sumpie.

Jak w takim razie sobie radzicie u siebie skoro macie jeszcze większy obieg w akwariach niż te moje 3500L/h?

Może kontoler przewodności zakupić i podłączyć do pompki SP3000? Wolałbym nie bo to dodatkowy niemały wydatek a nieveaumat mi się doskonale sprawdzał , a poza tym boje się że coś się zblokuje w kontrolerze i mi zaleje wodą RO akwa (nie wiem czy to realna groźba ale taką jakąś mam czarną wizje :D )

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklej do sumpa kawalek rury albo zrob maly komin otwarty od dolu i tam wsadz czujnik inaczej nie pozbedziesz sie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo wylacznik zwloczny - zalacznie na dowolnie krotko, i pompka pracuje np. minute lub kilka min. Ile wody naleje tyle naleje. Ustawic tak, zeby nalalo tyle aby nie wlaczylo sie ponownie za szybko.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie w sumpie wkeiłem kawałek przegrody (pleksa) która osłania czujnik pływakowy przed "wielką falą".

Zadziałało, to chyba najprostrzy i najskuteczniejszy sposób na "wielką falę"

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie podłączyłem zwykły wyłącznik czasowy (mechaniczny z castoramy za 15 zł) i załączenia odbywają się w godzinach nocnych - kiedy niveaumat nie ma zasilania, to nawet jak czujnik lata góra-dół w sumpie, to i tak się pompa nie załącza. Jak poziom jest niski, czujnik w dole i jest zasilanie z wyłącznika czasowego, zaczyna się dolewanie. I tak kilka razy w ciągu nocy. Wtedy też dolewa się kalkwasser, a ja pompki nie słyszę, bo śpie. Chyba poza tym u mnie załącza się bezgłośno. Ale napisz maila do aquamedica - ja kiedyś miałem problem z wężykiem (okazał się trochę fabrycznie za długi i po reklamacji dostałem gratis nowy). Może wymienią Ci silnik, jak ten tak hałasuje. Masz jeszcze gwarancję?

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krewetka_3: ta pompa chyba u wszystkich halasuje przy wlaczeniu.

u mnie byl podoby problem jak mialem czujnik w glownym zbiorniku. jak go wstawilem do malej komory sumpa to sie zrobil spokoj..ale tam nie mam fali.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - podepne pod włącznik czasowy żeby niveaumat tylko wieczorem chodził (w nocy ryby by chyba ducha wyzionęły gdyby ta pompka kopała im przy załączeniu). No i zobacze czy bedzie miejsce na wklejenie w rogu "refugium" dla czujnika :D

A właściwie to podpieta mam pompe do sterowalnej belki to wystarczy że ustawie w profiluxie godziny pracy gniazdka - nie bedzie potrzeby dodatkowego klockowatego włacznika czasowego podpinać

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silniki synchroniczne (a takie właśnie mają sp3000) mają to do siebie, że po jakimś czasie starsznie hałsuja przy starcie (wręcz jak pisze smk - kopnięcie). Co więdziej, zużywają się w trakcie użytkowania, dlatego należy go wymienić. Ja już jeden kupowałem i wymieniałem - chyba po 2 latach pracy - dolewania. Teraz jest cichutko.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.