Skocz do zawartości
camell76

Odwrócenie obiegu w RM

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że nieustannie 'walczę' z moim RM (co nie daje mi spać po nocach), wpadłem dzisiaj właśnie na taki pomysł. A ponieważ nie znalazłem nic podobnego na forum, postanowiłem się nim podzielić i zapytać o opinię:)

Zastanawiam się nad zmianą oryginalnego odpieniacza na Tunze 9002, ale nie podoba mi sie że odpieniacz byłby w ostatniej komorze panelu. Powinien chyba być w pierwszej? A co gdyby umieścić go w prawej (ostatniej) komorze, a w pierwszej (lewej) zamontować pompę i z niej zrobić powrót do akwarium? Poziom wody w prawej komorze powinien być stały. Dzięki istniejącym przegrodom woda byłaby zasysana z dna komory z odpieniaczem, więc minimalizowałoby to ilość bąbelków powietrza w obiegu. Nie wiem tylko czy przegroda na której opiera się fabryczny odpieniacz (prawa ścianka środkowej komory) nie jest ciut za wysoka... Nie wiem też, czy woda nie przelewałaby się z akwarium do lewej komory. Trzeba by ewentualnie jakoś podwyższyć jej brzeg. Środkowa komora pozostałaby wolna na grzałkę i inne wynalazki. Co Wy na to? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakim sensie walczysz????napisz co się z nim dzieję a na pewno ktoś spróbuję zaradzić coś na to...

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to mówi Dyzma "zawracanie kijem Wisły"

sam mam 9002 w trzeciej ostatniej komorze

chodzi o przeplyw wody, a ten jest zapewniony w kazdej komorze

jesli chcialbys dodatkowo zeby z dna syf sciagalo mozesz dac tam koralie nano czy resun 2000

ale lepiej po prostu przy podmianie co jakis czas oddessac syf z dna jesli Cie to boli w oczy

proponuję obranie innych pól walk

im mniej bedziesz kombinowac, a postawisz na stabilność systemu tym bardziej bedziesz zadowolony

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pole walki zgoła inne - opisane w sąsiednim poście. Odpieniacz ma być tylko orężem;-)

Wydawało mi się (wzorem sumpów) że korzystniej odpieniacz dać na początku, a dopiero za nim np purigen czy żywą skałę. Stąd pomysł z zawracaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.