Skocz do zawartości
t2mek2

Moja mała kostka 43L ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za rady, jak wroce z pracy to wrzuce fotke xeni a raczej tego co z niej zostalo.

Co do skaly to odkupilem uzywana i nie wyszlo z niej zadne zycie ani szkodniki.

Na automatyczna podmianke nie moge sobie pozwolic ani nie chce juz zadnych rurek itp. w akwa jak i poza nim. :)

bede dolewal codziennie posolonej Ro powinno byc ok.

a jak z chemiclean - lac? chyba lepiej teraz poki malo mam zwierzakow. I tak juz sie wstrzymuje z zakupami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze rozumiem? Chcesz odparowana wodę uzupełniać solanka?! Tylko czysta RO bez soli!

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez troche soli paruje razem z woda wiec musze ja jakos uzupelniac, zreszta moze byc czyste Ro i tak bede sprawdzal i poprawial zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soli nic nie paruje. Dolewaj czystej RO bo narobisz sobie kłopotu.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie to tak, walnalem gafe :) ktos mi kiedys odradzal plytke pleksi na akwa jako pokrywe bo sol bedzie na niej osiadac itp, i na mojej lampce tez osiada. ale to pewnie z kaskady, tym sie kierowalem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz chyba nikt nie bedzie miał wątpliwości...

Xenia 3 dni temu:

post-14639-0-15958700-1348610080_thumb.jpg

Xenia 2 dni temu:

post-14639-0-28687900-1348610094_thumb.jpg

Xenia dzis:

post-14639-0-58906600-1348610156_thumb.jpg

Czy to mozliwe ze przez cyjano tak szybko kipnęła ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mała aktualizacja

Niedawno pokonałem Cyjano za pomocą Chemiclean, wyczyscilem zbiornik podmienilem ok. 20% wody

i uznalem ze czas na jakies korale. ;)

Z życia doszło:

na sporej (jak na moje akwa) skałce LR szczepki xeni

mała rurówka

krab pustelnik

Caulastrea - tylko jaka, Furcata czy Fluo ?

oraz w gratisie na skałce z Xenią 2 małe na 3cm węzowidła. Jedno widzialem juz w sklepie.

w nocy wylazł jeszcze jakis wieloszczet, a moze 2 (wystawał/y z dwóch stron)

nie wiem tez czy ten co mam jest szkodnikiem czy pozytecznym zwierzakiem, postaram sie go złapac na zdjeciu. Jezeli okazało by sie ze szkodnik to w jaki sposób mam go złapac?

Co do węzowideł to chyba bede musiał komus je oddac, sprzedac, wymienic, jak podrosna

Rurówke wsadziłem w dziure w skale, odrazu sie do niej przyssała, ale chyba dziura okazała sie za mała

(wystaje jej ogon) Moze tak byc czy musze ja przesadzic? jak to zrobic, wyrwac? nie chciałbym jej uszkodzic. :)

Zdjęcia:post-14639-0-62405300-1349198510_thumb.jpgpost-14639-0-52938900-1349198645_thumb.jpgpost-14639-0-84930400-1349198654_thumb.jpgpost-14639-0-11845200-1349198688_thumb.jpgpost-14639-0-84861500-1349198845_thumb.jpgpost-14639-0-92424800-1349198799_thumb.jpgpost-14639-0-37548100-1349198744_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie ułożona skała.

Tylko nad jednym się zastanawiam - co prawda jestem od 1,5 miesiąca posiadaczem morskiego akwarium... - sprawdzałeś parametry wody?

Dałeś tam jakąś ekipę w postaci ślimaków? Może jest ich za mało? Moje 2 turbo w 3 dni wyczyściły mi skałę... U Ciebie jest dość sporo glonów - przynajmniej tak pokazują zdjęcia...

Niech się wypowie ktoś ze starych wyjadaczy... ale ja taką brązową skałę miałem w samym środku dojrzewania...

Żeby się nie okazało, ze za 2 dni znowu padną korale... i mam nadzieję, że wiesz, że tą rurówkę trzeba karmić...

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie testów brak. Wszystko wydaje sie byc ok. Niebalem moze kupie jakies.

Slimaki sa aktywne tylko w nocy i wtedy ladnie wsuwaja. Wydaje mi sie tez ze za bardzo to nie wędrują,chyba szyszcza ciągle głowna skale bo na mniejszych ich nie widzialem. Za to krab co nie spojrzę to cały czas skubie glony, ciagle aktywny w nocy tez, taki mały a jaki zarłoczny :)

Ten szaro-bury nalot to pozostalosci po cyjano i innych glonach, małe skałki dokładnie wyczyscilem.

Od kupna skałki z Xenia zaczely sie pokazywac grubsze glony zielone na innych skałkach, wczesniej tego nie było. Ale one to akurat chyba dobry znak :)

Aha i dziwi mnie tylko to, ze Xenia słabo pulsuje przy całym świetle, jak zgasze i zostawie tylko aktyne to ładnie pulsuje. Robie tak z godzine przed całkowitym zgaszeniem.

Te 22w jej nie palą ? myslalem o dokupieniu 11w albo diod LED

Gdzie mogle dostac cos co pozwoli automatycznie włączać i gasić swiatlo? Kolega takie cos mial w terrarium ale chyba sam zrobil.

Pozdrawiam.

Ps. własnie w gąszczu Xeni zlokalizowalem Aiptasie, ma około 1,5 cm szybko sie to rozmnaza ?

Edytowane przez t2mek2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testów brak? przez 3 miesiące nie robiłeś testów? jiiizzzzz :wallbash: :wallbash: :wallbash:

z tego co czytam to z Łodzi masz sporo ludzi na forum - nie wierzę, że jeśli zagadałbyś to nikt nie porobiłby Ci testów...

A sklepy pewnie też tam są...

Nie obraź się, ale albo śpisz na forsie... albo pomyliłeś akwarium morskie ze słodkowodnym... gdzie po 2 dniach odstania wody można sadzić rośliny... i w dodatku wtykasz wymagające zwierzaki... przynajmniej wymagają stałych dobrych parametrów... a Ty masz mały baniak.

Przepraszam że Ci wtykam... ale podejrzewam, ze tym co zęby zjedli na morszczyźnie pewnie nawet się nie chce odpowiadać widząc jak zaczynasz prowadzić akwarium...

chłopie... żyjemy w dobie internetu.... zamów podstawowe testy na NO3, NO2 w 1 dni będziesz miał... sprawdź zasolenie... jak czytam, że dolewasz posolonej wody... to ja nie znając się zbytnio na tym - już się boję...

coś co włącza i wyłącza światło dostaniesz w Obi... kosztuje całe 10 zł (manualne)

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zrobie takie testy najpotrzebniejsze przez kupnem blazenkow (za2tyg) czekam na dostawe maluchow.

Ale na pewno nie kupie wszystkich tylko te najpotrzebniejsze. Na wszystkie wydałbym kupe kasy (fakt 60 pomiarow starczy na długo)

ale pokaze mi na papierku zielono 0.00 i co z tego bede mial? Bez przesady.

Akwa dojrzewa - to normalne, z powodu jednego glonka nie bede panikowal.

Okrzemki byly - nie ma

Cyjano było (przez mój bład) - nie ma

w kaskadzie mam wszystkie wkłady, wiec wode chyba moge tylko popsuc wkladajac tam za czesto łapy.

Zamiast wszystkich testow wole dołozyc najpierw świetlówke, cyrkulacje jakis odpieniacz. na to wszystko przyjdzie czas. :)

a we wszystkie testy pobawie sie na sam koniec ;)

Co do tego auto światła takie cos moze byc ? http://www.rybarium.pl/elektroniczny-zegar-sterujacy-benelectronic.html

albohttp://www.rybarium.pl/mechaniczny-zegar-sterujacy-101d.html skoro u mnie od lampki ida 2 kable do kontaktu to mam kupic to x2 czy poprostu jakis rozgałęznik w to wsadzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no... oczywiście masz rację...

przepraszam że zabrałem głos...

a kasy wcale wydawac nie musisz... wystaczyło do kogoś zagadać i ktoś za dobre piwo zrobiłby testy...

zresztą... Twój baniak...

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alez bardzo dobrze ze zabrałes głos :) nie wiem czym mogłem Cie urazic?, w każdym razie nie chciałem.

Poprostu takie jest moje podejscie na temat wszystkich testow na starcie.

Ustaliłem sobie pewna koncepcje przed załozeniem baniaka i bede sie jej trzymał.

Chill!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łoo... miarka sie przebrała!

Dzisiaj wchodze do domu patrze a kawalek Xeni całkiem zamkniety. Oczywiscie to sprawka Aiptasi o której wspominałem wczesniej.

W weekend ja zgładze tylko jak? który z domowych sposobów jest najlepszy- Skrzykawka z gorącą RO czy z gorącą mocno posoloną RO?

Jak ją chciałem zmiażdzyc chińską pałeczką to odrazu sie schowala do dziury..;/

Fota:post-14639-0-44494700-1349360399_thumb.jpg

Co do testów... jest tak jak myślałem. Wczoraj kupiłem testy PH i KH

sprzedawca powiedzial ze na poczatek takie(mowil jeszcze o Mg i Ca, ale nie brałem) oraz ze JBla sa wg. niego najlepsze(osobiscie chciałem Saliferta)

Testy zrobilem dzis - wynik PH-8, KH-8 hmm idealne...

Tak wiec kosztem cyrkulacji mam cudne wyniki pierwszych testów. poprostu bomba hehe :)

Z nowosci w akwa to wyszła mała rozgwiazda (ma jakas jakby brazowa centke) nie wiem co to ale smiga po szybie wiec chyba dobra :)

Oraz wezowidla mam 3 a nie 2. Moge jedno komus oddac z łodzi za jakas szczepke miekasa czy zoa.

tylko jak cos nie wiem jak to złapac.. fotke dam jakas.

Pozdrawiam.

Edytowane przez t2mek2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mały upik. :)

Skałka fajnie dojrzewa, wychodza na niej rózne kolorki :)

PH - 8, KH -7 spadlo o 1.

Korale maja sie bardzo dobrze, ładnie pompują.

Ze zwierzakow przybyły 2 Błazny, Zoa, i Lybia tesselata.

Niestety smutna sprawa bo jeden z Błaznów był na cos chory, po wpuszczeniu do baniaka plywał bardzo dziwnie nie jadł i miał na sobie białe kropki. Wygladało mi to na ospe albo kulorzęske. Chciałem odrazu zrobic mu kapiel w CMF ale była niedziela i nie doczekał poniedziałku.(kupiłem w sobote) :( Dodam ze dostawa błaznow do sklepu była pare dni wczesniej, mam nauczke zeby przed zakupem odczekac co najmniej z tydzien. Ale czasami w ten tydzien wszystko sie rozchodzi...

Krabik Lybia tesselata jest dosc nieśmiały widuje go rzadko, wieczorem lub z rana, Ale warto sie przyczaic. :) super ma te rękawice :)

Pare zdjeć: post-14639-0-83742300-1351531562_thumb.jpgpost-14639-0-25374700-1351531586_thumb.jpgpost-14639-0-28544500-1351531597_thumb.jpgpost-14639-0-93906700-1351531606_thumb.jpgpost-14639-0-44997700-1351531759_thumb.jpgpost-14639-0-12963700-1351531656_thumb.jpgpost-14639-0-97663900-1351531667_thumb.jpg

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.