Skocz do zawartości
siwy811

Start drugiego zbiornika 250ltr

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że pod odpieniacz to wystarczy grubości około 1 - 1.5 cm , Tłumi wszystkie drgania , tylko trzeba znaleźć odpowiednią formę do wylania silikonu..

pozdrawiam

Paweł

http://6220_6344.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien 22...

Stary zbiornik przeszedl dzisiaj do historii, troche bedzie go brakowac :( .

A nowy jak narazie w najlepszym porzadku, glony prawie zaniknely, troche tylko zielonych, parametry wody na dzien dzisiejszy:

pH 8.1

kH 7

Ca 445

Mg 1280

PO4 0.00 ( hanka i Elos HR)

NO3 0

K+ 400 (KZ)

Wszystko wydaje sie szczesliwe, razem ze mna, Acropora i Montipora przez ostatni tydzien podrosly gdzies o 0.4mm, golym okiem widac, ale robie tez zdjecia. Jak narazie musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony z metody Zeovit :) nawet goniopora po godzinie od wlozenia napompowala sie na maxa i jest tak do dzisiaj, oczywiscie akwarium jest i bedzie jeszcze dlugo niestabilne, caly czas dojrzewa, wiec wszystko robie bardzo powoli i bez pospiechu, rowniez ryby karmione sa tylko raz dziennie i to troche, ale jest tyle robaczkow ze glod raczej im niedoskwiera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Pomyslalem ze po okolo 2 latach pokaze Wam moj zbiornik, oczywiscie byly wzloty i upadki, ostatecznie zrezygnowalem z Zeovit nie moglem tego systemu wyczoc, choc nie mowie ze jest zly, poprostu nie byl dla mnie, takze ostatecznie w sumpie jest tylko odpieniacz + skarpeta z weglem od zawsze (oczywiscie wymieniany co 30 dni) i Rowaphos wymieniana raz na pol roku lub rzadziej. Obecnie parametry niezmienne od kilku miesiecy Ca 400, Mg 1250, kH 7.3, pH pomiedzy 7.9 a 8.2 (mierzone sonda), NO3 0.25, PO4 0.008.

Dodam ze zdjecia sa z telefonu wiec jakosc jest kiepska, ale na zywo akwarium i kolory sa znacznie lepsze ;)

post-11846-0-85182200-1404325715_thumb.jpg

post-11846-0-46270500-1404325728_thumb.jpg

post-11846-0-16543500-1404325838_thumb.jpg

Edytowane przez siwy811 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siwy mam pytanko jakiego uzyles podloza?Bardzo fajnie wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.