Skocz do zawartości
camell76

Kolejny RM - Kraków

Rekomendowane odpowiedzi

Początkowo miał to być jeden post związany z moim dzisiejszym pomysłem (odwrócenie obiegu w RM - opisane w sąsiednim wątku), ale wyszedł zbyt długi - więc rozdzieliłem go na dwa:) Tutaj opiszę po krótce historię mojej przygody z akwarium morskim.

Akwarium wystartowało na początku kwietnia, niestety jako gotowiec ze sklepu. Żywa skała, żywy piach, zalane wodą z działającego systemu. Cyrkulacja Koralia Nano. W pierwszej komorze zamiast biobali wata + Purigen + żywa skała. Niedługo potem za radą i aprobatą sprzedawcy trzy Amphipriony, jedna Chrysiptera, pięć Nassariusów, trzy turbo, rozgwiazda piaskowa, dwie Wurdemanni, duża Euphylia ancora, Pachyclavularia, Xenia i szczepka Caulastrea. Sól do podmian Kent Reef Salt Mix.

Po około miesiącu dołożony Phosguard i Tricolor dla błaznów (ale bez zaintresowania z ich strony), automatyczna dolewka. Wtedy jeszce nie znałem tego forum...

Praktycznie od początku miałem problem z glonami (zielone nitkowate, dino, cyjano i pewnie jeszcze jakieś inne), które po miesiącu miały się cofnąć... Parametry utrzymywały się mniej więcej: zasolenie 1.023, pH 8, KH 5.6, NO2 0, NO3 25, PO4 0.05, Ca 495, Mg 1440.

Pierwsza wpadka - weekend majowy. Wyjechałem na trzy dni myśląc, że w tak krótkim czasie nic szczególnie złego nie powinno się stać. Ale Murphy czuwa... w drugi dzień wyjazdu wyłączyli prąd, a w momencie załączenia wybił bezpiecznik na tablicy zasilającej miezkanie. Efekt: po powrocie trzeciego dnia bagno (dosłownie) w akwarium. Xenia, Tricolor, jedna Wurdemanni i dwa turbo R.I.P. Podmiana 50% wody, gruntowne czyszczenie z glonów. Reszta przetrwała.

Dokupiłem trzy pustelniki i kilka ślimaków.

Druga wpadka - wakacje. Ponieważ przez trzy miesiące wszystko (poza glonami) było w miarę stabilne, pomyślałem że akwarium wytrzyma dwa tyg. bez mojej opieki. Poinstruowana osoba miała tylko codziennie odciągać wodę z odpieniacza. Karmnik ustawiony na minimalną ilość suchego pokarmu mial pinować karmienia. Wracam - oczywiśćie wszystko zarośniete glonami, dziwnie mętna woda. NO3 skoczyło do 50, pojawiło się troszkę (0.25) NH3. Padły 4 turbo które dokupiłem "w międzyczasie", Caulastrea maksymalnie obkurczona (później zgubiła część główek), Euphylia znów schowała się w swoją skałkę. Prawdopodobnie winna wata która 'kisiła się' w pierwszej komorze przez 2 tyg. Podmiana 20% wody, czyszczenie glonów, dwa dni później znów podmiana 20%.

Obecnie: nieustannie walczę z glonami. Wywaliłem Phosguard, zmieniłem sól na IO, zrobiłem pierwszą podmianę 10% i czekam na efekty. Euphylia jakby nieśmiało zaczyna się wychylać, Caulastrea wciąż obkurczona, ale nie gubi już tkanki. parametry wody: zasolenie 1.022, pH8, KH7, NH3 0, NO2 0, NO3 35, PO4 0.05, Ca 500, Mg 1320.

Wnioski na dzisiaj: jestem zaskoczony że ślimaki dużo gorzej znoszą złe warunki niż ryby, krewetki i kraby. Poza tym zastanawiam się czy wata w filtrze robi więcej dobrej czy złej roboty. Generalnie dążę do jak najmmniejszej "sztuczności" w akwarium. No i wciąż kombinuję co z tym odpieniaczem, który zamiast kawy wylewa mi tylko lekko brudną wodę.

Jeżeli ktoś zauważy jakieś błędy w mojej logice lub toku postępowania (poza zbyt szybkim wpuszceniem życia do zbiornika) będę bardzo wdzięczny za uwagi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.