Pietrek Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Hanki HI 758 no i pojawił mi się problem, wynik Ca z Hanki wychodzi mi 527 (powtarzałem trzy razy) wszystko robię wg instrukcji 1 ml odczynnika A, dopełniam RO/DI do 10 ml, potem po pomiarze dodaje 0,1 ml badanej wody i odczynnik B, mieszkam, wycieram fiolkę i do hanki. Robiąc test tej samej wody testem kropelkowym Salifert pomiar wskazuje 410, szczerze to właśnie ten pomiar wydaje mi się prawdziwy, bo sól stosuje IO dozuje Ballinga i zawsze Ca utrzymywało się na poziomie 420-440, ale to zawsze był pomiar testami kropelkowymi. Co może być źle i czy jest możliwe, żeby przy soli IO poziom Ca był tak wysoki? Zbiornik mam dosyć obficie obsadzony miękkimi koalami i dwoma LPS'mi. Co mogę robić źle? będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam Piotr Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2012 hej, ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak? albo czy możliwe jest aby poziom Ca był tak wysoki? Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pietrek Zgłoś Napisano 11 Lipca 2012 Chłopaki pomuszcie, bo nie wiem co robić, jak sprawdzić czy pamiar z hanki jest poprawny? Cytuj 175L w obiegu, odpieniacz TUNZE DOC Skimmer 9410, NJ2300, Pacific Sun 90W + 2x24W ATI, VorTech10, Biopellets, małe refugium + 8W LED, pełny Balling, miękkie, LPS i łatwe SPSy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach