Skocz do zawartości
adams888

komin zewnetrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam, szukam i nie znajduje nic, co by mi odpowiadało w 100%... chce zamontowac zewnetrzny komin tylko nie wiem jaki wymiary zastosowac, myslalem o 20cm szer x 10cm gł x 20cm wys- bedzie dobrze? miejsce na grzebien 5x15cm. srubunki 3/4 spływ, 1/2 rewizja i 1/2 powrót- tylko tu mam jeszcze jedno pytanie: 20mm w srubunkach 1/2 to srednica otworu w szkle czy wewn. grubosc hydrauliki i w zaleznosci jaka ma byc to trzeba pod nia podpasowac otwory w szkle? Wydaje mi sie, ze chodzi o otwory w szkle ale wole sie upewnic, niz cos zrąbac na początku... Chce juz zamówic w koncu akwa, a cały czas mam z czyms wątpliwości... baniak- 60x40x40, obieg nj1700, lampa 6x24w ale bede wykorzystywał tylko 4, chyba, ze w przyszłości bedzie potrzeba to jeszcze jedna zaczne swiecic. Bede niezmiernie wdzieczny za udzielona pomoc... pozdrawiam Adam T.

220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Witam.

Tutaj sobie poczytaj o wymiarach otworów. O tu :) Jak już będziesz wiedział co ile miejsca zajmuje rozrysuj sobie na kartce albo jakoś inaczej i przymierz czy Ci ręka do komina wejdzie. Ja taką własnie zasadę przyjąłem i w razie co moge sobie coś pogrzebać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam akwarium również z zewnętrznym kominem tak wyglądają jego wymiary

http://nano-reef.pl/gallery/image/35401-projektakwarium/

przejrzyj sobie pozostałe zdjęcia galerii nie są moje ale na nich sie wzorowałem. ja zmieniłęm w tym rysunku szerokość na 40 cm i wycięcie pod spływ na głębokość 5 cm, chce mieć wysoko tafle ale szczerze to te 7 cm moglem zostawić bo musiałem docinać grzebień.

Uważam że za dużo w kominie dawać 3 dziury przy tak wąskim akwarium. Zostaw w nim spokojnie takie wymiary jak na tym rysunku w kominie daj tylko splyw i rewizje a z drógiej strony puść odpływ do tego nie potrzebujesz komina. Poza tym jak w jednym miejscu będziesz mial wszystkie 3 rury to nieźle będziesz musiał tam kolanek nakłaść wiec szkoda dławić pompy obiegowej i tracić niepotrzebnie waty. Co do wielkości dziur to u mnie te 27mm jest pod śrubunek od rury 20mm(rewizja) a 35mm od śrubunku 25mm (spływ) ze sklepu erybka ale to są chyba uniwersalne wielkośći. Pozdrawiam

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.