ThoOma Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o obudowę szafki kolega Inmar bardzo ładnie opisał to w swoim wątku o budowie szafki pod akwarium. Osobiście sugerowałem się jego wymiarami i szafka wyszła perfect. Co do profila to 30x30 spokojnie wytrzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Za obudowę szafki nie będę się zabierał sam. Stolarz będzię mi robił kilka mebli do mieszkania to może niedrogo policzy za kilka dodatkowych płyt Profil 30x30 już mam kupiony. To jak lepiej dać te dodatkowe poprzeczki? Tak jak zrobiłem na rysunku czy w zdłuż tylko po jednej na podstawę i góre? Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Nie rozumiem dlaczego chcesz górną część tak daleko wypuścić. Nie lepiej zrobić ładny prostopadłościan i ewentualnie te 5cm wypuścić płytą ?. Osobiście przy długości poniżej 100cm nie ma sensu dawać trzeciej nogi. górny stelaż przestrzel jednym wzmocnieniem i wystarczy, to samo zrobiłbym na dole. jeśli to cie nakieruje to poniżej wrzucam Ci zdjęcie mojego stelaża. Jest on do góry nogami bo do szlifowania było łatwiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2015 Widziałem kilka zdjęć stelaży na forum z takim rozwiązaniem i tego się trzymałem. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Zrób kilka cm krótszy i po problemie . Nie rób w stelażu wypuszczenia i tak podczas spawania pociągnie w dół ten odcinek ,i będzie prostowanie młotem 5 kg . Pomiętaj lepieij o piaskowaniu i lakierowaniu . Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 Chciałbym, żeby finalnie obudowa stelaża nachodziła ze 2-3cm na akwarium zakrywając delikatnie warstwę piachu. Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kim84 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 a ja was nie rozumiem. tyle o ile stelaż z alu musi mieć odpowiedniej wielkości profile to stalowe wykazują się dużo większą stabilnością i wytrzymałością. ja tam jestem zwolennikiem minimalizmu i liczenia. moje 1,5tony stało na stelażu z profili 3x3cm kwestia zastrzałów żeby się nie poskładało, a dzięki temu jest też stabilniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianRadom Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2015 W kwestii materiału to już wszystko wiem, dam profil 3x3, stanie na czterech nogach i dołożę tylko po jednej poprzeczce na podstawę i pod blat. Na tym stelażu ma stanąć "tylko" 270l. Sporo ludzi większe zbiorniki na szafkach stawia Cytuj Moje trochę ponad 300l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach