Skocz do zawartości
martinnew

piasek z Bałtyku

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że mieszkam nad morzem, a do otwartego Bałtyku mam kilka km to zadam pytanie, które może jest herezją, a może nie....

Czy ktokolwiek próbował do akwa wrzucić piasek z Bałtyku zamiast koralowego? zadziałało? tzn bez problemów z glonami i parametrami, czy też pomysł jest z gruntu zły i dlaczego, pozdrawiam, Marcin

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak samo jak byś zrobił kupe do akwarium i zastanawiał się czy coś na niej wyrośnie. Taki piach to samo zło. Po co kombinować - kup sobie kilka kilogramów żwiru za 8 zł za kg dużo Cię to nie wyniesie, a na pewno będzie to zabieg bez stresowy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amati- ja proszę o argumenty, a nie o fekalne porównania, masz dowody, doświadczenia to napisz, co zawiera a czego nie, nie pisz tylko że Batyk jest zanieczyszczony itp, bo inna jest woda w Zatoce, a inna na otwartym morzu, a jeśli nie wierzysz, że można używać piasku z morza to odsyłam na nano-reef.com, poszukaj co tam ludzie wrzucają, skąd biorą wodę lub piasek, a nawet ryby i bezkręgowce, a potem się wypowiadaj

PS piszesz, że to forum pada...ciekawe dlaczego? czyżby dlatego, że część ludzi ma tak mało do powiedzenia jak Ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkladajac do akwarium morskiego piasek czy tez skalki powinnismy starac sie zeby spelnialy one jakas role w naszym zbiorniku (filtracja, buforowanie pH itp)Piasek z Baltyku jest to piasek kwarcowy, i jego zastosowanie moze nam jedynie dostarczyc krzemianow, a tym samym pozywki dla okrzemkow. Dlatego lepiej jest uzyc piasku koralowego ktory ze wzgledu na duza zawartosc wapnia swietnie buforuje parametry wody i oczywiscie duzo lepiej wyglada.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piasek koralowy rozpuszcza sie na tyle slabo ze praktycznie nie buforuje wody, chyba ze ktos w akwarium ma PH ponizej 8 (spojrz co trzeba zrobic w reaktorze aby doprowadzic do rozpuszczania)

piasek kwarcowy moze puszczac krzemiany, ale przy budowie duzego zloza jest o wieeeele tanszy od piasku koralowego (nie mylic ze zwirkiem koralowym)

piasek z Baltyku teoretycznie moze byc postrzegany jako "live sand" gdyz prawdopodobnie bakterie sa w nim te same co w piasku w oceanie - jednak nikt tego nie sprawadzil wiec to tylko teoria. Oczywiscie robaki w piasku baltyckim raczej nie przetrzymaja podniesienie temperatury i padna.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buforuje, buforuje w nieco starszych zbiornikach niz te dopiero co zalane pH czesto potrafi spadac ponizej 8, u mnie przykladowo wacha sie pomiedzy 7,7 a 8. W reaktorze wystarczy odkrecic CO2 i juz sie rozpuszcza, granit i piaskowiec tez jest o wieeeele tanszy a do akwarium morskiego wszyscy i tak kupuja zywa skale :)

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki bardzo za radę, właśnie niedawno przekonałem kumpla do akwa morskiego (ma holendra) i wspólnie zastanawiamy się nad możliwościami obniżenia kosztów zakładania, jeszcze nie wiem jak będzie, ale może np 2 cm batyckiego na dno i 1 cm koralowego na tę warstwę...pożyjemy zobaczymy.....jeśli będzie eksperyment to podzielę się doświadczeniami, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.