Skocz do zawartości
BeRsErK

Ile soli Kent'a

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pobawiłem się w testowanie wody do podmianki aby sprawdzić czy RO nadal spisuje się ładnie.

Przy okazji zmierzyłem Ca i wyszło mi jedyne 340/350...

daję 35g/l do wody o temperaturze 25 stopni - czy trafiłem na jakiś wybrakowany worek ?? A może należy jej dawać więcej??

dzięki z góry za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość soli ma wapnia w tym zakresie. Jezeli byoby inaczej, sól taka bardzo ciężko rozpuszczałaby się w wodzie, a jeżeli już Ca byłoby wysokie, to nie można byłoby uzyskać buforu (KH). To mit moim zdaniem że jakość soli określa się na podstawie zawartości Ca.

Dla przykładu kiedyś mierzyłem sole, które używałem - tym samym testem, w tej samej wodzie, tak samo mieszanej. Ca wyglądało następująo:

TM Pro Reef - 380

AM Reef Salt - 380

hW - 360

Pozostałe parametry były także bardzo zbliżone. Reszta to marketing, ładne opakowanie, etc.

Sukces tkwi gdzie indziej.....

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do składu to się tylko częściowo zgodzę. Swego czasu stosowałem

sól hW i rzeczywiście zmierzone wartości w świerzej solance to :

Ca - 360

kH - 6,4

pH - ok. 8 (test kropelkowy, który obecnie już odpuściłem z racji mało miarodajnych wyników).

Natomiast w przypadku soli AM Reef Salt zrobiłem pomiary na soli z dwóch różnych wiader 25 kg kupionych w różnych okresach i pomiary się powtórzyły a uzyskałem następujące wyniki:

Ca - 435

kH - 8,8

pH - nie mierzyłem

Mg - 1305

Zatem można uzyskać wyższe wartości, a na forum czytałem, że w jakiejś soli chyba Tropic Marine Pro Reef nawet 450 Ca.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parametry reef salt są moim zdaniem b. dobre. Czasami przy takich parametrach, sól wolniej się rozpuszcza. hW rozpuszczało mi się najszybciej, Tropic Marin i Reef Salt trochę wolniej. Ale to jest związek z niską zawartością Ca w hW.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację sól AM rozpuszcza się wolniej, ale też dlatego rozpuszczam ją w trzech etapach dosypując kolejne porcje po całkowitym rozpuszczeniu poprzednich.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Wiedze ze piszecie sobie o parametrach soli

to ja tez cos napisze/

Ja kupilem otwarta Aquarium Systems - Instant Ocean

byla lekko zbrylona.

Jest w worku zapakowana (nawet w 3)

Po ponad 2 miesiacach sol jest wilgotna i klejaca jest w suchym miejscu juz byly 2 podmianki glonow nie widze wiecej (choc jest ich troszke)

teraz jak bede sie przesiadac do wiekszego akwarium to chce kupic taka sol - Red Sea Salt

I boje sie moze byc tak samo jak z poprzednia

Macie jakies doswiadczenie z tzmi solami co napisalem

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem redsea i nie polecam, u mnie glony rosły jak chwasty. od niedawan używam pro reef tropic marin i glony juz prawie zanikły (tylko trochę na szybach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi miałeś redsea i nie polecasz bo były glony...człowieku ile Ty masz to akwa??

Może Ci się po prostu okres dojrzewania skończył i dlatego glony ustapiły co ??

Warto się nad tym zastanowić nim oczernisz jakiś produkt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo miałem napisać BeRsErK. Jeśli w taki sposób, jak Adi będziemy wyciągać wnioski to daleko nie zajedziemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BeRsErK :

Adi miałeś redsea i nie polecasz bo były glony...człowieku ile Ty masz to akwa??

Może Ci się po prostu okres dojrzewania skończył i dlatego glony ustapiły co ??

Warto się nad tym zastanowić nim oczernisz jakiś produkt...

Czyli moge zaryzykowac

sol jest tania akiedys czytalem opinie nawet dobre

mam tylko miekkie wiec nie potrzeba mi bardzo wysokiego poziomu wapnia

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popytaj jeszcze Tynio ludzi, którzy jej używali - ja jej nie używałem a w wypowiedzi chodziło mi o to, że Adi ma tendencję do trzepania bzdurnych postów dla samej chyba przyjemności pisania.

Nie wiem skąd w tym młodym człowieku takie przeświadczenie, że mając akwarium morskie...nawet nie to - mając zaczątki akwa morskiego posiadł już wiedzę wystarczającą do dawania opinii i rad...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Panowie kupuje TM pro reef i po zalozeniu mojego zbiornika ku mojemu wilekiemu zdziwieniu nie mialem ani grama glonu. Zbiornik mam juz pare miesiecy i dalej nic. Chicalem kupic sol AM ale wlasciel sklepu Diadema z Krakowa powiedzial mi ze bede mial mase glonow jak bede ja stosowal wiec kupuje od niego na kilogramy TM i nie mam problemu z glonami. Przeszedl bym na AM ale boje sie inwazji glonow.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaczynałem z Reef cristals i polecał bym ją każdemu na początek - u mnie spisywała się naprawde dobrze. Teraz lecę na kentowskiej i zwierzaki też nie narzekają ;]

Nad TM cały czas się zastanawiam - w styczniu może zaryzykuję ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest droga ale moze warto dolozyc pare zlotych skoro ja polecaja.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zróbcie sobie taki eksperyment, jeżeli oczywiście macie trochę czasu i ochotę

1) Weźcie baniak o dowolnej pojemności, dobrą wodę osmotyczną i dowolną sól. rozmieszajcie sól, włączcie cyrkulację i zapalcie światło. Glon żaden nie wyrośnie, tak więc stwierdzenie, że od soli rosną glony jest błędne.

2) Włóżcie do tak przygotowanej solanki glony - te zapewne nie będą miały się za dobrze, ponieważ w wodzie nie ma substancji odżywczych (związków azotu i fosforu)

3) Żaden producent nie pozwoli sobie, na zawartość azotanów czy fosforanów w soli, bo to byłoby śmiercią dla jego marki

4) W KAŻDEJ soli są śladowe ilości azotanów i fosforanów.

5) W każdym akwarium są śladowe ilości PO4 i NO3 - po4 jest wprowadzane z pokarmami (szczególnie mrożonymi) oraz kiepskiej jakości wodą osmotyczną - ile osób mierzy na wypływie jakość wody RO ???; no3 jest wynikiem wszechobecnego cyklu azotowego!

6) jeżeli nie byłoby azotanów i fosforanów, żaden koral by nie rósł - miękkie nawet lubią lekko podwyższone NO3, a twarde nie rosłyby bez obecności PO4.

7) Glony w akwarium są wynikiem niewłaściwej gospodarki tymi związkami:

- ludzie używają kiepskiej jakości osmoz

- nie wymieniają regularnie prefiltrów (do RO)

- nie mierzą parametrów RO

- filtry RO rzadko są przepłukiwane

- mają często "stare" światło, lub źle dobrane

- ludzie często przesadzają z karminem (zarówno ryb jak i korali różnymi pokarmami)

- często w zbiorniku jest kiepska cyrkulacja i odpienianie

- azotany powstają w wyniku zbyt słabej filtracji biologicznej (mało żywej skały, źle rozwiązana cyrkulacja)

8) Każdy z powyższych elementów lub ich kombinacja jest przyczyną powstawania glonów, a dokładniej nagromadzenia substancji odżywczych, dzięki którym rosną glony jak szalone.

Widziałem OCHYDNE akwaria na soli TM Pro reef, choć jest to sól ciesząca się dobrą opinią. Widziałem też zbiorniki na innych solach - piękne i ohydne. Sól nie ma z tym za wiele wspólnego. Dopiero wszystko naprawione co opisałem w punkcie 7 daje piękne efekty. Zapewniam.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.